Mijn zus en bijna-zwager zijn afgelopen week in ondertrouw gegaan, en om die reden heb ik iets lekkers voor ze gebakken. Met Valentijnsdag in het vooruitzicht besloot ik het lekker zoet, roze en lief te maken.
Ik werk niet zo heel vaak met marsepein maar nu vond ik het wel weer eens leuk om het te gebruiken. In deze post beschrijf ik uitgebreid hoe ik de cupcakes heb gemaakt. Deze cupcakes zijn natuurlijk ook bijzonder geschikt voor Valentijn! (Tenzij je lief niet van marsepein houdt…)

Benodigdheden voor ongeveer 20 cupcakes:

 • 500 gram Funcakes mix voor cupcakes
 • 250 gram roomboter op kamertemperatuur
 • 5 eieren (M) op kamertemperatuur
 • theelepel vanille-extract
 • 20 cupcakepapiertjes House Of Marie Hot Pink
 • keukenmixer
 • mengkom
 • pannenlikker
 • cupcakeblik(ken)
 • digitale weegschaal
 • (eventueel: broodplank)
 • (eventueel: spuitzak)

Decoratie:

Bereidingswijze:
Verwarm je oven voor op 180 graden Celsius. Mix in een mengkom de cupcake-mix met de zachte boter, eieren, en vanille-extract ongeveer 4 minuten op middelhoge stand door, zodat alle ingrediënten goed vermengd zijn. Gebruik een pannenlikker om wat aan de zijkanten van de kom zit ook door het beslag te mengen.
Ik vind het zelf het prettigst om het cupcakebeslag in een spuitzak te doen. Op die manier kan ik de cupcakepapiertjes op een schone manier vullen en goed in de gaten houden of ze allemaal even vol zijn. Je kan ook een mini-ijsbolmaker gebruiken of 2 lepels, maar dat is meer geknoei vind ik.

Neem het cupcakeblik, doe de cupcakepapiertjes er in en plaats het blik op de digitale weegschaal. Vul elk papiertje met ongeveer 45 gram van het beslag. Bak de cupcakes in ongeveer 18 minuten af. Mijn oven, die wat issues heeft met lage temperaturen, deed er ongeveer 22 minuten over. Hou in ieder geval je cupcakes goed in de gaten.
Neem de cupcakes uit de oven, laat ze in het cupcakeblik zitten en leg er een broodplank bovenop. Hierdoor wordt de bolle bovenkant plat en dat maakt het decoreren een stuk makkelijker. Laat de broodplank er echter niet te lang op liggen, anders plakken de cupcakes misschien vast. Haal de cupcakes vervolgens uit het blik en laat ze volledig afkoelen, bij voorkeur op een taartrooster.

Terwijl de cupcakes afkoelen bereid je de decoratie voor. Dit kan je zittend aan je keukentafel doen, dus dat is lekker ontspannen.
Haal ongeveer 50 gram van de witte marsepein af en leg dit apart, dit gebruik je later. Kneed de overige 200 gram marsepein goed door zodat het te verwerken is. Maar let goed op, zorg er voor dat je in een stofvrije ruimte zit want op wit marsepein zie je ALLES. Hou ook huisdieren ver uit de buurt, was je handen goed van tevoren en gebruik eventueel rubberen handschoentjes. Bind je haren vast met een elastiekje. Denk ook aan truien die pluizen, die kun je tijdens het decoreren ook beter niet aan hebben.
Rol het witte marsepein uit met de roller op bakpapier en steek er met de scallop-cupcake-cutter ongeveer 24 rondjes uit met geschulpt randje. Ik steek er bewust een paar extra uit omdat er met het decoreren wel eens iets mis gaat. Het is dan handig om al extra rondjes te hebben zodat je die niet later alsnog hoeft te maken. Gebruik het vochtig keukenpapier om na elke paar rondjes de uitsteekvorm schoon te maken. Er blijft wel eens een restje marsepein aan plakken en daarmee krijg je lelijke randjes. Hou dus de uitsteekvorm schoon en werk rafeltjes op de marsepeinen rondjes direct weg.

