Lemon Swirl Cheesecake (1)

Mijn man was laatst jarig. Hij is erg makkelijk en ik weet dat ik hem altijd blij kan maken met taarten en cakes waar citroen in gaat. Ik maakte op zijn verzoek een citroen cheesecake. Ik heb echter geëxperimenteerd met andere ingrediënten dan het recept dat ik doorgaans gebruik, en dat pakte goed uit. Het resultaat was een frisse cheesecake met een heerlijke citroensmaak door de zelfgemaakte lemon curd. Echt een aanrader!

Ingrediënten voor de lemon curd:

  • 1 theelepel geraspte citroenschil
  • 120 ml citroensap (vers geperst)
  • 100 gram kristalsuiker
  • 3 eieren (L)
  • 60 gram roomboter in blokjes
Ingrediënten voor de bodem:

  • 200 gram koekjes naar keuze (ik gebruikte biscuitjes)
  • 25 gram kristalsuiker
  • snufje zout
  • 100 gram roomboter, gesmolten
Ingrediënten voor de vulling:

  • 675 gram roomkaas
  • 200 gram kristalsuiker
  • 3 eieren (L)
  • 200 ml crème fraiche
  • 1 theelepel vanille-extract

Lemon Swirl Cheesecake (2)

Bereidingswijze:

Allereerst maak je de lemon curd. Neem een schaaltje waarin je au bain marie de citroenrasp, -sap, suiker en eieren in doet. Doe de boter er bij en verwarm het mengsel terwijl je constant roert, tot er sporen van je garde achterblijven en de eerste belletjes aan de oppervlakte verschijnen. Dit kan eventjes duren, bij mij zo’n 15 minuten. De dikte zou dan ongeveer zoals die van yoghurt moeten zijn. Zeef de lemon curd eventueel (ik deed dit niet), en doe de lemon curd in een schaaltje dat je bedekt met plastic folie. Doe de folie direct op de lemon curd en laat deze afkoelen.

Verwarm de oven voor op 175° Celsius. Bekleed de bodem en zijkanten van een springvorm van 26 cm met bakpapier. Verkruimel de biscuitjes en meng deze met het zout, de suiker en gesmolten boter tot het lijkt op nat zand. Verdeel dit over de bodem. Bak de bodem af in ongeveer 10 minuten in het midden van de oven. Doe eventueel wat aluminiumfolie om de springvorm, voor het geval er boter uit lekt. Laat de bodem vervolgens volledig afkoelen.

Verlaag de temperatuur van de oven naar 150° Celsius.
Roer de roomkaas met de kristalsuiker in ongeveer 2 minuutjes op middelhoge snelheid romig. Doe er vervolgens op een lage snelheid één voor één de eieren bij. Voeg ook vanille-extract en crème fraîche toe.
Doe ongeveer tweederde van het roomkaasmengsel op de koekjesbodem. Verdeel daar vervolgens de helft van de lemon curd over. Maak spiraalachtige vormen met een bot mes, maar let op dat je niet in de bodem steekt en per ongeluk kruimeltjes door het mengsel verdeelt.
Doe daarna de rest van de roomkaas en lemoncurd er boven op, en herhaal het proces. Maak weer spiralen door het mengsel.

Bak de cheesecake ongeveer 60 minuten gaar. Dan is hij in het midden nog wat wiebelig, maar zo’n 4 à 5 cm vanaf de randen gestold. De vulling lijkt dan erg zacht maar tijdens het afkoelen stijft de cheesecake verder op. Laat de cheesecake volledig afkoelen (dit duurt ongeveer 2 uur), en zet hem dan onafgedekt in de koelkast om in ongeveer 4 uur koud te worden, en op te stijven. Verwijder de springvorm als hij goed afgekoeld is, dit zou makkelijk moeten gaan vanwege de stroken bakpapier aan de binnenkant, en het feit dat de taart enigszins krimpt tijdens het afkoelen.


