Eten en drinken in Berlijn

Door: Henk

Een tijdje terug mocht ik mijn eerste stukje voor deze site schrijven. Ik kwam geregeld in Berlijn en het leek Margriet een goed plan om eens over mijn eet- en drinkbelevenissen te vertellen. Dat heb ik graag gedaan. Inmiddels woon en werk ik al ruim een jaar in de Duitse hoofdstad en ontdek elke keer weer leuke cafeetjes, restaurants, delicatessenshops en andere eetgelegenheden. Het leek Margriet en mij erg leuk om weer eens wat nieuws onder de aandacht te brengen. Het is niet de bedoeling om een gedetailleerde beoordeling te geven, maar meer wat tips te geven aan mensen die wel eens in Berlijn zijn, of van plan zijn de stad te bezoeken.

Dit keer weer een mix van plaatsen waar ik de afgelopen tijd geweest ben, met onder andere aandacht voor twee restaurants waar je uitstekend kunt brunchen. Veel plezier!

Pasternak

Pasternak
Gelegen in de hippe wijk Prenzlauer Berg. De Pasternak is op Russische leest geschoeid en dat merk je bij het brunchbuffet. Hier vind je heel veel, op het eerste oog voor ons West-Europeanen, onbekende lekkernijen, maar deze zijn het uitproberen meer dan waard. In het weekend is reserveren hier een must, terwijl je bij lekker weer heerlijk buiten op het terras kunt zitten (Knaackstraße 22/24, 10405 Berlin).

***********

Extrablatt

Extrablatt
In de wijk Charlottenburg aan de drukke winkelstraat Wilmersdorfer Straße vind je een filiaal van de Extrablatt keten. Ook hier is het prima brunchen en dat voor een prima prijs. Het buffet is uitgebreid en varieert ook regelmatig, wat wel zo fijn is voor de frequente bezoeker. Je vindt hier alles van traditionele broodjes en beleg tot Engels ontbijt, warme Italiaanse gerechten en overheerlijke salades (Wilmersdorfer Straße 46  10627 Berlin).

***********

Ron Telesky (1)

Ron Telesky (2)

Pizza Ron Telesky (Canada)
Canadese pizza: klinkt merkwaardig en dat is het ook. Canada heeft niet echt een pizza-cultuur, maar bij Pizza Ron Telesky in Kreuzberg kun je een gokje wagen. Fraaie en niet voor de hand liggende combinaties, met vooral veel redelijk zoete invloeden. Om de pizza af te maken kun je rijkelijk gebruik maken van esdoornsiroop, het nationale exportproduct van Canada (Dieffenbachstraße 62, 10967 Berlin).

***********

Ajanta (1)

Ajanta (2)

Ajanta
Indiaas restaurant in de wijk Charlottenburg, niet ver van de Kantstraße en de Kurfürstendamm. In een sfeervol restaurant met een open keuken kun je hier genieten van heerlijke gerechten uit India. Atmosfeer is goed en het eten ook. Alle gerechten worden met heerlijk eigengemaakt brood geserveerd. Prijzen zijn hier dik in orde (Grolmanstraße 15, 10623 Berlin).

***********

Irish Harp (1)

Irish Harp (2)

Irish Harp
In de wijk Charlottenburg is de Irish Harp te vinden. Als je hier binnenkomt heb je niet meer het gevoel in Duitsland te zijn. De inrichting is in typisch Ierse/Britse stijl, en overal zijn leuke zithoeken gecreëerd, met blik op grote en kleine televisieschermen, want hier worden heel veel sportwedstrijden uitgezonden. Ideaal om met vrienden naar bijvoorbeeld rugby of voetbal te kijken. Maar hier wordt niet alleen naar sport gekeken: de keuken mag er ook zeker zijn. Variërend van fish and chips tot heerlijke salades en mijn persoonlijke favoriet: Shepherds Pie. In de zomer kun je hier trouwens heerlijk buiten zitten; het terras is rustig en ligt prachtig tussen de statige Charlottenburger huizen (Giesebrechtstraße 15, 10629 Berlin).

***********

Cafe am neuen See (1)

Cafe am neuen See (2)

Cafe am Neuen See
In het centrum van Berlijn tussen de bomen aan een meer genieten van iets lekkers te eten of te drinken? En dat op een paar minuutjes afstand van Kurfürstendamm en Bahnhof Zoölogischer Garten? Het kan in het Cafe am Neuen See in Tiergarten. Vooral bij warme temperaturen erg geliefd om even te ontsnappen aan de drukke stad en even te genieten van de natuur en iets lekkers (Lichtensteinallee 2, 10787 Berlin).

***********

Stäv (2)

Stäv (1)

Ständige Vertretung
De “Stäv” vindt je in meerdere Duitse steden en is het toevluchtsoord voor Rijnlanders die om wat voor reden dan ook “in den vreemde” zijn. Hier kun je dus vooral specialiteiten uit Keulen en omgeving vinden, met vanzelfsprekend ook het beroemde Kölsch bier uit de Domstad. De Ständige Vertretung bevindt zich in Berlijn direct aan de Spree, met blik op het historische station Friedrichstraße (Schiffbauerdamm 8, 10117 Berlin).

***********

Patio (1)

Patio (2)

Patio
Eten op de Spree zelf, aan boord van het aangemeerde restaurantschip Patio is een unieke ervaring. Je kunt in Berlijn goedkoper eten, maar ambiance en kwaliteit worden op dit schip met hoofdletters geschreven. Patio bevindt zich in de voor buitenstaanders relatief onbekende wijk Moabit. Deze wijk ligt echter heel erg centraal en herbergt o.a. ook het centraal station van Berlijn (Hauptbahnhof). Reserveren is verstandig, want Patio is erg in trek (Helgoländer Ufer, 10557 Berlin).

***********

KaDeWe (1)

KaDeWe (2)

KaDeWe
Al ruim 100 jaar is het Kaufhaus des Westens een begrip voor Berlijners en niet-Berlijners. Hier vind je bijna alles, dus ook veel, heel veel, lekkernijen. Alleen al de moeite waard om doorheen te slenteren en je te verbazen over het grote aanbod aan producten, van vele soorten chocolade tot verse vis. Als je trekt krijgt kun je op de bovenste etage naar het restaurant en tijdens het eten en/of drinken genieten van de skyline van Berlijn (Tauentzienstr. 21-24, 10789 Berlin).

***********

Klik op de namen van de restaurants om direct naar de bijbehorende websites te gaan.
Bron van alle foto’s: Qype.com

Print Friendly, PDF & Email

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Comment *