Appelkaneelcakejes (1)

Doordat er momenteel aardig wat in mijn privéleven gebeurt, gun ik mezelf bijna niet de tijd om te bakken. Vandaar dat het hier een beetje rustig is… Geen zorgen hoor, het zijn zeker geen ernstige dingen, maar gewoon grote dingen, grote veranderingen, en ik heb al mijn energie nodig om die veranderingen het hoofd te kunnen bieden.
Ergens is het dan jammer dat juist het bakken er bij inschiet. Tenslotte kom ik tot rust van bakken. Als ik lekker bezig ben in de keuken, beslag in een vorm smeer, en het baksel vervolgens perfect uit de oven komt, geeft me dat ontzettend veel voldoening. Ik bak niet alleen om het eindproduct maar ook om het proces dat er aan vooraf gaat; mijn hoofd leegmaken terwijl ik suiker, boter en bloem afweeg.
Vandaag had ik een vrije dag en het leek me dan ook verstandig om éven de keuken in te gaan. Niets moeilijks, niets ingewikkelds, maar gewoon, eventjes bakken. Ik besloot voor een heel simpel receptje te gaan en geen extra ingrediënten te kopen, maar te bakken met wat ik in huis had. Het werden deze lekkere cakejes.

Ingrediënten voor 18 stuks:

 • 275 gram zelfrijzend bakmeel (gezeefd)
 • 175 gram kristalsuiker (plus 1 theelepel)
 • 100 gram zachte roomboter
 • 1 ei (m)
 • 250 ml halfvolle melk
 • een snufje zout
 • 2 theelepels kaneel
 • 1 theelepel vanille-extract
 • 50 gram parelsuiker
 • 250 gram appels (ongeschild gewogen)

Appelkaneelcakejes (2)

Bereidingswijze:

Verwarm de oven voor op 200° Celsius (190° als je een hete luchtoven gebruikt). Mix de boter en suiker tot een romig mengsel. Doe het ei, 1 theelepel kaneel, zout en vanille-extract er bij. Voeg om beurten de melk en het bakmeel erbij en mix tot je een homogeen beslag hebt.
Schil de appels, haal het klokhuis er uit en snij ze in stukjes. Bestrooi ze met 1 theelepel kaneel en 1 theelepel suiker. Roer de appelstukjes met een houten lepel door het beslag.
Doe papieren cupcakepapiertjes in een cupcakevorm, en vul ze driekwart met het beslag. Bestrooi de cakejes met parelsuiker, of doe er nog wat kaneel en suiker op. Bak ze in 20 minuten af in de oven, ze zijn dan goudgeel en een satéprikker komt er droog uit.

Appelkaneelcakejes (3)

Tips:

 • Eigenlijk is dit een basisreceptje waarmee je kan doen wat je wil. Heb je bijvoorbeeld aardbeien, peren of blauwe bessen in huis, dan doe je die gewoon door het beslag. Net zo lekker! Varieer dan ook eens met de specerijen, of voeg citroenrasp toe voor extra frisheid.
 • Deze cakejes blijven enkele dagen goed als je ze in een trommel opbergt. Je kunt ze ook invriezen.
Print Friendly, PDF & Email

2 Comments on Appelkaneelcakejes

 1. Marlissa
  February 4, 2014 at 10:05 pm (10 years ago)

  Simpel, maar lekker. In de keuken staan helpt mij ook altijd om even aan niets anders te denken dan met je gerecht/baksel:)

  Reply
 2. Britt
  February 4, 2014 at 10:27 pm (10 years ago)

  Ik begrijp precies wat je bedoelt!
  Veel succes met je ‘dingetjes’, ik hoop dat het snel goedkomt 🙂

  Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Comment *