Speculaas-perencake (1)

Hoe langer ik bak, hoe meer ik mezelf leer kennen. Want je hebt bakken, en je hebt bakken. De één is een absoluut broodwonder (ja ik bedoel jou, Mannin), de ander experimenteert met bijzondere smaakcombinaties (zoals Caroline) en Claudia schuwt zelfs het eten van insecten niet.

Waar zit ik dan in dit rijtje? Insecten eten ga ik niet doen (tenzij er geldbedragen met minstens 5 nullen tegenover staan en ik een emmer in de buurt heb om het er zsm weer uit te werken), brood vind ik nog altijd een beetje eng en als het gaat om onbekende smaken ben ik al gauw een beetje wantrouwig. Als het om eten gaat kan ik soms heel eenkennig zijn. Al eerder vertelde ik dat ik niet blij word van saus OP mijn patatjes en ananas in hartige gerechten. Maar het gaat nog verder dan dat. Zo heb ik een favoriet ijsrestaurant, San Marco in Amersfoort. In de winter gesloten (dan overwintert de eigenaar in Italië), maar de hele zomer is San Marco open, en oh joy, ik ben jarig in de zomer. Mijn verjaardag is dan ook niet compleet zonder een bezoek aan hem. Tijdens één van mijn eerste bezoekjes aan San Marco (zo’n 10 jaar terug) bestelde ik de Antelao en sindsdien heb ik geen andere coupe meer besteld. De Antelao is zo griezelig lekker dat ik liever die blijf eten, dan dat ik een coupe bestel die minder lekker is. ‘Live a little’ zou je denken, bestel eens iets anders. Maar mijn motto is eerder ‘if it ain’t broken don’t fix it’, en zo blijf ik dus 1 à 2 keer per jaar de Antelao eten tot ik hem zat word. En dat zie ik voorlopig  niet gebeuren.

Zo ben ik denk ik ook met bakken. Af en toe ben ik weleens bang dat lezers het zat worden om over cakes en tulbanden te lezen. Er zijn nog duizenden anderen dingen om te bakken! Maar… die cakes en tulbanden bak ik wel het liefst…
Dus, vandaag nog maar een cake, die ik een tijdje geleden bakte toen ik veel peren in huis had. Om het af te leren. En ben je wat avontuurlijker ingesteld, dan kan ik je absoluut bovenstaande blogs aanraden!

Speculaas-perencake (2)

Ingrediënten:

 • 200 gram roomboter op kamertemperatuur
 • 200 gram suiker
 • 4 eieren (m)
 • 2 theelepels speculaaskruiden
 • 200 gram zelfrijzend bakmeel
 • 3 peren (ik gebruikte Conference)
 • handje parelsuiker
 • 1 à 2 eetlepels bloem

Bereidingswijze:

Verwarm de oven allereerst voor op 160° Celsius. Bekleed je cakevorm met bakpapier (of gebruik boter om de cakevorm in te vetten waarna je hem bestrooit met bloem).
Schil de peren en snij ze in stukjes. Mix de roomboter samen met de suiker tot een crèmig mengsel. Voeg de eieren toe, wacht na elk ei tot het volledig is opgenomen, voor je een nieuwe toevoegt.
Doe ook het zelfrijzend bakmeel door het mengsel. Strooi de bloem over de stukjes peer (zie tips). Roer de stukjes peer door het beslag en vul de cakevorm met het beslag. Strooi de parelsuikers er overheen en bak de cake ongeveer 70 minuten, maar controleer na ongeveer 60 minuten met een satéprikker of de cake al klaar is. Komt de satéprikker er droog uit, dan is je cake klaar.

Speculaas-perencake (3)

Tips: 

 • Dit recept is een variant op de appelkaneelcake van Mannin.
 • Als je stukjes fruit met bloem bestrooit voor je ze door een cakebeslag doet, voorkom je dat de stukjes fruit tijdens het bakken naar beneden zakken en ze alleen op de bodem van de cake zitten.
 • In plaats van speculaaskruiden kun je ook heel goed kaneel gebruiken in deze cake.
 • De smaak van de peren is niet heel uitgesproken, maar lekker zacht en subtiel.
 • Het is extra lekker om de peren even te laten marineren in de ahornsiroop van tevoren.
Print Friendly, PDF & Email

2 Comments on Speculaas-perencake

 1. Claudia
  March 14, 2014 at 11:57 pm (10 years ago)

  Haha! Jammer dat ik geen bedrag met 5 nullen over heb. Had je best eens krekels willen zien proberen.

  Herkenbaar trouwens, wat je schrijft. Maar ik ben je cakes en tulbanden zeker nog niet zat!

  Reply
 2. Hester
  March 15, 2014 at 9:12 am (10 years ago)

  Haha awh, ik vind jouw blog ook leuk hoor! Weet precies wat ik kan verwachten, altijd lekkere cakes/taarten 🙂

  Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Comment *