Bier uit de Achelse Kluis (1)

Wij hebben het geluk dat we familieleden in het buitenland hebben wonen. Mijn man in België, ik in Duitsland. Familiebezoekjes zijn dan altijd extra fijn, helemaal als je het een beetje uitsmeert en er leuke uitstapjes aan vast plakt. Afgelopen weekend gingen we naar België, vlak over de grens, vanwege de verjaardag van de peetoom van mijn man. We vertrokken wat vroeger dan nodig was, zodat we ook nog even wat boodschappen konden doen. Mijn man had zijn zinnen gezet op een bezoekje aan de Achelse Kluis. Vandaag vertel ik je er alles over!

Bier uit de Achelse Kluis (2)

De Achelse Kluis is een trappistenabdij op de grens van Nederland en België, en daar wonen nog altijd monniken die o.a. bier produceren. Hoewel ik zelf niet echt bier drink (enkel af en toe Liefmans Fruitesse), vind ik het wel altijd leuk om bier op voorraad te hebben voor mijn man en gasten. We hebben een drankkast en ik geniet er van om die vol te zetten met speciaalbiertjes, zodat wie iets wil drinken, de keus heeft.

Bier uit de Achelse Kluis (3)

Van de lokale Mitra-eigenaar hadden we tips gekregen naar welke bieren we moesten zoeken in Achel, en zijn adviezen hebben we braaf opgevolgd. Het bieraanbod in de Achelse kluis is namelijk erg bijzonder, je vindt er bieren die je elders minder makkelijk vindt, en bovendien zijn de prijzen aantrekkelijk. Bepaalde bieren vind je ook wel in de beter gesorteerde drankenzaak, maar dan zijn ze vaak wel aan de prijs. Nu hebben wij geluk met de Mitra in Baarn aangezien die een prachtig aanbod heeft, maar in Achel zijn ook verschillende soorten bier te koop die onze lokale drankenzaak niet heeft.

Bier uit de Achelse Kluis (4)

Zodra je de Achelse Kluis binnenloopt zie je een (van buiten gezien) klein en krap winkeltje. Het lijkt echter kleiner dan het in werkelijkheid is, de winkel loopt namelijk ver door en is verdeeld over verschillende aan elkaar verbonden gebouwtjes. Het is dus de moeite waard om toch naar binnen te gaan, ook al lijkt het vol.

Bier uit de Achelse Kluis (5)

Er wordt behalve bier ook huisgemaakte trappistenkaas & paté verkocht, koek, soepen, saus, confituren, honing, likeur, frisdrank, suiker, wijn (zoals ‘t Paterke), snoep en tabak. Voor we ons op het bier stortten liepen we een rondje door de winkel.

Bier uit de Achelse Kluis (6)

Ik zag in het winkeltje Meli honingwafels en -koek en kon het niet laten deze mee te nemen. Ik ben benieuwd of de honingwafels op stroopwafels lijken. 🙂

Bier uit de Achelse Kluis (7)

Ze hadden erg veel jam in bijzondere smaken maar omdat wij nog meer dan genoeg jam hebben thuis, wacht ik daarmee tot de volgende keer. Verder had ik niet echt iets nodig dus was het tijd voor de bierhal.

Bier uit de Achelse Kluis (13)

Naast de ‘gewone’ trappistenbieren die ook in Nederland bekend en makkelijk verkrijgbaar zijn (zoals Achel, Rochefort, La Trappe, Chimay, Orval, Westmalle etc.) is ook de relatief jonge Nederlandse trappist Zundert te koop in Achel, en de Oostenrijkse trappist Engelszell (in alle varianten; Gregorius, Benno en Nivard).
Ook Mont des Cats, een niet-officiële Franse trappist (omdat het buiten de abdij gebrouwen wordt) is te koop in Achel, voor de helft van de prijs die ik in Nederland heb gezien.
De enige trappistenbieren die ik in Achel helaas niet heb gezien, zijn de Amerikaanse Spencer en de Belgische Westvleteren.

Bier uit de Achelse Kluis (8)De Mont des Cats en Engelszell staan overigens niet in de bierhal, maar op een apart rekje vlakbij de kassa. Ik weet niet of dit betekent dat ze beperkt verkrijgbaar zijn. In ieder geval scheelt het zoeken als je het van tevoren weet. 😉

Bier uit de Achelse Kluis (9)

Van veel bieren zijn behalve de standaardflesjes ook grotere formaten te koop van bijv. 75 cl, en cadeauverpakkingen. Ook zijn er bijbehorende glazen te koop. Extra leuk om de liefhebber cadeau te doen.

