Rittersport (01)

In maart bezocht ik mijn broer en schoonzus in Berlijn. Het was een geweldig leuk weekend waarin we diverse culinaire gelegenheden bezochten, maar het hoogtepunt van het weekend was absoluut Ritter Sport Bunte Schokowelt. Mijn broer schreef er al eerder over op de site, en sindsdien stond het hoog op mijn verlanglijst. Eindelijk was het zover, en ik heb flink de toerist uitgehangen: ik heb van alles foto’s gemaakt. Véél foto’s.

Rittersport (02)

Ritter Sport Bunte Schokowelt heeft een winkel en een café, en je kan er je eigen smaak Ritter Sport laten maken. Vooral dit laatste is populair. Elke keer staan er rijen dik; want hoe leuk is het wel niet om je eigen variatie Ritter Sport te kunnen samen stellen?

Met dat laatste begonnen we dan ook.

Rittersport (06)

Je eigen Ritter Sport

Het maken van je eigen tablet doe je niet zelf, dat wordt voor je gedaan door een medewerker. Je hebt de keuze uit 2 smaken chocolade (melk en puur), en een lijst ingrediënten. De ingrediëntenlijst kan je lezen aan de muur in het Engels en in het Duits, en je ziet ze in bakjes voor je liggen. Per tablet kan je dan een mix van maximaal 3 ingrediënten kiezen, die ter plekke voor je wordt gemaakt.

Rittersport (05)

De medewerker noteert de ingrediënten die je opnoemt, mengt die in een bakje, doet gesmolten chocolade erbij en doet het direct in een Ritter Sport-mal. De mal krijgt nog een aantal harde tikken op het werkblad om er voor te zorgen dat alle luchtbellen er uit gaan. Je krijgt daarna een bonnetje met een nummer, en haalt je eigen Ritter Sport, afhankelijk van de drukte, na een minuut of 40 weer op.

Rittersport (08)

Het leuke is dat je kan kijken terwijl je bestelling wordt gemaakt; de wachttijd zit hem vooral in het feit dat de chocolade weer hard moet worden. Hoe het precies werkt, geen idee. Zelf knoei ik vaak genoeg met chocolade en ik weet dat het tempereren van chocolade erg belangrijk is, anders wordt je chocolade dof. Maar de Ritter Sport droogt glanzend op, echt prachtig.

Rittersport (10)

Vermoedelijk is de chocolade in de chocoladefontein die constant loopt, en waaruit de chocolade voor je tablet getapt wordt, al op de ideale temperatuur als ‘ie verwerkt wordt.

Rittersport (07)

Zit alles er in, dan wordt je Ritter Sport in een (voor zover ik kon zien) koelkast gelegd waarin de chocolade weer hard wordt.
Natuurlijk vonden wij het geen straf om eventjes te wachten. In tegendeel! Intussen konden wij mooi shoppen.

Rittersport (15)

De winkel

Wat het eerst opvalt in de winkel, is de vrolijkheid en kleurigheid. Overal zie je felgekleurde Ritter Sport-verpakkingen, en zelfs een steunende pilaar in de winkel bestaat uit zogenaamde opgestapelde tabletten. Het is een echte blikvanger en geeft sfeer aan de winkel.
De gewone Ritter Sport-tabletten van 100 gram (zoals wij ze ook kennen in Nederland en België) zijn natuurlijk verkrijgbaar in de winkel. Ze kosten € 0,85, wat over het algemeen goedkoper is dan hier in de supermarkt. Daarbij is de keuze véél groter; elke smaak is voorradig. Nergens anders vind je alle Ritter Sport varianten bij elkaar op één plek. En ook zijn er seizoensspecials. In de zomer zijn er bijvoorbeeld altijd frisse varianten met yoghurt- en fruitvulling, en rond Kerst wat zwaardere met marsepein of vanillekoekjes er in. Nu liggen de voorjaarsspecials in de winkel (Kakaosplitter, Cookies & Cream en Creme Catalana).

Rittersport (16)

Ook worden er biologische Ritter Sport-tabletten verkocht met bijvoorbeeld druiven of macadamianoten, voor € 0,95 per stuk, en extra grote tabletten van 250 gram voor € 1,79. We zagen ook mini-Ritter Sport, afprijstassen (!) waarin verschillende mixen zaten (vaak met Russische opdruk), en veel merchandising. iPhone-hoesjes, boodschappentassen, shirts, metalen blikken waar de Ritter Sport-tabletten precies in passen: je kunt het zo gek niet bedenken. Verder wordt er ook chocoladepasta verkocht waar mijn schoonzus erg gek op is, maar aangezien de pasta niet lang houdbaar was en het een vrij grote verpakking betrof, heb ik die laten staan. Maar wellicht neem ik die bij een volgend bezoek mee.

Rittersport (09)

Ik kreeg van mijn broer en schoonzus een boodschappentas en kocht zelf het metalen bewaarblik. Beide producten vind ik geweldig!  Natuurlijk kocht ik ook verschillende smaken Ritter Sport, onder andere voor de thuisblijvers. Een makkelijk cadeautje, want wie maak je nu niet blij met een stuk chocola?

