Al weken leef ik naar Kerst toe, het is mijn favoriete feest. Vooral vanwege de religieuze betekenis van Kerst (ik ben christen) maar ook vanwege de sfeer. Samenzijn met familie en vrienden, naar de kerk, het thuis gezellig maken, lekker eten… Een bezoek aan een kerstmarkt in Duitsland hoort er voor mij dan ook elk jaar bij.
Ik heb al veel verschillende kerstmarkten door heel Duitsland bezocht, maar mijn favoriete kerstmarkten zijn in Keulen. Redelijk dichtbij, meerdere kerstmarkten, sfeervol, en de Keulse Dom vind ik zo prachtig, bij elk bezoek sta ik weer versteld van het imposante bouwwerk.

Het eerste weekend van december ben ik met mijn vriend naar Düsseldorf en Keulen geweest, en ik heb een lijst met tips voor do’s en don’ts op de kerstmarkt samengesteld.

Do:

 • Zorg voor ruimte in je tas. Ik nam een flinke rugzak mee. Je hebt dan lekker veel ruimte voor je aankopen en hoeft niet met tig kleine plastic zakjes te zeulen.

 • Bezoek eens een Duitse supermarkt als je toch in de buurt bent! Als je van buitenlandse supermarkten houd zoals ik, of van bakken, dan is het bezoeken van een Duitse supermarkt zeker de moeite waard. Ik heb allemaal dingen ingeslagen die in Nederland lastig verkrijgbaar zijn, zoals schnittfester Nussnougat, gemalen hazelnoten en amandelen, rode bladgelatine, couverture, eetpapiertjes en kruiden voor Lebkuchen… En hou je van makkelijk koken dan is Duitsland helemaal een walhalla, aangezien Maggi en Knorr ontzettend veel mixpakjes in hun assortiment hebben. Meer dan in Nederland. Alhoewel ik graag zelf kook en experimenteer, grijp ik als ik weinig tijd heb toch wel eens naar een mixpakje, en het is leuk om dan eens iets Duits te hebben.

 • Neem je Glühwein-mokjes mee naar huis! Als je Glühwein koopt, moet je ‘Pfand’ (statiegeld) betalen, à 2 tot 3 euro per mok. Als je ze inlevert, krijg je je geld weer terug. Leuker vind ik het echter om de mokjes mee te nemen naar huis, ze te hergebruiken en terug te denken aan de fijne kerstmarkt. Wij maken er zelfs een sport van om elk jaar verschillende mokken te scoren.

 • Proef! De kerstmarkten zijn ontzettend geschikt om Duitsland te ‘proeven’. Flammkuchen, Gebrannte Mandeln, Glühwein, Bratwurst, Reibekuchen, en ga zo maar door. Juist op de kerstmarkten leer je veel over wat Duitsland op het culinaire vlak allemaal te bieden heeft.

 • Qua reis is het fijn om de ICE te nemen, een HSL die je in no time over de grens brengt. Boek je je treinkaarten vroeg, dan bespaar je veel. Wij betaalden ongeveer €24,- per persoon per ticket. Je hebt dan niet de stress van sneeuw op de snelweg, je auto parkeren, winterbanden, etcetera. Daarbij is het zo dat je in Keulen midden in het centrum wordt afgezet, want het station ligt naast de Keulse dom waar het kerstmarktenfeest direct begint. In Düsseldorf ligt het station op een stukje lopen van het centrum (ongeveer 10-15 minuten). Met de bus naar de kerstmarkt kan natuurlijk ook, verschillende vervoersmaatschappijen adverteren eind oktober al over georganiseerde kerstreizen. Je reist dan met een touring car naar de bestemming en kan eenmaal op de kerstmarkt lekker je eigen gang gaan. Naar Keulen en Düsseldorf namen wij de ICE, binnenkort gaan we nog een dagje naar Essen en dan pakken we de bus.


 • In verschillende steden in de deelstaten Nordrhein-Westfalen en Niedersachsen vind je de koffieketen Woyton. Een heerlijke plaats om even uit te blazen met een grote mok koffie, thee, chocolademelk of fris en een Duits baksel. Of dat nu zoet of hartig is. De sfeer is er gezellig, zoiets als Friends / Central Perk met mooie grote leren stoelen, en je mag gratis gebruik maken van WiFi (wel even om de code vragen na het afrekenen). De Caramel Macchiato is een aanrader, en wij aten er megamuffins bij met stukjes appel (zie foto’s). Als je toch bij Woyton bent kan je meteen een sanitaire stop maken. Wat mij betreft een stuk sfeervoller, gezelliger en betaalbaarder dan de welbekende Amerikaanse koffieketen die we ook in Nederland hebben.

