Bitterkoekjestulband (1)

Alweer even geleden was er een jubileumnummer van Allerhande dat helemaal in het teken stond van taarten. Je zult begrijpen dat ik lyrisch was over het tijdschrift en dat ik het van A tot Z heb gelezen. Ik nam zelfs 2 exemplaren mee, mocht ik het nummer ooit kwijt raken of onder knoeien, haha!

Het eerste recept waarvan ik riep ‘Dat MOET ik maken!’ was dat van de bitterkoekjestulband. Bitterkoekjes + cake + chocolade + Amaretto moet wel een goddelijke combinatie zijn. Nou, dat was het ook, deze tulband is met stip binnengekomen in mijn top 5 favorieten. Het recept heeft naar mijn mening wat aanpassingen nodig, maar dat geeft niet. De smaak is werkelijk waar fenomenaal.

Bitterkoekjestulband (2)

Ingrediënten:

 • 1 zak bitterkoekjes (250 gram), in stukjes
 • 175 ml amaretto
 • 150 gram pure chocolade (zie tips)
 • 2 eetlepels cacao
 • 250 gram roomboter
 • 250 gram witte basterdsuiker
 • 5 eieren (m)
 • 250 gram zelfrijzend bakmeel
 • poedersuiker

Bereidingswijze:

Verwarm je oven voor op 175° Celsius. Breek de bitterkoekjes in kleine stukjes en doe deze in een kommetje samen met de Amaretto. Laat dit minimaal een half uurtje trekken, en prak het daarna met een vork tot het fijn is.
Hak de chocolade in kleine stukjes en doe deze bij het bitterkoekjesmengsel. Roer er 2 eetlepels cacaopoeder doorheen.
Smelt de boter, laat deze iets afkoelen, en klop deze met de suiker ongeveer 5 minuten tot het luchtig is. Werk er één voor één de eieren doorheen.

Bitterkoekjestulband (3)

Zeef het zelfrijzend bakmeel en spatel het door het beslag. Doe ook het chocolade-bitterkoekjesmengsel erdoor, maar klop het mengsel niet meer. Doe het mengen bij voorkeur met een houten lepel.
Vet je tulbandvorm in met boter en bestrooi hem met bloem, of gebruik een bakspray. Schep het beslag in de tulbandvorm en bak de cake in circa 1 uur gaar in de oven. Hou de cake in de gaten, kleurt hij te snel dan kan je het geheel afdekken met aluminiumfolie. Controleer na ongeveer 50 minuten of de cake gaar is, met een satéprikker. Mijn cake heeft er zo’n 10 minuten langer over gedaan dus hou je eigen oven in de gaten.
Laat de cake ongeveer 10 minuten afkoelen in de vorm, en stort hem dan op een bord. Na ongeveer anderhalf uur is hij volledig afgekoeld en kan hij bestrooid worden met poedersuiker.

Bitterkoekjestulband (4)

Tips:

 • Het staat in het originele recept heel makkelijk: maal de chocolade fijn in je keukenmachine. Nu heb ik een krachtig klein keukenmachientje maar met de chocolade wist hij zich geen raad. Mijn man heeft het uiteindelijk in kleine porties fijn weten te malen maar het apparaatje vond het echt niet leuk. Ik heb daarom het recept aangepast, en ben van mening dat 2 eetlepels cacaopoeder en 150 gram chocolade in klein gehakte stukjes (gewoon met een mes) een beter plan is. De stukjes chocolade hier en daar in de cake zijn werkelijk heerlijk.
 • Voor de bitterkoekjes geldt hetzelfde, die zouden na 10 minuten weken in Amaretto ook fijn te malen zijn in je keukenmachine. Niet dus, mijn machientje stikte er zowat in. Toen heb ik het oldskool met een aardappelstamper gedaan, zo kreeg ik het ook fijn. Mijn advies: breek de bitterkoekjes al voor je ze laat weken, laat de Amaretto minimaal een half uur intrekken, en prak ze dan zoals jij het wilt.
 • Er zijn hardere en zachtere bitterkoekjes, gebruik de zachte die een klein beetje taai zijn in het midden, ze zitten in een zak. Ik gebruikte de bitterkoekjes van het huismerk van de Plus.
 • Het originele recept vindt je hier.
Print Friendly, PDF & Email

2 Comments on Bitterkoekjestulband met chocolade en Amaretto

 1. Marianne
  November 27, 2013 at 9:13 pm (11 years ago)

  Oeh, als hij in jouw top 5 staat moet het wel de moeite zijn om deze te proberen. En zonde om mijn amaretto te laten staan tot ik af en toe tiramisu maak toch. Ga deze ook proberen!

  Reply
 2. Jacqueline Bizot
  December 23, 2014 at 6:24 pm (9 years ago)

  Ik heb ‘M ook al diverse keren gemaakt en iedereen vindt ”m heerlijk!
  De chocolade doe ik in 2 delen fijnmaken met een staafmixer met hakmolen. Wel eerst in stukjes breken. Daarna de bitterkoekjes met de ameretto fijnmalen met de staafmixer en hakmolen. Daarna de chocolade door de bitterkoekjespap scheppen. De baktijd duurt bij mij langer dan 1 uur. Zelf dek ik de eerste 30 minuten af met alu folie. Wel losjes er omheen doen. Met saté prikker testen of de cake gaar is.

  Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Comment *