Rittersport (04)

Het café

Na het shoppen gingen we naar het café. Mijn schoonzus en broer raadden me de witte chocolademelk aan, gemaakt van echte witte chocolade, maar deze heb ik niet genomen omdat mijn lichaam nog wel eens heftig reageert op erg romige dingen en melk. Zeker op reis wil ik zo min mogelijk risico nemen, dus ik nam fris. Maar de chocolademelk zag er heerlijk uit! Er bij kregen we mini-Ritter Sportjes.

Rittersport (03)

In het café kan je kiezen voor allerlei verschillende gebakjes en muffins. Hou je niet van zoet, dan kan je zelfs hartige bagels en broodjes krijgen (maar volgens mij heb je dan weinig te zoeken bij Ritter Sport).

Rittersport (12)

De 40 minuten die we moesten wachten, waren volgens mij al voorbij voor we het café in liepen. Zo leuk was het er. We konden na het cafébezoek dus terug naar de balie waar onze Ritter Sport-tabletten op ons lagen te wachten. Nu zagen we de balie vanaf de andere kant en hoefden we niet aan te sluiten in de lange wachtrij, we konden het direct afhalen aan de zijkant. Na het geven van de bonnetjes kon de medewerkster ons direct de juiste tabletten meegeven. Per tablet betaal je overigens € 3,90. Dat is fors duurder dan een ‘gewoon’ tablet maar de ervaring is zo uniek en leuk dat ik het niet kon laten.

Rittersport (13)

Eenmaal thuis heb ik ze geprobeerd en oh, wat zijn ze lekker zeg. Mijn zelfgemaakte varianten waren:

 • Pure chocolade met hele hazelnoten, stukjes gekaramelliseerde, geroosterde amandel en knisperballetjes
 • Melkchocolade met stukjes aardbei, rijstkrisp en cornflakes
 • Pure chocolade met smarties, knisperballetjes en hele amandelen

De eerste is mijn absolute favoriet en bij een volgend bezoek zal ik die zeker weer nemen.

Rittersport (11)

Ik heb ook nog een boekje meegenomen bij Ritter Sport waar allerlei leuke achtergrondinformatie instond over het merk en de uitvinders. Wist je bijvoorbeeld dat de uitvinder van de vierkante tabletten een vrouw was? Clara Ritter, de echtgenote van Alfred Ritter, vond de klassieke rechthoekige reep maar niets. In die tijd (jaren ’30) werden door mannen veel sportjasjes gedragen, en juist die mannen kochten chocolade. Clara bedacht toen dat het handig was als het formaat van de reep precies in de zakken van die jasjes paste, zonder dat de reep uitstak of in stukjes brak. En zo werd het vierkante chocoladetablet geboren, dat ook nu nog gebruikt wordt. Het gewicht is hetzelfde gebleven, maar het tablet is een stuk dikker dan gewone repen. Grappig verhaal hè?

Rittersport (14)

Als je van het café naar de winkel teruggaat met de roltrap kom je nog deze vrolijke Berlijnse Ritter Sport-beer tegen. Berlijnse beren vind ik sowieso leuk maar zo’n mooi exemplaar vraagt natuurlijk om een foto. Voor de beer zie je mijn tas met aankopen.
Mijn mening over Ritter Sport Bunte Schokowelt mag inmiddels duidelijk zijn: ik ben groot fan.
Ben je een keer in Berlijn, ben je gek op zoet, en wil je een leuke activiteit doen die bovendien niet al te duur is: ga dan zéker naar Ritter Sport Bunte Schokowelt toe.

Ritter Sport Bunte Schokowelt – Französische Straße 24, 10117 Berlin, Duitsland

Print Friendly, PDF & Email

5 Comments on Ritter Sport Bunte Schokowelt

 1. Hester
  April 18, 2013 at 7:08 am (10 years ago)

  Wat superleuk en lekker!

  Reply
 2. Sabine
  April 18, 2013 at 8:09 am (10 years ago)

  Meer dan dit hoef ik niet te zeggen: Oh My God…

  Reply
 3. Maxime
  April 18, 2013 at 1:00 pm (10 years ago)

  Wow wat gaaf en ontzettend lekker lijkt me dat! Als ik ooit eens in berlijn ben ga ik hier zeker eens langs 🙂

  Reply
 4. Hazel
  May 11, 2013 at 10:24 pm (10 years ago)

  Wat ontzettend leuk dit! Had werkelijk waar geen idee dat dit bestond. Heb zelf ook een sterke associatie tussen Ritter en Duitsland. Kreeg vroeger namelijk altijd een paar repen van mijn tante mee voor onderweg in de auto naar huis, toen had je ze nog niet in Nederland. Als ik ooit eens in Berlijn kom…

  Reply
  • Margriet
   May 11, 2013 at 10:32 pm (10 years ago)

   Zeker doen, Hazel! Niet alleen vanwege Ritter Sport Bunte Schokowelt maar ook vanwege al het andere lekkers dat Berlijn te bieden heeft. Voor foodbloggers is Berlijn echt een walhalla want je vindt er werkelijk alles.

   En als je een beetje van geschiedenis en cultuur houdt, dan is Berlijn ook een aanrader. Ik vind het heerlijk dat de stad (en natuurlijk mijn broer en schoonzus) maar een treinrit ver zijn. Ik neem altijd de IC vanaf Amersfoort, die rijdt direct door naar Berlijn HBF. En tijdens de treinrit heerlijk ontspannen, lezen, etc. 🙂

   Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Comment *