De Markthal in Rotterdam (1)

De eerste periode van ons huwelijk heb ik in Rotterdam gewoond, mijn man woonde er al enkele jaren toen ik bij hem introk. Zodoende kwamen we maandelijks wel een paar keer op de markt aan de Binnenrotte. Groenten, fruit, lekkere kaas, tweedehands boeken, de markt had ons genoeg te bieden. We hebben in die tijd gezien dat de Markthal gebouwd werd en waren erg benieuwd naar het eindresultaat. Vlak voor de Markthal geopend werd, verhuisden we echter naar het midden van het land, en kwam het er niet meer van om de Markthal te bezoeken. Afgelopen zaterdag was het dan eindelijk zover, en konden we gaan kijken of onze hoge verwachtingen terecht waren.

De Markthal in Rotterdam (2)

Omdat we ook in Schiedam moesten zijn die dag parkeerden we onder Schiedam Centraal de auto, en pakten we vanaf daar de metro. Op zaterdag ga ik liever niet rondrijden in Rotterdam met de auto, veel te druk. Met de metro, tram, bus of trein ben je zo bij station Rotterdam Blaak en stap je recht voor de Markthal uit.

Eerst deden we een ouderwets rondje over de markt buiten; langs de kaasboer, de groenten- en fruitkramen, de tweedehands kramen, en op verzoek van mijn man deelden we een patatje Bram Ladage. Ouderwets lekker! 🙂 Ik had verwacht dat de Markthal ervoor zou zorgen dat de markt aan de Binnenrotte nu veel kleiner zou zijn en dat er er marktkramen in de Markthal zouden staan, maar de buitenmarkt is nog net zo groot als vroeger.

De Markthal in Rotterdam (3)

Na ons vaste rondje was het tijd voor de Markthal. Het gebouw zelf is imposant en heeft een bijzondere vorm. Het is een apart gezicht, zo tussen de Blaaktoren, Sint-Laurenskerk en Kubuswoningen in. Eenmaal binnen valt als eerste het kunstwerk tegen de wanden op. Dit heet ‘Hoorn des Overvloeds’ en is gemaakt door Arno Coenen. Het ziet er bijzonder uit. Door alle foto’s die ik van tevoren had gezien had ik echter verwacht dat de afbeeldingen dynamisch waren en erop geprojecteerd werden omdat de felheid van het kunstwerk leek te wisselen, maar dat bleek niet het geval. De afbeeldingen zijn statisch en zijn geprint op het metaal. Afhankelijk van de belichting en het tijdstip kunnen ze wel feller of minder fel lijken.

De Markthal in Rotterdam (4)

De kraampjes in de Markthal hebben voornamelijk met eten te maken. Restaurantjes, eettentjes, kraampjes met groenten, fruit, noten, vlees, cakejes, etcetera. Ook zijn er supermarkten aanwezig, een kookwinkel en De Tuinen. Bij de hoofdingang zit een winkeltje waar je Markthal-gerelateerde artikelen kunt kopen, met als hoogtepunt echte Mascolori-schoenen met daarop het kunstwerk dat ook op de wanden te zien is. Die vond ik erg leuk. Mijn broertje is groot fan van het merk en hij vond de foto die ik hem stuurde geweldig. Je moet dan alleen wel 249,- euro neerleggen…

De Markthal in Rotterdam (5)

Mijn man en ik hebben even rondgelopen, maar kwamen allebei al snel tot de conclusie: we hadden er eerlijk gezegd meer van verwacht. Eigenlijk is de Markthal één grote food court en die hebben we (hoewel in minder imposante gebouwen) elders ook genoeg gezien.
Ik kan me wel voorstellen dat echte lekkerbekken en fijnproevers de Markthal een waar walhalla vinden en er compleet uit hun dak gaan. Het aanbod van de Markthal is ontzettend groot, maar naar mijn mening ook wel heel erg hip, een tikkie hedonistisch en ‘nu’. Ondanks dat ik foodblogger ben, heb ik weinig met hypes, hoef ik niet zo nodig het nieuwste van het nieuwste te proeven en ben ik niet van de liflafjes. Zo zag ik een kok bij een eetgelegenheid daar met allerlei sausjes in een flesje met minuscule spuitdop in de weer, hij was een bord aan het opmaken en saus in mooie vormpjes aan het spuiten op de randen van het bord. Prachtig hoor, hij leek bijna een kunstenaar, maar ik ben meer van het kaliber ‘kuiltje in de stamppot en een kwak jus er over’. Dat hele ‘gedoe’ met eten is aan mij niet zo besteed. Het moet vooral lekker zijn, vind ik.

De Markthal in Rotterdam (6)De enige producten die ik overwoog te kopen waren gemarineerde kipsaucijzen die er wel erg lekker uitzagen, en donuts. Maar omdat we niet direct naar huis zouden gaan en het niet heel handige producten zijn om nog een halve dag mee rond te zeulen, heb ik dat achterwege gelaten. Misschien een volgende keer, al heb ik geen haast met mijn volgende bezoek.

Heb jij de Markthal al bezocht? En wat vond je er van?

Print Friendly, PDF & Email

4 Comments on De Markthal in Rotterdam

 1. Hester
  April 28, 2015 at 1:56 pm (9 years ago)

  Ik ben er pas heel even binnen geweest omdat ik toch in de buurt was en vond dat ik het gewoon een keer vanbinnen gezien moest hebben als ik er toch zo dichtbij woon. Ik vind het gezellig en mooi en gewoon een leuk concept, maar je moet inderdaad wel van food hypes en ‘hip eten’ houden.

  Reply
 2. Dina
  May 2, 2015 at 2:23 pm (9 years ago)

  Wauw wat lijkt me dat een leuke plek om eens te bezoeken!

  Reply
  • Margriet
   May 4, 2015 at 8:41 am (9 years ago)

   Ik kende je blog nog niet, maar vanaf nu staat hij in mijn RSS-reader. Wat een leuk mens ben jij! 🙂
   En ja, de Markthal is op zich wel leuk, maar dan moet je wel heel erg van foodhypes houden en daar ben ik dan toch weer te eigenwijs voor. 😉

   Reply
 3. Soraya
  May 3, 2015 at 12:30 pm (9 years ago)

  Ik kan me helemaal vinden in jouw stukje. ik houd ook gewoon van eten dat goed smaakt. Uiteindelijk heb ik alleen iets bij de toko gekocht toen ik er was. Die schoenen zijn trouwens wel echt fantastisch!

  Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Comment *