Maak met de achterkant van een dun, stomp voorwerp kleine kuiltjes in de marsepeinen rondjes om straks de pareltjes in te doen. Een satéprikker is te scherp, maar kijk eens rond in je (keuken)kastjes naar iets wat je hiervoor kunt gebruiken. Een haak- of breinaald is ook geschikt. Ik kon de kuiltjes maken met de achterkant van de kloppers van mijn oude Tomado handmixertje. Maak het voorwerp natuurlijk wel goed schoon van tevoren.
Leg vervolgens in elk kuiltje een zilveren parel en duw die aan zodat de parel goed vast zit in de marsepein.
Als alles klaar is leg je de witte marsepeinen rondjes veilig weg. Vervolgens moet de 50 gram achtergehouden marsepein gekleurd worden met roze kleurstof. Haal met een satéprikker ongeveer 1 druppel kleurgel uit het potje en kneed dit door de marsepein. Neem in het begin zeker niet te veel, want de kleurgel is erg geconcentreerd en anders wordt het misschien te donker. Later kan je alsnog kleurstof toevoegen als je het toch te licht vindt.
Kneed de roze marsepein goed door zodat de kleurgel goed verdeeld is en je geen marmer-effect hebt. Als de kleur egaal is rol je ook deze marsepein uit met de roller en steek je er met een mini-hartjesvorm hartjes uit. Ook voor deze vorm geldt dat die zo nu en dan afgeveegd moet worden met vochtig keukenpapier zodat de randen schoon, scherp en netjes blijven.

Als de cupcakes volledig zijn afgekoeld, mag de decoratie er op gedaan worden.  Leg de roze hartjes voorzichtig op het witte marsepein en beleg daarmee de cupcakes. Druk voorzichtig aan op de cupcakes. Bij mijn cupcakes was het niet nodig om de marsepein vast te plakken met jam of frosting, ze bleven vanzelf zitten, vermoedelijk omdat de marsepein van Funcakes aardig makkelijk hanteerbaar is en niet snel superdroog is.
Loop je cupcakes vervolgens na en werk eventuele oneffenheden bij.

Tips:

 • Laat je niet afschrikken door de bovengenoemde lijst. Je hebt meer spullen in huis dan je denkt! Er bestaan superveel gereedschappen om cupcakes af te werken maar vaak lukt het ook met gereedschap dat je al in huis hebt. Bijvoorbeeld satéprikkers, aardappelschilmesjes, breinaalden, etcetera. Dat mijn lijst zo lang is, is meer omdat ik het vervelend zou vinden als je halverwege het bakken er achter komt dat je iets niet in huis hebt. Het meeste staat vermoedelijk al in je keukenkastje.
 • Werk ten allen tijde netjes en hygiënisch. Een schoon, leeg aanrecht, en datzelfde geldt voor je tafel als je de marsepein gaat uitsteken.
 • Hou ook een vochtige handdoek in de buurt. Je handen kunnen heel plakkerig worden door het verwerken van de marsepein en het is fijn als je makkelijk je handen even kan opfrissen zonder steeds naar de keuken te hoeven lopen.
 • Lichte kleurtjes eerst! Het werkt niet om eerst roze marsepein te verwerken en vervolgens witte.
 • Experimenteer een beetje met de marsepein om te zie wat de juiste dikte is voor hetgene wat je uitsteekt. Maak het niet te dik (vrijwel niemand houdt van een hele mond vol marsepein), maar ook niet te dun want dan is het veel te breekbaar. Een paar millimeter moet genoeg zijn. Lukt het niet, kneed het gewoon weer door en steek het opnieuw uit.
 • Varieer zelf met andere kleurstof of andere cupcakepapiertjes, of haal je spullen bij een andere shop. De links die ik hierboven geef zijn van de plekken waar ik mijn spullen heb aangeschaft, maar het meeste is zo gangbaar dat het bij veel taartenshops wordt verkocht. Denk ook eens aan Jamin, daar worden ook veel van bovengenoemde spullen verkocht!
 • De cupcakepapiertjes die ik heb gebruikt van House Of Marie, vind ik echt heel erg prettig. Ze zijn betaalbaar, behouden hun kleur en vorm, en zijn fijn om mee te werken. Absoluut een aanrader.
 • Heb je haast? Je kan ook kant en klare marsepein-hartjes bovenop de cupcakes doen, zoals deze.
 • Ik ken niet heel veel soorten marsepein, maar die van Funcakes is uiterst goed bevallen. Fijn, makkelijk te verwerken, soepel, en de smaak is ook goed.
Print Friendly, PDF & Email

1 Comment on How to: Romantische cupcakes

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Comment *