Chocolade-Guinnesscake (1)

Vermoedelijk zorgt de naam van deze cake hier en daar voor wat opgetrokken wenkbrauwen. Dat gold voor mij ook. Bier, en dan ook nog eens Guinness, in een cake?!
Ik ben geen fan van bier, laat staan van Guinness. Veel te bitter. Ook mijn vriend, die wel van bier houdt maar Guinness verafschuwt, had de nodige bedenkingen toen ik aan het bakken ging. “Ik heb er een hard hoofd in dat het iets eetbaars wordt”.

Groot was dan ook de verrassing toen de cake wel eetbaar bleek. Sterker nog, heerlijk is ‘ie! Juist door de Guinness, die de chocoladesmaak een extra dimensie geeft. De Guinness-smaak is op de achtergrond aanwezig maar niet zo nadrukkelijk als in een glas. Voor herhaling vatbaar! Dit recept komt uit het boek ‘Cake Days‘ van The Hummingbird Bakery.

Ingrediënten:

Voor de cake:

 • 250 ml Guinness
 • 250 gram roomboter
 • 80 gram cacao
 • 400 gram fijne kristalsuiker
 • 2 eieren (m)
 • 1 theelepel vanille-extract
 • 140 ml karnemelk
 • 280 gram bloem
 • 2 theelepels zuiveringszout
 • halve theelepel bakpoeder

Voor het glazuur:

 • 50 gram roomboter (zacht)
 • 300 gram poedersuiker
 • 125 gram volvette roomkaas (zie tips)
 • cacao, voor het bestuiven (naar wens)

Bereidingswijze: 

Verwarm de oven voor op 170° Celsius. Vet de springvorm (24 cm) in met boter en bestuif hem met bloem.
Doe de eieren, vanille-extract en karnemelk in een beslagkom en meng ze met een garde. Zet opzij.
D0e de Guinness en de boter in een pan en verwarm het mengsel op een laag vuurtje tot de boter is gesmolten. Haal de pan van het vuur, voeg de suiker en cacao toe en roer deze goed door de warme vloeistof. Voeg ook het karnemelk-mengsel bij de Guinness en roer dit voorzichtig door.
Neem een andere kom en zeef de bloem hierboven. Voeg zuiveringszout en bakpoeder toe en meng dit door. Roer deze droge ingrediënten door het Guinness-mengsel en blijf roeren tot alle ingrediënten zijn opgenomen. Je hebt nu een dun beslag. Giet dit in je springvorm en bak de cake 45 minuten, tot hij terugveert als je er lichtjes op drukt, en een cocktailprikker er schoon uit komt.
Laat de cake volledig afkoelen voor je hem uit de vorm haalt. Doordat de binnenkant smeuïg is, is de cake nogal kwetsbaar. Dit is minder als de cake afgekoeld is.

Chocolade-Guinnesscake (2)

Pas als hij afgekoeld is mag het glazuur er op. Roer hiervoor de (gezeefde! anders heb je klontjes!) poedersuiker door de zachte boter, en als dit een korrelig mengsel is mag de roomkaas er bij. Klop deze zacht door met een handmixer op de laagste stand tot het glazuur zacht, licht en romig is.
Zet de afkoelde cake op een bord of taartkarton en bedek hem met een flinke laag glazuur. Bestuif de cake tot slot eventueel met cacao.

Tips:

 • Je zou op bepaalde momenten kunnen denken dat de cake verpest is. Het beslag is erg dun, maar dat is normaal. En als de cake hoog rijst in de oven bijvoorbeeld. Ook dat is normaal. De cake rijst, barst, en zakt vervolgens weer in tijdens het afkoelen. Nil desperandum: er gaat heerlijk glazuur over de cake en dan zie je van de barsten niets meer. Wat je ook kan doen, is de cake omkeren: gladde onderkant boven! Doe dit wel voorzichtig want de cake is nogal smeuiig. Ik zelf doe dit pas als de cake is afgekoeld. Plaats hiervoor een bord over de cake en draai hem in een snelle beweging ondersteboven. Haal het bord waar de cake op stond, vanwege de smeuiigheid niet te snel weg (gezien het risicio op achterblijvende stukken).
 • Ik gebruikte een siliconenbakvorm in de vorm van een hart. Dit zou ik voor deze cake NIET aanraden. Een cake met zo’n zachte binnenkant, staat een stuk steviger op een stevige ondergrond van een springvorm. Gebruik die dus liever dan een siliconenbakvorm.
 • Sommige Amerikaanse en Britse cakes zijn wel eens -naar mijn mening- onterecht voorzien van glazuur. Maar op deze cake vind ik het glazuur werkelijk hemels lekker.
 • Zuiveringszout ofwel baking soda, is in toko’s en online goed verkrijgbaar.
 • Ik blijf het zeggen: koop geen dure roomkaas van 2 euro een pakje. Pic Frisch van Lidl is nèt zo goed als de duurdere Philadelphia maar is slechts 57 cent! Neem NIET de lightversie, die bevat meer vocht dan de gewone roomkaas en daarmee wordt het glazuur te dun.
 • Bij het glazuren van de cake komen er zwarte kruimeltjes van de cake in je witte glazuur, dat staat niet zo mooi. Glazuur je cake daarom in 2 delen. Eerst doe je enkele lepels glazuur op de cake, die je dun uitsmeert met een bot mes of paletmes. Smeer zoals je een boterham zou besmeren en smeer eventuele barstjes dicht. Maak daarna je paletmes schoon, en doe de rest van het glazuur op de cake. Duw hierbij niet te hard op de cake maar hou je bewegingen licht. Op die manier zou je zo min mogelijk kruimeltjes van de cake in je glazuur moeten krijgen.
Print Friendly, PDF & Email

3 Comments on Chocolade-Guinnesscake

 1. Roos
  January 16, 2013 at 9:14 am (11 years ago)

  Wat een leuk en origineel recept! Ik kan me idd ook niet voorstellen dat het lekker is haha, ik vind het altijd leuk als zulke aparte dingen lekker uitpakken!
  Het servies vind ik trouwens zo leuk, doet me helemaal denken aan vroeger, kopjes thee en kaartspelletjes bij mijn opa en oma 🙂 Lijkt me leuk om daar wat van in huis te hebben!

  Reply
  • Margriet
   January 16, 2013 at 8:23 pm (11 years ago)

   Dank je wel! Het is inderdaad echt een nostalgisch servies. Ik heb er maar 1 bordje van hoor, zodat ik voor de foto’s op mijn blog niet steeds dezelfde bordjes heb. 🙂

   Reply
 2. Niqui
  March 15, 2013 at 4:18 pm (11 years ago)

  Eigenlijk is deze cake de uitgelezen cake voor St.Patrick’s day heb ik me laten vertellen.
  Veel mensen schijnen hem dan te bakken.Bier,hè?!?!
  Ik had hem deze week dan ook op mijn lijstje staan,maar het is toch een new yorkcheesecake geworden.Deze bewaar ik dan maar voor vaderdag.Lijkt me ook een heel goede gelegenheid..;-)!
  Bedankt voor de tip met dat glazuur.
  Als je zo’n mooie taart hebt gebakken en er zitten dan van die zwarte puntjes in het glazuur,dat is op zijn zachtst gezegd héél ergerlijk!
  Nu weten we tenminste waarop we moeten letten.
  -xxx-

  Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Comment *