Zodra de zomer over is, kijk ik uit naar Kerst, en alles wat er bij hoort. Ik kan enorm genieten van de laatste maanden van het jaar, en ga ieder jaar minstens 1 keer naar een Duitse kerstmarkt. Vaste prik is dan het meenemen van Gebrannte Mandeln om thuis na te kunnen genieten van de fijne tijd.
Maar thuis kan je de gebrande amandelen heel goed namaken.

Ingrediënten:

 • 200 gram ongepelde amandelen
 • 175 gram suiker
 • 100 ml warm water
 • 1 zakje vanillesuiker
 • anderhalve theelepel koekkruiden (zie tips)

Bereidingswijze:

Neem een koekenpan met anti-aanbaklaag en doe hier het water, de suiker en kruiden in. Zet de pan op middelhoog vuur. Als het geheel wat op temperatuur komt, mogen de amandelen erbij. Róér, hou de amandelen en het suikerwater constant in beweging.

Na een paar minuten moet het suikerwater gaan indikken en gaat het plakken aan de amandelen. Blijf roeren.

Op een gegeven moment is het water allemaal verdampt en wordt de suiker brokkelig en gaat het op zand lijken. Het is dan hard en kruimelig en het koekt ook een beetje vast aan de pan. Geen zorgen, blijven roeren, en zet het vuur iets hoger.

Na enkele minuten wordt de suiker weer zacht. Blijf ook dan de amandelen roeren tot ze allemaal goed onder de suiker zitten, en er geen losse stukjes meer in de pan liggen. Zodra de amandelen klaar zijn, verandert de geur. Je ruikt dan niet alleen meer de kruiden en de gecarameliseerde suiker, maar ook de amandel zelf. Dat is een goed teken, de noot wordt dan lekker knapperig.

Neem de pan van het vuur en leg de amandelen op een bakplaat die je met bakpapier hebt bekleed. Zorg er voor dat de noten elkaar niet raken maar scheid ze van elkaar met bijvoorbeeld 2 lepels of vorken. Pas op met je vingers want de amandelen worden heet.

Tips:

 • Je kan kant en klare koekkruiden kopen in een potje (bijvoorbeeld van Versteegen). Het wordt ook vaak ‘speculaaskruiden’ genoemd, en in Duitsland kan je het kopen als Lebkuchen Gewürzmischung.  Die is in het najaar in Duitsland overal te koop in zakjes en strooiertjes. Ik kocht het van het merk ‘Kania’ bij de Duitse Lidl in zakjes van 15 gram. Natuurlijk kan je ook je eigen mix maken.
 • Het kan zijn dat sommige amandelen wat losser in hun jasje gaan zitten als ze in het hete suikerwater liggen. Niet mee zitten, daar zie je als er eenmaal een suikerlaag omheen zit, niets meer van.
 • Maak je geen zorgen over je gereedschap tijdens het bakken. Het lijkt wel of je houten lepel en koekenpan verpest zijn door de aangekoekte suiker, maar dit is niet het geval. Het is suiker dus het lost wel op. Reinig je gereedschappen wel direct na het bakken met flink heet water en eventueel wat soda.
 • Roer tot je een ons weegt. Suiker verbrandt snel dus kan je er niet bij weglopen, en de noten moeten ook constant in beweging zijn om gelijkmatig gecoat te worden door het suikerlaagje. Het kan in totaal een minuut of 15 tot 20 duren, maar het is de moeite waard.
 • Experimenteer! Op de kerstmarkten in Duitsland zijn de amandelen ook in veel verschillende smaken te koop. Doe bijvoorbeeld een paar drupjes rum-extract door het suikermengsel. Of gebruik een ander kruidenmengsel. Gebruik echter in deze hoeveelheden niet meer dan anderhalve theelepel kruiden bij elkaar.
 • Geen fan van amandelen? Je kan ook cashewnoten, pinda’s, walnoten, pecannoten of paranoten gebruiken.
 • Ik maakte de amandelen zaterdag, en ze waren op dinsdag nog heerlijk knapperig. Je kan ze dus enkele dagen van tevoren maken.
Print Friendly, PDF & Email

8 Comments on How to: Gebrande amandelen van de Kerstmarkt zelf maken

 1. caroline brouwer
  October 14, 2012 at 8:56 am (12 years ago)

  Oh wat lekker, het water loopt me op de vroege morgen al in de mond! ;-))

  Reply
  • Margriet
   October 14, 2012 at 8:58 am (12 years ago)

   Haha, dank je wel! 🙂

   Reply
 2. Lisa
  October 16, 2012 at 9:09 pm (12 years ago)

  Ooh ik ben ook zo dol op Kerstmis! En deze ga ik zeker een keer proberen, lijkt me heerlijk.

  Reply
 3. Tamara
  December 16, 2012 at 2:25 pm (12 years ago)

  Jaaaaaaaaaaaaaaa! Eindelijk een recept ervoor! Dit jaar voor het eerst gehad en ik vond ze echt hemels! Nu kan ik ze zelf maken, nice! Dankje voor het recept!

  Reply
 4. