Al een tijdje geleden ontdekte ik het Youtube-kanaal van Alia, een Marokkaanse vrouw die de lekkerste dingen op tafel tovert. Mijn oog viel direct op de video over Marokkaanse kokostruffels. Eenvoudig qua ingrediënten en bereidingswijze, maar Alia beloofde wel dat de smaak heerlijk zou zijn. Ik heb ze gisteren nagemaakt en nog iets opgepimpt.
Gelukkig was iedereen die ze proefde enthousiast! Vooral voor het oordeel van mijn Marokkaanse collega ben ik even bang geweest, tenslotte weet hij hoe ze horen te smaken. Maar ook hij vond ze erg lekker. De truffels doen denken aan Raffaello’s, en ze zijn verslavend lekker.

Ik heb Alia’s recept gehalveerd.

Ingrediënten:

 • 200 ml gecondenseerde melk (half blik)
 • 120 gram geraspte kokos
 • ongeveer 20 amandelen
 • 200 gram witte melk chocolade

Bereidingswijze:

Hebben de amandelen nog vliesjes, doe deze dan in een schaaltje en overgiet ze met kokend water. Laat dit 10 minuten trekken en verwijder dan eenvoudig het vliesje door de amandel tussen duim en wijsvinger te laten ‘floepen’. Laat de amandelen volledig drogen op keukenpapier.

Rooster ze daarna in een droge koekenpan op middelhoog vuur tot ze goudbruin kleuren. Schud de amandelen tijdens het roosteren regelmatig zodat de amandelen niet aan één kant verbranden. Neem ze uit de pan en laat ze volledig afkoelen. Wees wel voorzichtig, de noten worden héét.


Neem 100 gram van de geraspte kokos, en meng deze met de gecondenseerde melk tot je een dikke pasta hebt. Van deze pasta moet je balletjes kunnen vormen. Je hebt voor het mengen geen mixer nodig, dit gaat gewoon met een lepel. Is het mengsel nog te vloeibaar, voeg dan in kleine beetjes geraspte kokos toe. Laat de pasta 15 minuten rusten op kamertemperatuur zodat de kokosrasp de melk kan opnemen.

Neem de pasta en draai er balletjes van. Doe in elk balletje een amandel en werk de opening netjes weg zodat het weer een mooi rond balletje wordt. Spoel je handen regelmatig af met water om er voor te zorgen dat de pasta niet aan je handen plakt. Leg elk balletje op een bord waar een velletje bakpapier op ligt en laat de balletjes minimaal 4 uur opstijven in de koelkast.

Smelt, als de balletjes stijf zijn, 200 gram witte chocolade au bain marie. Gebruik 2 kleine vorken om de balletjes in de chocolade te dippen. Prik de balletjes niet aan de vorken maar balanceer elk balletje tussen de 2 vorken en rol ze zo door de chocolade. Laat overtollige chocolade er af druppelen. Leg de balletjes terug op het bord en strooi er de resterende 20 gram kokos overheen. Laat de chocolade verder uitharden in de koelkast en bewaar de balletjes aldaar tot je ze opeet.

Tips:

 • Roosteren kan ook in de oven, op 175° Celsius. Leg de amandelen op een bakplaat en bak ze in ongeveer 5-10 minuten goudbruin.
 • Ontvliezen is optioneel, je kan ook het vliesje om de amandelen laten zitten.
 • Roosteren hoeft ook niet per sé, maar het maakt de noot wel knapperiger en maakt de notensmaak intenser.
 • Hou je niet van witte chocolade? Probeer het eens met melk of puur.
 • Je kan natuurlijk ook de chocolade gewoon achterwege laten, en de balletjes direct door de kokos rollen, zoals Alia.
 • Ik bestrooide alleen de bovenkant met kokos, de gesmolten chocolade door de kokos rollen was me te knoeierig. Maar lijkt dit je wel lekker, ga gerust je gang. Hou er dan wel rekening mee dat je extra kokosrasp nodig hebt.
 • Van deze hoeveelheid zou je ongeveer 20 truffels moeten kunnen maken.
 • Het videorecept van Alia vind je hier.
 • Ik had geen idee hoeveel truffels ik uit het mengsel zou halen, dus had ik teveel amandelen geroosterd. Geen nood, die zijn los uit de hand ook erg lekker, en nog eens gezond ook.
 • De kokosrasp die ik gebruikte, was wat grover dan de ‘normale’ Nederlandse kokosrasp. Mijn zwager en schoonzus waren zo lief geweest deze voor me mee te nemen uit Polen. Ik vermoed dat in Nederland ook nog wel grovere rasp te koop is, ik moet alleen nog even uitzoeken waar precies. Met fijnere kokosrasp gaat het ook wel, maar ik denk dat je dan wel meer nodig hebt. Dat is een kwestie van experimenteren.
 • Benieuwd wat je met de overgebleven gecondenseerde melk moet doen? Hou dan mijn blog in de gaten!
Print Friendly, PDF & Email

5 Comments on Marokkaanse kokostruffels met witte chocolade

 1. Sanne
  August 29, 2012 at 12:05 pm (12 years ago)

  Oh my…dit moet ik echt een keer maken! Ziet er heerlijk uit!

  Reply
  • Margriet
   August 29, 2012 at 7:31 pm (12 years ago)

   Ze zijn ook echt heerlijk. 🙂 Een aanrader voor liefhebbers van kokos en chocolade!

   Reply
 2. Jeske
  September 1, 2012 at 5:41 pm (12 years ago)

  Misschien in een toko/biologische winkel dat ze wat grover kokosrasp hebben.

  Reply
  • Margriet
   September 1, 2012 at 10:51 pm (12 years ago)

   Goeie tip! Ik zal het eens gaan uitzoeken. 🙂

   Reply

1Pingbacks & Trackbacks on Marokkaanse kokostruffels met witte chocolade

 1. […] ik kocht bij Action. Ondanks de eenvoud van deze bonbons vond ik ze nòg lekkerder dan de luxere Marokkaanse kokostruffels die ik dezelfde middag maakte. De smaak klopt gewoon; heerlijke chocolade en dan romige kokos er op […]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Comment *