Bakkriebels. Ze kunnen spontaan opkomen! Tijdens het kijken van een mooi bakprogramma, bij het zien van koekjes in de etalage van de banketbakker, of gewoon vanuit het niets; ik heb er met regelmaat last van. Meestal is dat echter op onhandige momenten; het is al laat, ik heb geen tijd, ik ben aan het werk, of ik heb geen ingrediënten in huis. Vanochtend kreeg ik het ook opeens. Gisteravond had ik tijdens een snelle inventarisatie van de voorraadkast al vastgesteld dat ik gemalen hazelnoten en amandelen had, die binnen een maand gegeten moesten worden. Maar ik had er niet 1,2,3 een recept bij in gedachten.
Terwijl ik vandaag aan het thuiswerken was, begon er ineens een lichtje te branden: waarom bak ik geen overheerlijke notentulband? Zo’n Duitse, lekkere, ouderwetse, smeuïge tulband… Mmm!
Deze is met een ruim kwartier gemaakt, dus tijdens mijn lunchpauze kon ik deze mooi klaarmaken. De tulband is precies geworden wat ik verwachtte en smaakt zoals een tulband van een Konditorei. De textuur is hemels, bij elke hap proef je de heerlijke noten. Notenfans zullen deze tulband heerlijk vinden, en hij is ook nog eens heel makkelijk glutenvrij te maken!
Beoordeel de tulband niet op direct zijn uiterlijk. Hij mag er dan misschien niet zo hip en schattig uitzien als een cupcake met botercrème, spikkels of marsepeinen vlinders, maar de smaak… die is fenomenaal. Een degelijk, Duits, doorgetest recept van meer dan 35 jaar oud, dat je alleen maar vaker zal willen maken.
Ingrediënten:
- 6 eieren (m)
- 250 gram basterdsuiker
- 400 gram gemalen noten naar keuze (bijv. hazelnoten en amandelen)
- 1 zakje vanillesuiker
- 1 beschuit (zie tips)
- 3 afgestreken theelepels bakpoeder
- klont boter en 2 eetlepels bloem (om de vorm in te vetten en te bestuiven)
- poedersuiker (naar wens)
Bereidingswijze:
Verwarm de oven voor op 175° Celsius. Doe de eieren, suiker en vanillesuiker in een keukenmachine en mix deze op middelhoge stand in ongeveer 7 minuten schuimig. Knijp het beschuit fijn. Meng de gemalen noten met de beschuitkruimels en bakpoeder, en meng deze door het ei-suikermengsel. Roer dit nog enkele minuten goed door.
Vet ondertussen een tulbandvorm in met zachte boter en bestuif hem met bloem. Doe het beslag er in, verdeel het goed over de vorm en bak de tulband in ongeveer 45-50 minuten af (zie tips). Laat de tulband 10 minuten afkoelen in de vorm alvorens je hem stort.
Wat betreft het glazuur kan je nog allerlei gekkigheid uithalen met bijvoorbeeld gesmolten chocolade, maar deze tulband is zo ontzettend smaakvol dat het voor de smaak echt niet nodig is. Simpel bestrooien met poedersuiker, en dan is hij klaar.
Tips:
- Je leest het goed, in deze tulband zit géén boter of olie. Maar daar merk je bij het proeven niets van. Natuurlijk zit er wel vet in de tulband, want eieren en gemalen hazelnoten bevatten vet. De tulband wordt dus niet droog, integendeel, hij is erg smeuïg. Maar de boter kan je achterwege laten!
- Ik koop gemalen noten in Duitsland in zakjes. Dat is lekker makkelijk en goedkoop. In Nederland zijn gemalen noten in zakjes helaas lastiger verkrijgbaar. Kan je niet aan reeds gemalen noten komen, maal ze dan zelf in een kaasmolentje.
- Voor deze tulband gebruikte ik 200 gram gemalen amandelen, en 200 gram gemalen hazelnoten. Maar ook andere noten zijn lekker, bijvoorbeeld walnoten.
- Het geheim van deze tulband is het schuimig roeren van de suiker en eieren. Roer je te kort, dan merk je dat aan de textuur van de tulband. Lekker schuimig roeren dus!
- In plaats van een beschuit kan je ook 2 eetlepels paneermeel gebruiken.
- De tulband is gemaakt met gemalen noten in plaats van meel. Noten zijn glutenvrij. Het beschuit of paneermeel bevat echter wel gluten, maar deze zijn ook glutenvrij verkrijgbaar. Let er bij het bakpoeder ook op dat deze glutenvrij is, die van Dr. Oetker is dat sowieso.
- Je kunt natuurlijk ook een gewone rechthoekige cakevorm gebruiken, maar de kans is groot dat je dan beslag overhoudt. Vul de cakevorm maximaal tot drievierde, en gebruik het overige beslag in bijvoorbeeld cupcakevormpjes. Of gebruik een springvorm. Hou er rekening mee dat de baktijd hierdoor verandert. Hou daarom je baksel in de gaten, en als hij aan de buitenkant goudbruin kleurt, kan je met een satéprikker controleren of hij van binnen al gaar is.
- De tulband is ook na het bakken redelijk vochtig of smeuïg te noemen. Dat is heerlijk (wie houdt er nu van droge cake waarbij je koffie of thee nodig hebt om hem weg te krijgen?), echter, het bemoeilijkt het storten. Vet je vorm goed in en bestuif hem met bloem, of gebruik bakspray. Gebruik je een rechthoekige cakevorm, leg dan een stuk bakpapier op de bodem van de vorm. Gebruik je een muffinblik, gebruik dan cupcakepapiertjes. En laat de cake altijd afkoelen voor je hem stort.
- Het strooiertje dat je op de foto ziet, kocht ik bij Dille & Kamille in Delft voor € 2,95. Ideaal om poedersuiker netjes te verdelen op je tulband. Het ronde bakkwastje kocht ik daar ook en kostte ook € 2,95. Met het strooien komt er natuurlijk ook poedersuiker naast de tulband, en dat werk je met zo’n kwastje mooi weg. Kleine gereedschappen, maar onmisbaar als je vaak bakt.
- Het recept vond ik hier. Ik heb in plaats van 2 theelepels bakpoeder, 3 gebruikt, omdat ik 2 theelepels op 400 gram noten erg weinig vind. Zoals je aan de tulband kunt zien is het rijzen heel goed gegaan, dus ik zou adviseren om ook 3 afgestreken theelepels bakpoeder te gebruiken.
- Benieuwd wie die schattige mol is op de mok? Dat is Krtek / Der Kleine Maulwurf, de held uit mijn jeugd! Als kind keek ik graag naar deze Tsjechische tekenfilm, die op de Duitse TV werd uitgezonden. Bij mijn vorige verjaardag kreeg ik deze mok van mijn Berlijnse schoonzus omdat ze weet dat ik nog altijd een zwak voor het molletje heb.
Marita
June 24, 2013 at 10:12 am (11 years ago)Klinkt weer erg goed!
Dat molletje ken ik ook nog wel! Erg leuke mok.