 • Blijf eens een nachtje slapen in een Duitse stad zodat je er dubbel van kunt genieten. Op de Duitse stations kan je je weekendtas of koffer voor ongeveer 4 tot 6 euro tot 24 uur in een kluis kwijt, en daarna kan je lekker ontspannen de kerstmarkt op.  Op station Düsseldorf zijn er ‘ouderwetse’ kluisjes waarvan je de sleutel meeneemt, op station Keulen zijn er bagagedispensers waar je je koffer in doet, daarna verdwijnt je bagage onder de grond. Voor veel reizigers verwarrend (“Waar blijft mijn koffer nou?”) maar ontzettend veilig, en je krijgt je eigen bagage weer terug door middel van je ticket.

 • Bakliefhebbers die de Duitse taal machtig zijn doen er goed aan om eens tussen de Duitse baktijdschriften en bakboeken te snuffelen. Vooral de eerste zijn erg betaalbaar. Voor slechts 3 euro heb je bijvoorbeeld al een tijdschrift dat helemaal aan kerstkoekjes is gewijd. Bakboeken vind je in de Adventstijd vaak in leuke sets met koekvormpjes voor een prikkie bij boekhandel Mayersche. De winkels daarvan zijn altijd groot, en voorzien van kleine restaurants met koffie en gebak en schone toiletten.

 • Loop eens een stukje verder. Vooral in Keulen zitten kerstmarkten die echt de moeite waard zijn, op een stukje lopen. Aanraders zijn de Altstadt waar je de Heimat der Heinzel vindt, en de Neumarkt waar de Markt der Engel zit. De Heimat der Heinzel is een kerstmarkt met veel lekkers, maar er zitten ook allerlei ambachtelijke kraampjes. Kaarsen, vogelhuisjes, houtsnijwerk, maar ook handgemaakte snoepjes kom je er onder andere tegen. Op de Markt der Engel worden veel kerstproducten verkocht. Ik vond er ook een prachtig kruidenkraampje. Op de Neumarkt zit tevens (ondergronds, bij het metrostation) een grote Lidl die qua assortiment raakvlakken heeft met de Nederlandse supermarkt, maar ook veel typisch Duitse producten heeft.

Shopaholics die graag kerstgadgets kopen, vinden de winkels Nanu-Nana en Butlers vast heel leuk. Winkels die vergelijkbaar zijn met Xenos en allerlei gave hebbedingetjes verkopen, en in deze tijd vooral veel kerstspul, en dat voor niet al te veel geld.

Don’t:

 • Glühwein proeven? Groot gelijk, het is heerlijk. Maar ik zou aanraden het niet al te vroeg te doen. Ik heb kraampjes gezien waar het ‘s ochtends al verkocht werd, maar omdat de alcohol warm is voel je het effect redelijk snel. Bij mij komt het dan ook wat ‘harder’ aan omdat ik niet veel alcohol drink. Als ik Glühwein drink, doe ik het pas ‘s avonds als ik alle kraampjes heb gezien, en ik er rustig van kan bijkomen.
 • Te laat boeken. Begin al in oktober met nadenken over een kerstmarktbezoek, dan weet je zeker dat je nog treinkaarten vindt en hotels, mocht je willen overnachten.
 • Je zorgen maken over de taal. Al spreek je geen woord Duits, met handen en voeten kom je een heel eind, en de verkopers op de Duitse kerstmarkten zijn Nederlanders gewend. Toen we worst gingen kopen sprak de verkoper zelfs vloeiend Nederlands tegen ons terug toen hij ons in het Nederlands hoorde praten.
 • Te dicht langs een raclette-kraam lopen. In Keulen zaten de raclettekramen op een kluitje en liep je tegen een muur van viezesokkenlucht aan. Ik ben gek op kaas maar deze geur zorgde ervoor dat ik mijn eetlust tijdelijk verloor.

Over smaak valt natuurlijk te twisten. Hierbij een lijstje van dingen die ik erg lekker vind om te eten op de kerstmarkt:

Gebratene Champignons / Champignonpfanne
Gesmoorde champignons met kruiden en vaak ook met uitjes, een stukje brood en kruiden- of knoflooksaus. Het ziet er simpel uit maar is zeker voor fans van paddestoelen een aanrader. Heerlijk kruidig en een echte oppepper na het slenteren. Ongeveer 4 euro per portie. Ik heb ze al weleens geprobeerd na te maken thuis, maar omdat ik de exacte kruiden niet ken (noch de hoeveelheden) is het tot op heden niet naar mijn zin gelukt. Wel vond ik nu bij een kruidenkraam ‘champignonpfanne’-kruiden dus ik heb goede hoop dat het met dat kruidenmengsel wel gaat lukken.

Gebrannte Mandeln
Eerder postte ik al een recept van gebrande amandelen zodat je het thuis kan maken. Ken je ze echter niet en wil je ze eerst proeven, dan kan dat op de kerstmarkten. Er worden ook vaak amandelen in bijzondere smaakjes verkocht. De laatste keer kocht ik cappuccino, Bailey’s en boter-vanille. Per 100 gram zijn de amandelen ongeveer 2 tot 3 euro. Ook worden macadamia’s, hazelnoten en walnoten met suikerlaagje verkocht, maar deze zijn wel wat prijziger. Je kan ze in puntzakjes meenemen en die blijven zeker een week goed en lekker knapperig. Leuk voor de thuisblijvers dus!

