Kaiserschmarren (1)

‘s Ochtends vroeg krijg ik meestal niet zoveel door mijn keel, dus ontbijten doe ik nooit zo uitgebreid. Een beetje yoghurt, een beschuitje… zoiets. Doordeweeks moet het daarbij meestal snel, want dan moeten we werken en ik heb een behoorlijke reistijd. Maar in het weekend kunnen we wat rustiger aan doen en vooral mijn man wordt dan heel blij van een lekker uitgebreid zoet ontbijt. De laatste tijd eten we met regelmaat Kaiserschmarren op vrije dagen als ontbijt. Mijn man is hier echt gek op! Kaiserschmarren lijken pannenkoeken maar door het opgeklopte eiwit zijn ze veel luchtiger. Bovendien zijn Kaiserschmarren nog zoeter en zijn het geen hele koeken, maar stukjes. Heb je eens tijd om wat uitgebreider te ontbijten, probeer deze dan ook eens. Maar deze Oostenrijkse lekkernij is ook uitstekend geschikt als nagerecht. En waarschijnlijk heb je alle ingrediënten hiervoor zelfs al in huis!

Ingrediënten voor een uitgebreid ontbijt voor 2 personen:

  • 150 gram bloem, gezeefd
  • 3 eieren (m)
  • 2 eetlepels vanille-extract
  • 200 ml melk
  • zout
  • klont roomboter
  • poedersuiker

Bereidingswijze:

Splits de eieren. Klop met een keukenmixer in een brandschone kom de eiwitten met de snuf zout stijf (zo stijf dat je de kom ondersteboven kan houden zonder dat het eiwit er uit valt). Zet apart.
Doe in een andere kom de eigelen, vanille-extract, bloem, en nog een snuf zout bij elkaar. Voeg hier de melk rustig aan toe terwijl je klopt tot het een glad beslag is. Spatel voorzichtig het eiwit door het beslag. Het beste kan je dit in delen doen. Klop niet meer (dan gaat de lucht er uit), maar gebruik bijvoorbeeld een houten lepel of spatel om het eiwit er luchtig door heen te mengen.
Doe de klont boter in een koekenpan en doe het beslag in de pan als de boter is gesmolten. Doe alsof het een pannenkoek is, bak hem aan beide kanten bruin. Als hij bijna klaar is scheur je hem met 2 houten spatels uit elkaar in kleine stukjes, in de pan, en bak je de stukjes rondom bruin.
Bestrooi de Kaiserschmarren voor je ze serveert met gezeefde poedersuiker.

Kaiserschmarren (2)

Tips:

  • Het kan altijd nog zoeter: veel mensen eten Kaiserschmarren graag met vruchtencompote, -gelei of -moes. Kersen, appels, pruimen en bessen zijn dan vooral geliefd. Of een klodder slagroom erbij. Ikzelf eet ze echter het liefst ‘puur’, met poedersuiker.
  • In andere recepten worden er ook gewelde rozijnen in de Kaiserschmarren verwerkt. Ook dit is lekker!
  • In plaats van vanille-extract kan je ook gewoon vanillesuikerzakjes gebruiken. Dan heb je er ongeveer 2 nodig.
Print Friendly, PDF & Email

5 Comments on Kaiserschmarren

  1. Marita
    May 30, 2013 at 10:22 am (11 years ago)

    Mmm, doet me inderdaad aan de wintersport in Oostenrijk denken! Lekker met appelmoes!

    Reply
  2. Joyce
    May 30, 2013 at 11:43 am (11 years ago)

    Lijkt me erg lekker!

    Reply
  3. Karin - The F Girl
    May 30, 2013 at 11:55 am (11 years ago)

    Heerlijk. Daar ga ik één dezer dagen de kleintjes eens mee verwennen. Ik kan ze nu al horen juichen 😀

    Reply
  4. Maura - YLT
    May 31, 2013 at 8:44 am (11 years ago)

    Oe, hier heb ik nog nooit van gehoord. Lijkt me heerlijk. Snel eens proberen 🙂

    Reply
  5. Femke
    June 4, 2013 at 1:18 pm (11 years ago)

    Ik vind kaiserschmarren ook zo lekker! Ik eet ze altijd in Oostenrijk op wintersport vakantie. Echt een gerecht om me voor wakker te maken 🙂

    Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Comment *