Tips:

  • Ja, de cheesecake gaat barstjes krijgen. Sowieso is de kans daarop groot als je een cheesecake bakt zonder waterbad, maar nu is de kans extra groot omdat er spiralen in de bovenlaag zitten. Tijdens het afkoelen krimpt de cheesecake en ontstaan er vaak barstjes tussen de lemon curd en roomkaas. Maar, dat is dus helemaal niet erg. Integendeel, het maakt de cheesecake extra lekker. Hoe dan? Hou enkele lepeltjes lemon curd achter, en als de taart helemaal is afgekoeld (na zo’n 2 uur), smeer je de barstjes stiekem dicht met een bot mes (of paletmes of theelepeltje) met de lemon curd. Die past precies in de barstjes, en stijft in de koelkast op. Bijna niet te zien omdat de lemon curd geel is, net als de cheesecake zelf, en extra citroenig in de cheesecake.
  • Ik vond het recept hier.
  • Van de spiralen in mijn cheesecake is weinig meer zichtbaar omdat de roomkaas kleurt tijdens het bakken. Maar dat geeft niet, je proefde de citroenspiralen wel erg goed.
  • Heb je helemaal geen zin om lemon curd te maken dan kan je ze ook in pot kopen bij onder andere Albert Heijn en Jumbo. Het merk Chivers is prima. Zelfgemaakte lemon curd is echter veel lekkerder.
Print Friendly, PDF & Email

4 Comments on Lemon swirl cheesecake

  1. D
    January 12, 2014 at 5:52 pm (11 years ago)

    Hoi. bedankt voor dit lekkere recept!
    Wil het heel graag namaken maar heb 2 vraagjes:
    1. Ik snap niet helemaal wat je bedoelt met “spiralen maken”..
    2. Ik heb geen mixer. In hoeverre heb je die echt nodig?

    Reply
    • Margriet
      January 12, 2014 at 5:55 pm (11 years ago)

      Hoi D,
      Met spiralen maken bedoel ik dat je een soort marmer-effect maakt in de vulling. Met een bot mes of satéprikker maak je spiraalachtige figuren, zodat de lemon curd door de roomkaasvulling gemengd wordt, maar je nog wel onderscheid ziet tussen de vullingen. Je klopt het er dus niet door heen, maar draait heel voorzichtig figuurtjes zodat het een beetje gemengd wordt.
      Je hebt niet persé een mixer nodig, een garde kan ook, maar dan moet je wel een tijdje kloppen voor het goed romig is denk ik.

      Reply
  2. Boyan
    May 2, 2014 at 2:38 pm (10 years ago)

    Dag Margriet,

    Vandaag probeerde ik de cheesecake te maken. De lemon curd wordt alleen totaal niet massief, het blijft een waterige massa. Alles geprobeerd, het artikel meerdere malen nagekeken, alles is gedaan zoals beschreven. Ben wel 20 minuten in de weer geweest met de garde. Ben benieuwd of meerdere mensen dit probleem hebben en hoe ik dit misschien kan voorkomen. suggesties zijn welkom!

    Groeten,

    Boyan

    Reply
    • Margriet
      May 5, 2014 at 9:06 am (10 years ago)

      Dag Boyan,

      Sorry voor mijn late reactie, ik was het afgelopen weekend niet online.
      Wat vervelend dat de lemon curd niet goed was. Ik heb het ook weleens gehad, met een ander recept. De lemon curd bleef maar vloeibaar en dikte niet in. Waardoor dat komt? Ik durf het eigenlijk niet te zeggen. Ik herinner me dat ik toen ongeveer een half uur heb geroerd en het gas iets hoger heb gezet. Uiteindelijk lukte het dus, maar pas na héél lang roeren. Met dit recept had ik dit probleem niet, het ging binnen een minuut of 10/15 al goed. Het is ook zo dat het uiteindelijke stollen pas plaatsvindt bij het afkoelen, dus de lemon curd wordt nog dikker als het eenmaal is afgekoeld.
      In andere recepten heb ik gelezen dat maïzena nog een optie is, om het iets te binden, maar daar heb ik zelf geen ervaring mee. Als je het gebruikt, doe het dan met mate en niet teveel in 1 keer.
      Ik hoop dat het de volgende keer goed gaat!

      Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Comment *