Bratwurst
Ik heb het altijd erg grappig gevonden, zo’n klein broodje met een lange worst die aan weerszijden uitsteekt. Maar lekker dat het is! Er zijn allerlei verschillende soorten worst te koop en ik heb eigenlijk geen idee welke ik nu precies had, deze vond ik er het lekkerst uit zien. Heerlijk met curry of mosterd.

Glühwein
Geen kerstmarkt zonder Glühwein. De op de Duitse kerstmarkt geserveerde Glühwein is meestal wat zachter van smaak dan bijvoorbeeld Zweedse Glögg (in Adventstijd verkrijgbaar bij Ikea), en drinkt daarom wat makkelijker weg. Als je verkleumd bent door de kou, knap je na een Glühwein zo op. Drink je geen alcohol, dan kan je bij de meeste Glühweinkramen ook wel hete chocolademelk krijgen. Je kan daar ook een een ‘Schuss’ of ‘shot’ aan toe laten voegen in de vorm van amaretto, cointreau, etcetera. Ik koos in verband met medicijngebruik in Keulen voor chocolademelk, en warmde daar ook lekker van op.Flammkuchen

Er zijn veel verschillende manieren om dit te spellen maar ik hou altijd het makkelijke ‘Flammkuchen’ aan. Het is een plaattaart van brooddeeg met crème fraîche, uien, kruiden en spekjes. Simpel, maar ontzettend lekker! Ongeveer €5,- per stuk.

Reibekuchen
Hou je van Rösti, dan hou je ook van Reibekuchen, een soort van aardappelpannenkoekje. Ze zijn thuis eenvoudig na te maken. Op de kerstmarkt betaal je rond de €2,- voor 3 stuks, en kan je er appelmoes bij krijgen. Dat laatste doe ik echter niet, ik vind ze naturel het lekkerst.

Verder vind je op de kerstmarkten nog Lebkuchenherzen (de peperkoekharten op de eerste foto). Die zijn ontzettend mooi om te zien, maar qua smaak vind ik er weinig aan. Ook zijn er Heiße Maronen, gepofte tamme kastanjes, en die proefde ik voor het eerst dit jaar omdat ik dacht dat ik ze vies vond. Vies zijn ze niet, maar ze doen me denken aan een saaie gekookte aardappel. Dan bewaar ik mijn trek liever voor iets lekkerders.

Hopelijk hebben mensen die van plan zijn om naar de kerstmarkten in Duitsland te gaan, of nog twijfelen, wat aan mijn tips gehad. Heb je zelf nog tips, laat die dan vooral achter bij de comments!

Print Friendly, PDF & Email

3 Comments on Kerstmarkten in Duitsland

 1. Niqui
  December 8, 2012 at 10:06 am (12 years ago)

  Wat leuk om te lezen dat je ook zo’n kerstfanaat bent!
  En die tips zijn zeker waardevol,ik hou ze in mijn achterhoofd.
  Wij zijn met de auto naar de kerstmarkt in Essen geweest.
  Er zijn natuurlijk genoeg parkeergarages daar maar dat kost weer een smak geld en daar doe ik liever iets leukers mee,dus zetten wij de auto altijd bij Conrad(soort elektrozaak)en lopen van daaruit door de Limbecker Platz ( =groot overdekt winkelcentrum),die overigens ook geweldig versierd is,de kerstmarkt op.
  De Essener Kerstmarkt is groots, erg sfeervol en met Middeleeuws gedeelte.Buiten de Reibekuchen eet ik er nooit iets,want ik vind het altijd zo’n gehannes om staand te eten.Voor de bakspulletjes ga ik ook altijd naar de Edeka of naar Kaufland,groot assortiment en nog veel meer keus als de Aldi’s en Lidls. Ik heb ook al veel kerstmarkten bezocht,maar Essen staat bij mij toch op de 1ste plaats.Jammer,hè,dat het allemaal zo gauw voorbij gaat..;-)!
  -xxx-

  Reply
  • Margriet
   December 8, 2012 at 10:11 am (12 years ago)

   Wat leuk dat jij er ook van houdt! 🙂
   In Essen is inderdaad een hele leuke kerstmarkt en ik zie er al naar uit om te gaan. Het is al weer een tijd geleden dat ik daar voor het laatst was.

   De supermarkten die je noemt zijn inderdaad erg fijn. Rewe vind ik ook erg goed. Er liggen niet altijd supermarkten in het centrum bij een kerstmarkt maar ik loop er graag een stukje voor om. 🙂

   Reply
 2. Foodloveandhappiness
  December 8, 2012 at 10:45 am (12 years ago)

  Wat een leuk overzicht zo! Ik had dit jaar graag een kerstmarkt willen bezoeken, maar helaas heb ik er de tijd niet voor. Volgend jaar zeker een keer, het ziet er gezellig uit!

  Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Comment *