Kokosrotsjes (1)

Vandaag weer een recept van een simpel maar superlekker baksel: Kokosrotsjes! Een typisch voorbeeld van ‘kleine moeite, groot effect’. Probeer je zo’n heerlijke, prachtige dikke kokosmakroon van de banketbakker voor te stellen, maar dan uit je eigen oventje. En als je dan ook nog de korte ingrediëntenlijst ziet is de keuze denk ik snel gemaakt; gauw naar de keuken om ze na te bakken. Bovendien zijn deze verser, nòg lekkerder, en extra luxe door de pure chocolade!

Ingrediënten voor zo’n 23 rotsjes:

 • 2 eieren (L)
 • 180 gram kristalsuiker
 • 225 gram geraspte kokos
 • 100 gram pure chocolade

Bereidingswijze:

Verwarm de oven voor op 175° Celsius. Meng de eieren met de suiker en kokosrasp, en roer dit met een houten lepel en vervolgens met je handen tot een kruimelig deeg. Bekleed een bakplaat met bakpapier. Doe het deeg in een stevige plastic spuitzak waarvan je de punt af knipt (zie tips) en spuit bergjes van het deeg op de bakplaat. Hou wat tussenruimte tussen de bergjes, ze kunnen iets uitlopen.
Bak de kokosrotsjes in ongeveer 12-15 minuten goudbruin in je oven, maar hou ze in de gaten want ze verkleuren vrij snel. Afhankelijk van je oven kan het iets langer of korter duren.

Kokosrotsjes (2)

Neem de kokosrotsjes uit de oven. Ze zijn nog zacht (da’s normaal) dus verplaats ze voorzichtig met bijvoorbeeld een paletmes of taartschep (budgettip: het lukt ook met een kaasschaaf) naar een taartrooster. Laat ze volledig afkoelen.
Ze zijn zo al heerlijk, maar ze worden nog luxer met een laagje chocolade. Smelt hiervoor 100 gram pure chocolade au bain marie (of in de magnetron). Leg ondertussen aluminiumfolie op je aanrecht, en zet hier het taartrooster bovenop. Als je dan straks met chocolade gaat knoeien, valt het op het aluminiumfolie in plaats van op je aanrecht. Dat ruimt lekker snel op!

Als de chocolade volledig gesmolten is dip je de onderkant van elk kokosrotsje in de chocolade. Veeg met bijvoorbeeld een mes het teveel aan chocolade aan de onderkant weg, zodat de onderste laag niet te dik wordt. Doe dit boven het kommetje chocolade zodat je geen chocolade verspilt.
Plaats vervolgens de kokosrotsjes terug op het taartrooster. Neem een theelepel en besprenkel de kokosrotsjes met de chocolade. Voor mij werkte het het beste door de theelepel vol chocolade snel heen en weer te halen over het taartrooster heen. Doe dit niet te langzaam want dan krijg je dikke klodders, mooier is het om fijne chocolade streepjes te krijgen. Ik deed het van links naar rechts en terug, zodat alle streepjes horizontaal waren.
Wil je ze snel eten, zet dan de kokosrotsjes een kwartiertje in de koelkast, dan wordt de chocolade wat sneller hard. Zoals je op de onderste foto ziet, zijn ze aan de binnenkant lekker smeuïg en zacht, en aan de buitenkant knapperig. Eet smakelijk!

Kokosrotsjes (3)

Tips:

 • Ik had op het moment dat ik de rotsjes maakte alleen eieren maat M in huis. Maar 3 eieren zou teveel worden en dan zou het deeg te nat worden. Om die reden heb ik nog 3 eetlepels melk toegevoegd, zo werd het deeg iets natter.
 • Halverwege de baktijd heb ik de bakplaat omgedraaid, omdat de achterste rotsjes wat sneller kleurden dan de voorste. Hou je rotsjes dus in de gaten, en draai ze zo nodig.
 • Wil je het helemaal sjiek, dan kan je een rozet-spuitmondje op je spuitzak zetten. Dan krijg je schitterende rotsjes. Echter, mijn ervaring is dat dit deeg heel lastig spuiten is met een spuitmondje. Wellicht zijn mijn spuitmondjes wat te smal, of was de kokosrasp die ik gebruikte te grof, maar ik heb er geen goede ervaringen mee. Gebruik een spuitzak zonder spuitmond, knip gewoon de onderste punt van de zak er af. Het gat moet ongeveer zo groot zijn dat je je wijsvinger er door heen kan steken. Wil je helemaal geen gedoe met spuitzakken of spuitmondjes, vorm dan gewoon van 2 lepels bergjes op de bakplaat. Werkt net zo goed.
 • Kokosmakronen van de banketbakker hebben altijd een soort stukje ouwel onder de koek zitten. Hoe de naam daarvan in het Nederlands is weet ik niet, maar ik koop die in Duitsland geregeld als ‘Backoblaten’. Ronde eetpapiertjes die je kan gebruiken voor onder andere kokoskoekjes, Lebkuchen, enzovoort. Die passen ook uitstekend onder deze kokosrotsjes als je de onderkant niet in chocolade dipt.
 • Geraspte kokos vind je o.a. bij de toko, AH en Jumbo.
Print Friendly, PDF & Email

4 Comments on Kokosrotsjes

 1. Hester
  May 27, 2013 at 7:11 am (11 years ago)

  Lekker inderdaad! Heet dat ouwel niet ‘eetpapier’ in het Nederlands?

  Reply
 2. Maxime
  May 27, 2013 at 6:15 pm (11 years ago)

  Hmm ik vind kokos altijd enorm lekker, dus dit receptje bevalt me wel 🙂

  Reply
 3. Ianna
  May 29, 2013 at 8:58 am (11 years ago)

  Yumm! Dat ziet er heerlijk uit. Ik ben de laatste tijd echt kokosverslaafd lijkt wel, zo lekker! Deze moet ik echt uitproberen! 😀

  Reply
 4. Marja
  May 30, 2013 at 4:53 pm (11 years ago)

  Hoi Margriet,

  Ik heb de kokosrotsjes vandaag gemaakt. Helaas waren ze wat aan de droge kant, volgende keer doe ik er naast 2 large eieren ook nog wat melk door.
  Het is wel een lekker makkelijk recept, dus ga ze zeker nog eens maken.

  Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Comment *