Rutger's tulband (1)

Afgelopen week was de eerste aflevering van Heel Holland Bakt op TV te zien. Ik keek er al wéken naar uit, want programma’s over bakken vind ik doorgaans erg leuk. Maar omdat het tegelijk een wedstrijd is, was ik bang dat het negatieve TV zou worden met het voor schut zetten van kandidaten of boze koks die in elke zin meerdere drieletterwoorden gebruiken. Dat bleek gelukkig niet het geval, het is een keurig programma geworden met allemaal interessante kandidaten en de culinaire experts zijn ook erg sympathiek.

Mijn favoriete kandidaat is tot nu toe Rutger, hij stal direct mijn hart omdat hij me op de één of andere manier aan mijn jongere broer doet denken. Gewoon zo’n lieve jongen. En toen hij ook nog eens een tulband ging maken met daarin abrikozen, amandelspijs en rozijnen, had hij het voor elkaar: ik ben fan van Rutger. In de aflevering vertelde hij dat hij zelfs een bakwedstrijd had gewonnen met zijn recept dus zijn tulband kan niet anders dan lekker zijn. Op de website van Heel Holland Bakt was het recept te vinden, dus er restte mij nog maar één ding: de ingrediënten in huis halen en de proef op de som nemen.

Tijdens het bereiden van de tulband ging ik al helemaal uit mijn dak. Alle aroma’s van de amandelspijs, Amaretto, abrikozen, citroen en rozijnen zorgden er voor dat ik steeds kreetjes van pure verrukking uitstootte als er weer een ingrediënt in het beslag bij ging. Mijn man kwam zelfs een keer bezorgd om de hoek kijken om te zien wat er aan de hand was maar na het proeven van het beslag begreep hij het. Het beslag was al een traktatie op zich. Zo romig, zo geurig, fantastisch. Maar na het bakken was ik helemaal wild enthousiast, deze tulband is gewoonweg verrukkelijk! Zoet door de Amaretto, rozijnen, spijs en abrikozen, maar ook heerlijk fris door de citroen. Mijn man vond het de beste tulband die hij ooit gegeten had. Een absolute aanrader dus, en ik zou iedereen die ook maar een beetje van bakken houdt, op het hart willen drukken deze tulband NU te maken (en vervolgens net als ik serieus te overwegen je eerstgeborene Rutger te noemen).

Rutger's tulband (2)

Ingrediënten:

Voor de spijs (zie tips):

 • 125 gram kristalsuiker
 • 125 gram gemalen amandelen (amandelmeel)
 • rasp van een halve citroen
 • Een half ei (m)

Voor de tulband:

 • 190 gram roomboter op kamertemperatuur + extra om de vorm in te vetten
 • 125 gram witte basterdsuiker
 • 1 theelepel vanille-extract
 • rasp van 1 citroen
 • ¼ theelepel zout
 • 4 eieren (m)
 • 190 gram bloem + twee eetlepels extra
 • 11 gram bakpoeder
 • 100 gram gele rozijnen
 • 100 gram donkere rozijnen
 • 60 gram gedroogde abrikozen
 • 85 ml Amaretto
 • poedersuiker (om de tulband te bestrooien)

Rutger's tulband (3)

Bereidingswijze:

Verwarm de oven voor op 160° Celsius. Neem een schaaltje en doe daar de Amaretto in. Snij de abrikozen in stukjes zo groot als de rozijnen, en doe deze samen met de rozijnen in de Amaretto. Laat deze ongeveer een uurtje wellen.
Meng in een keukenmachine de gemalen amandelen, kristalsuiker, citroenrasp en ei tot je smeuïg amandelspijs hebt. Giet de gewelde vruchten af en vang het vocht op in een beslagkom. Klop dit samen met de amandelspijs met een mixer los. Voeg de zachte boter, basterdsuiker, vanille-extract, citroenrasp en zout er aan toe en klop het geheel romig (+/- 6 minuten). Vet een tulbandvorm in met de extra roomboter en bestrooi deze met bloem (zie tips). Schud het teveel weer uit de vorm. Voeg één voor één de vier eieren bij het botermengsel en klop dit goed luchtig. Voeg de gezeefde bloem en bakpoeder toe aan het beslag en spatel dit door het beslag.

Meng 2 eetlepels bloem door de afgegoten vruchten en spatel de vruchten door het beslag. Verdeel het beslag over de tulband vorm en bak 60 tot 70 minuten (zie tips). Controleer of een satéprikker er schoon uitkomt. Laat de tulband ongeveer 10 minuten in de vorm afkoelen en leg de tulband dan op een rooster. Na het afkoelen met behulp van een theezeefje bestrooien met poedersuiker. Eet smakelijk!