Bier uit de Achelse Kluis (10)

Andere merken die ik heb gezien: Grimbergen, Watou (St. Bernardus), Straffe Hendrik, Petrus, Jupiler, Duvel, Kasteel, Tripel Karmeliet, Augustijn, etcetera.

Bier uit de Achelse Kluis (11)

Er is teveel om op te noemen en ik denk dat elke (speciaal)bierliefhebber wel aan zijn of haar trekken zal komen in de winkel.

Bier uit de Achelse Kluis (12)

Één van de tips die we hadden gekregen was het ‘Bière de Miel’, een biologisch honingbier.  Natuurlijk namen we daar een fles van mee. Ook hadden we het advies gekregen om La Trappe Quadrupel Oak Aged mee te nemen.

Bier uit de Achelse Kluis (16)

De gewone quadrupel is in Nederland goed bekend en verkrijgbaar, echter had ik van Oak Aged nog nooit gehoord. Het blijkt dat het bier gerijpt is op houten vaten, en dit zou de smaak enorm verrijken. Oak Aged is een bier dat lang bewaard kan worden en door de jaren heen alleen maar lekkerder wordt. We hebben al diverse bieren in de kruipruimte onder ons huis liggen, omdat het daar koel en droog is. De Oak Aged zal daar ook naartoe verhuizen, en dan over enkele jaren gedronken worden. Ik ben nu al benieuwd naar de bevindingen van mijn man. 🙂 Het honingbier zal hij al sneller openen denk ik.

Bier uit de Achelse Kluis (17)Een stukje van de drankkast. 🙂

Wij kochten:

 • Engelszell Nivard 33 cl – €3,10
 • Engelszell Gregorius 33 cl – €3,65
 • Engelszell Benno 33 cl – €3,50
 • Mont des Cats 33 cl – €2,55
 • Rochefort 10 33 cl – €2,28
 • Achel Blond 33 cl – €1,28
 • Achel Bruin 33 cl – €1,28
 • Ter Dolen Tripel 33 cl – €1,48
 • Zundert 33 cl – €2,40
 • La Trappe Quadrupel Oak Aged 37,5 cl – €8,75
 • Biere de Miel 75 cl – €3,80

Van sommige flesjes namen wij meerdere mee. Per flesje kwam er nog 10 cent  statiegeld (of 20 cent bij de grotere) bij. Inclusief Meli honingwafels en -koek waren we bijna 50 euro kwijt.

Bier uit de Achelse Kluis (15)

Behalve de voedingsmiddelenwinkel is er ook een religieuze winkel in de Achelse Kluis. Ik vind het altijd wel leuk om in dergelijke winkels te snuffelen, we zijn namelijk katholiek en stiekem hou ik best wel van Paapse rommeltjes zoals bidprentjes, beeldjes en medaillons.

Bier uit de Achelse Kluis (14)

Er zijn vooral veel beelden te koop. Ik had niet specifiek iets nodig maar vond diverse Maria-beeldjes waaronder het Heilig Hart van Maria (de roze) erg mooi. Die was helaas iets aan de prijzige kant (de kleine rond €37, de grote rond €50), dus die heb ik laten staan. Bovendien had ik laatst al een mooi Lourdes-beeldje gekocht. Maar wie weet komt zo’n beeldje er ooit nog. 🙂

Behalve bier en religieuze artikelen heeft de Achelse Kluis ook geregeld tentoonstellingen, exposities en concerten. Het is gelegen in een prachtig natuurgebied waar je kunt wandelen. Na het wandelen kan je bijtanken bij de brasserie die ook bij de Achelse Kluis te vinden is.

Al met al was het een geslaagd uitstapje. Het was niet de eerste keer dat ik er kwam, maar de laatste keer was alweer een tijdje terug. Wat mij betreft is de Achelse Kluis echt een bezoekje waard!

St. Benedictusabdij De Achelse Kluis
De Kluis 1
3930 Hamont-Achel

http://www.achelsekluis.org

Print Friendly, PDF & Email

2 Comments on Bier uit de Achelse Kluis

 1. Marita
  May 7, 2015 at 11:32 am (9 years ago)

  Erg leuk! Ik ben gek op speciaal biertjes! Vooral Belgische.
  Mijn favoriet tot nu toe is Tripel Karmeliet en die is gelukkig op veel plaatsen verkrijgbaar.

  Reply
  • Margriet
   May 7, 2015 at 4:42 pm (9 years ago)

   🙂 Mijn man drinkt die ook graag. Ik zag ze in Achel, maar ze zijn inderdaad vaak ook in de supermarkt en drankenzaak te vinden gelukkig!

   Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Comment *