Tiffin (1)

Laatst maakte ik voor het eerst tiffin. Nu kan ik me voorstellen dat dat niet direct een belletje doet rinkelen, want tiffin is Engels. Het wordt ook wel ‘fridge cake’ genoemd. Aan dit baksel komt namelijk geen oven te pas, maar het stijft op in de koelkast.
Het doet een beetje denken aan de Nederlandse arretjescake (al maak ik die meestal op Duitse wijze in laagjes in plaats van verkruimeld) en ik herken ook wel iets uit de dadeltaart die ik geregeld maak. Hoewel het het meest op arretjescake lijkt, zitten er in tiffin toevoegingen die je in arretjescake niet tegenkomt, namelijk noten en rozijnen. Ik vond het recept op deze blog. Wat ‘tiffin’ precies betekent, weet ik niet. Als ik Rudolph moet geloven kennen sommige Limburgers het ook en noemen zij het tiffen. Hoe dan ook, tiffin is een lekker en makkelijk recept. Het bevat veelal ingrediënten die makkelijk verkrijgbaar zijn en na het maken heb je er geen omkijken meer naar. Het enige lastige is het wachten tot de tiffin voldoende opgesteven is!

Tiffin (2)

Ingrediënten:

 • 200 gram Maria-biskwietjes
 • 100 gram gedroogde cranberry’s (deze vind je op de markt of bij Lidl) of rozijnen
 • 100 gram gehakte noten
 • 200 gram pure chocolade
 • 200 gram ongezouten roomboter
 • 2 eetlepels Lyle’s Golden Syrup

Tiffin (3)

Bereidingswijze:

Breek de biskwietjes in stukjes. Ik deed dit zelf met de hand, als je een machine gebruikt wordt het al gauw poeder. Je kunt de biskwietjes ook in een plastic zak doen en dan met de deegroller tekeer gaan, dit gaat lekker snel. Het is de bedoeling dat je een mix hebt van kruimeltjes en grotere stukjes.
Hak de noten grof en meng deze met de cranberry’s (of rozijnen) en stukjes biskwietjes en doe deze in een grote beslagkom. Hak de chocolade in stukken en verwarm deze au bain marie samen met de boter en Golden Syrup tot alles gesmolten is. Doe de gesmolten chocolade bij de noten, cranberry’s en biskwietjes en meng het goed door tot alles onder de chocolade zit.
Bekleed een brownievorm (ik gebruikte deze van 26×20 cm) met bakpapier en stort het chocolademengsel er in. Zet de vorm in de koelkast en laat het net zo lang staan tot het snijbaar is geworden. Ik hou hiervoor minimaal 3 uur aan, maar een nachtje is ook goed. Tiffin is zeker 5 dagen houdbaar in de koelkast.

Tiffin (4)

Tips:

 • Lucy is heel streng in haar recept: de roomboter moet echt roomboter zijn. Geen margarine.
 • Met de noten komt het niet zo nauw. Ik had geen pecannoten, maar wel een notenmix in huis. Ik deed er nog wat gepelde pinda’s bij en zat zo op 100 gram. Ik verdubbelde het aantal noten omdat ik daar erg van hou.
 • Ik had net iets te weinig gedroogde cranberry’s. Geen probleem, ik vulde het tekort aan met lekker grote rozijnen (van de markt). Dat is het leuke aan dit recept, het is lekker flexibel.
 • Golden syrup van Lyle’s vind je o.a. bij Jumbo. Kan je dit niet vinden, dan is pannenkoekenstroop ook prima, al zal de smaak daarvan iets sterker zijn. Golden Syrup is milder.
 • Tiffin vind ik het lekkerst met pure chocolade, maar in het originele recept werd melk en puur door elkaar gebruikt.
Print Friendly, PDF & Email

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Comment *