Rutger's tulband (4)

Tips:

 • Gedroogde abrikozen kan je tegenwoordig gewoon in de supermarkt vinden, bijvoorbeeld Jumbo en AH hebben ze in het assortiment zitten. Ik kocht mijn abrikozen op de Rotterdamse markt bij een zuidvruchtenkraam. Daar hadden ze ook gele rozijnen, en ik mocht zelfs kiezen uit grote of kleine. Ik ging voor grote gele rozijnen die heerlijk zoet en smaakvol zijn, en de Amaretto goed opzogen.
 • Heb je weinig tijd of kan je geen gemalen amandelen vinden, dan kan je ook amandelspijs kopen (van bijvoorbeeld Dr. Oetker). Zelfgemaakte amandelspijs is echter wel smaakvoller.
 • In het originele recept staat niet dat de rozijnen ook geweld moesten worden, maar uit de uitzending begreep ik van wel… Voor de zekerheid heb ik de rozijnen mee geweld en dat ging goed. Omdat 85 ml Amaretto (goed, goed, ik heb er 15 ml bij gesmokkeld) niet heel veel is staan niet alle vruchtjes onder, maar als je de vruchtjes nu en dan omschept raken ze de Amaretto allemaal. Ik heb de vruchten ongeveer een uur laten wellen.
 • In het recept wordt paneermeel gebruikt voor de vorm, ik gebruikte enkele eetlepels bloem. Ook wordt er decoratiesneeuw gebruikt om de tulband mee te bestrooien, maar dat heb ik niet en Google’en leverde me weinig op (behalve groothandels voor de horeca die het schijnen te verkopen). Ik gebruikte dus gewoon poedersuiker en dat was prima!
 • Degenen die de aflevering van Heel Holland Bakt hebben gezien, zullen zich wel herinneren dat kandidaat Erna haar tulband niet in één stuk uit de vorm kreeg. Wat vond ik dat sneu! Stel je voor, heb je hard staan zwoegen op iets lekkers en dan gaat het mis… Ik denk dat het de stress is geweest. Zelf kan je er een heleboel aan doen om het te voorkomen: 1. invetten van je tulbandvorm met boter, 2. bestuiven met bloem, 3. geduldig wachten tot je tulband is afgekoeld en loslaat van de randjes. Bakspray gebruiken is ook prima, maar ik doe het ouderwets met hele zachte boter die ik met een kwastje aanbreng aan de binnenkant van de vorm.
 • Mijn tulband heb ik na 50 minuten gecontroleerd en toen was hij al bijna klaar. Ik heb hem nog bijna 10 minuten in de oven gelaten en vervolgens de satéprikkerproef gedaan, en hij was al klaar. Hou dus rekening met een iets kortere baktijd en ga niet klakkeloos van 70 minuten uit, elke oven is weer anders. Ik vrees dat als ik mijn tulband 70 minuten had laten bakken, hij te droog was geworden. Nu was hij heerlijk zacht van binnen zonder nat te zijn.
 • Ik heb wederom de luilak uitgehangen en verving bloem en bakpoeder voor zelfrijzend bakmeel.
 • Als ik iets negatiefs over de tulband zou moeten zeggen, dan is het dat ‘ie ietwat kruimelig is. Dat komt denk ik door de amandelspijs. Maar dat maakt voor de smaak natuurlijk niet uit.
 • Hoe lang de tulband bewaard kan worden, weet ik niet. Ik heb hem vanmiddag gebakken en heb er 2 plakjes uit gepikt, de rest gaat morgen mee naar familie (wel zo veilig). Ik vermoed dat de tulband overmorgen niet haalt. Wil je hem wel bewaren, dan moet dat denk ik wel lukken, tulbanden gaan wel een paar dagen mee, mits je je kan beheersen.
 • Sommige medebaksters op Twitter waren erg nieuwsgierig naar een foto en daarom heb ik ook een foto zonder poedersuiker gemaakt. Hier stond de tulband nog af te koelen. Eenmaal afgekoeld heb ik hem bestrooid met poedersuiker, wat mij betreft maakt dat de tulband helemaal af.

Rutger's tulband (5)

Print Friendly, PDF & Email

8 Comments on Rutger’s amandeltulband met abrikozen

 1. Judith
  June 8, 2013 at 9:59 pm (11 years ago)

  Nu ben ik helemaal overtuigd. Ik beoefen nog een paar dagen geduld en dan ga ik aan de slag…

  Reply
  • Margriet
   June 8, 2013 at 10:01 pm (11 years ago)

   Zeker doen! En geloof me, je geduld wordt pas echt op de proef gesteld als hij staat af te koelen. Dan ruik je hem maar ‘mag’ je er nog niets mee. Vreselijk moeilijk! Maar het is de moeite van het wachten echt waard. 🙂

   Reply
 2. Caroline Brouwer
  June 8, 2013 at 10:07 pm (11 years ago)

  Na dit enthousiaste verhaal ga ik binnenkort maar aan de slag. Misschien eind van de week, dan trakteer ik mijn collega’s er op.

  Reply
 3. Joyce
  June 9, 2013 at 9:56 am (11 years ago)

  Lijkt me erg lekker!

  Reply
 4. Marita
  June 10, 2013 at 9:55 am (11 years ago)

  Oh dat ziet er weer goed uit! En Amaretto, mmm!
  Deze ga ik ook een keer maken en ga snel een tulband kopen! Mijn keukenkastjes raken vol… 🙂

  Reply
 5. Mannin
  June 11, 2013 at 9:13 am (11 years ago)

  Leuk stukje, het enthousiasme spat eraf! 🙂 Hij ziet er geweldig uit, je had zo tussen de deelnemers van Heel Holland Bakt kunnen staan 😉

  Reply
  • Margriet
   June 11, 2013 at 7:05 pm (11 years ago)

   Je maakt me aan het blozen, dank je wel! 🙂

   Reply
 6. Sanne
  June 11, 2013 at 4:11 pm (11 years ago)

  Haha! Ik moest erg om dit stukje lachen, volgens mij was het lekker;)

  Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Comment *