Dat ik gek op bakken ben, zal zo onderhand wel duidelijk zijn. Ik heb mezelf pas goed leren kennen toen ik mijn website begon, want ik dacht dat ik koken en bakken even leuk vond. Inmiddels blijkt wel, als ik het aantal posts van baksels en gerechten vergelijk, dat ik een echte bakster ben en in mindere mate kokkin. Toch vind ik koken ook erg leuk om te doen. Niet altijd komt het er van om uitgebreid te koken, ik werk immers fulltime en heb flinke reistijd. Maar in het weekend pak ik graag uit en experimenteer ik graag met nieuwe smaken.
Vooral kruiden zijn dan belangrijke smaakmakers. Ze zijn eigenlijk onmisbaar als je graag kookt. Een simpele stamppot krijgt ineens ander karakter als je met kruiden speelt, om maar iets te noemen. Maar ik heb nog veel te leren. Geen probleem, ik leer graag, zeker als het om eten gaat.
Een boek dat mij een heel eind op weg geholpen heeft, is Greendelicious Kruiden van Natascha Boudewijn. In het boek wordt heel helder geschreven over allerlei verschillende kruiden, hoe je ze moet kweken en waar je ze voor kunt gebruiken. En ook mensen zonder grote tuin en groene vingers, zoals ik, kunnen hier volop aan mee doen. Het kweken van kruiden is doorgaans niet moeilijk en je hebt er niet veel ruimte voor nodig.
Het boek behandelt de kruiden in een hele logische volgorde, namelijk volgens de seizoenen. Bijvoorbeeld rozemarijn en tijm in de herfst en winter, en munt en dille in de lente en zomer.
Wat ik erg leuk vind, is dat Natascha met veel enthousiasme en liefde over de kruiden schrijft. Je merkt dat er een kenner aan het woord is, iemand die weet waar ze het over heeft. Het boek leest dan ook fijn.
Ook heb ik verschillende nieuwe combinaties ontdekt. Ik associeer dille eigenlijk met zalm, maar bij groenten (waaronder asperges) past dille ook heel goed. En rozemarijn hoort echt niet alleen bij aardappeltjes en knoflook uit de oven, maar kan ook in jam en taarten gebruikt worden. Door Greendelicous Kruiden zie ik nu meer mogelijkheden met de kruiden, die ik vroeger wat eenzijdiger gebruikte. Ook worden er kruiden benoemd die ik nog niet zo goed ken, en zelf nooit gebruikt heb, zoals citroenverbena. Heel interessant om hier ook over te lezen.
Om meteen de daad bij het woord te voegen staan er ook bij elk kruid recepten vermeld. Je kan dus meteen aan de slag. Ik ben vooral benieuwd naar de schorsenerenquiche met peterselie en de stamppot met Barbarakruid (winterkers).
Van mij had het boek nog dikker mogen zijn, want mijn interesse voor kruiden is nu zeker gewekt. En ik denk dat mensen die graag koken dit boek ook zeker kunnen waarderen als kerstcadeau. Wat mij betreft een aanrader, en zeker geschikt als kerstcadeau voor mensen die graag koken.