Ik kan wel weer een mooi inleidend praatje gaan houden maar als je dat allemaal moet lezen verspil je eigenlijk tijd. De boodschap is als volgt: MAAK DIT. NU. Lees de ingrediëntenlijst snel door, haast je naar de winkel, maak het recept en stuur je smaakpapillen op vakantie.
Voor de mensen die wat meer argumenten nodig hebben en van lezen houden:
Binnenkort komt er een receptje online waarvoor ik een heleboel eiwitten nodig had. Na het bakken hield ik de dooiers over. Meestal is het andersom en maak ik iets als schuimpjes, maar nu zat ik dus met een stel eigelen… Wat te doen?
Gelukkig bestaat Google. Ik typte iets als ‘help ik heb eidooiers over’ en mijn beeldscherm stroomde vol met allemaal recepten waar één of meer eigelen in gingen. Maar één recept trok direct mijn aandacht. Ik geef het niet graag toe want dan kom ik misschien over als een drankorgel (terwijl ik hooguit 2 glazen per maand drink), maar de term was ‘Amaretto’ die me zo triggerde. Crème brûlée met Amaretto. Amaretto is zo’n beetje mijn favoriete drank om te gebruiken in mijn baksels! Alle andere recepten klikte ik weg en ik las het recept door. Het bleek simpel te zijn, en ik had alles in huis. Het recept was wel fors, dus halveerde ik de hoeveelheden. Een mooie manier om de dooiers op te maken en dan had ik meteen een toetje voor de volgende dag.
Ik maakte de crème brûlée ‘s avonds, zette het na afkoelen in de koelkast en dacht er verder niet meer aan. Tot ik rond etenstijd de volgende dag de koelkast open trok. Oh ja, de toetjes stonden er ook nog. Ik verwachtte er eigenlijk niet zoveel van, want zo’n toetjesmens ben ik niet eens. Ik kan prima dagen weken doorgaan zonder één toetje te eten (tot ongenoegen van mijn echtgenoot die ik geregeld ‘toetjesmonster’ noem). Dit zou ook gewoon een toetje zijn, niets meer, niets minder…
Tot ik een hap nam, en uitbrak in gejubel vanwege de fantastische textuur en smaak. Dit is absoluut één van de lekkerste toetjes die ik ooit gegeten heb.
Ingrediënten voor 4 personen:
- 400 ml room
- 4 eigelen (m)
- 30 gram kristalsuiker
- 70 ml Amaretto
Bereidingswijze:
Verwarm de oven voor op 180° Celsius. Breng de room in een steelpannetje tegen de kook aan. Hou de room in de gaten want dit kan erg snel gaan.
Meng in een kom de eigelen met de suiker en Amaretto. Doe enkele eetlepels van de hete room bij de eigelen zodat beide mengels aan elkaar kunnen wennen qua temperatuur, en meng dit goed door. Giet er vervolgens langzaam de overige room bij. Meng nogmaals goed door met een garde en zeef het mengsel. Verdeel het over 4 vuurvaste ovenschaaltjes (ramekins). Doe de ramekins in een grote ovenschaal die je vult met heet water. Het water moet tot de helft van de ramekins komen.
Bak de crème brûlée in 20 tot 25 minuten af in de oven en laat ze daarna volledig afkoelen. Zet ze vervolgens minstens 3 uur koud weg in de koelkast (zie tips). Vlak voor je de crème brûlée eet bestrooi je de crème brûlées met kristalsuiker, die je voorzichtig met een gasbrandertje brandt tot het ongeveer dezelfde kleur heeft als op de foto’s. Eet ze direct na het branden op.
Tips:
- Dit is een dessert dat heel goed voor te bereiden is. Ik maakte het de avond voor we de crème brûlée aten. Ik ga dit dessert dan ook zeker in gedachten houden op momenten dat ik druk ben maar wel iets luxe wil eten (bijvoorbeeld met Kerst).
- Het recept vond ik notabene op het FOK!-forum. Met de hoeveelheden ben ik vrij geweest, de room heb ik afgerond naar boven (400 ml) en de Amaretto ook. Amandelschaafsel had ik niet, en bovendien vind ik dat goede crème brûlée enkel een lekker hard suikerlaagje moet hebben. Die liet ik dus achterwege.
- Het zeven is een cruciale stap. Ook al voeg je de room voorzichtig toe, er kunnen altijd kleine stolseltjes ontstaan en da’s niet lekker. In mijn zeef bleven minuscule kleine dingetjes achter, waardoor de crème zelf superzacht werd. Sla het zeven dus niet over.
- Volgens de originele poster was het recept voor 6 personen. Ik heb de hoeveelheden gehalveerd en daar 4 ramekins mee gevuld. De porties waren groot genoeg; het smaakt weliswaar naar (véél!!!) meer, maar de crème is behoorlijk machtig.
- Nuttig de crème brûlée direct na het branden. Het suikerlaagje is dan lekker hard geworden en de crème zelf is koud en zacht. Wacht je langer, dan trekt het vocht van de crème in het suikerlaagje en wordt het weer zacht.
- Hou minstens 3 uur aan om het koud te zetten. Mijne stonden een nacht en een dag koud, en dit werkte ook prima.
- Op Facebook kreeg ik de tip dat de gasbrandertjes bij Action € 5,29 zijn (bedankt Odylle!). Voor zo’n zacht prijsje is het echt aan te raden een brandertje aan te schaffen. Zodra je je tanden in de crème zet zul je vinden dat het de best bestede 5 euro ooit is.
- Op onderstaande foto zie je hoe de suiker verkleurt bij het branden. Grappig genoeg was de blauwe vlam van de gasbrander zelf niet vast te leggen. De suiker verkleurt vrij snel, let dus goed op en werk veilig.
7 Comments on Crème brûlée met Amaretto
1Pingbacks & Trackbacks on Crème brûlée met Amaretto
-
[…] Wat te doen met de overgebleven eigelen? Maak overheerlijke crème brûlée! […]
Hester
August 9, 2013 at 9:31 am (11 years ago)Woah, dit is simpel! Ga ik even tegen mijn moeder zeggen, haha! Ook van het brandertje. Mijn vader heeft nog wel zo’n normale brander, om mee te solderen, maar ik weet niet of dat zo’n succes is.. 😛
Margriet
August 9, 2013 at 6:48 pm (11 years ago)De soldeerbrander zou ik niet gebruiken hoor, Hester. Zo’n klein brandertje als bij Action (of anders Blokker, maar die is iets duurder) is speciaal gemaakt voor acties als dit. 🙂
Marita
August 12, 2013 at 2:31 pm (11 years ago)Anders de Crème Brûlée op de kop houden bij het gasfornuis? 😉
Antoinette Coops
May 13, 2014 at 10:43 pm (10 years ago)Ha Margriet, ik heb een tijdje geleden zo’n brander cadeau gekregen. Ik denk dat ik ‘m maar eens tevoorschijn ga halen!
Ik ga je op mijn linkenlijst zetten, leuke blog!
Margriet
May 14, 2014 at 6:08 pm (10 years ago)Hai Antoinette, wat een compliment, dankjewel. Dat betekent veel voor me aangezien ik jouw blog tot ‘die der groten’ reken. 🙂 Jouw link staat ook op mijn lijst! 🙂
Enne, dit dessert is absoluut een aanrader!
Antoinette Coops
May 14, 2014 at 8:50 pm (10 years ago)Huh?? Oh! Nu de rest van Nederland nog 😉
De brander staat inmiddels op het aanrecht, niet meer eronder 🙂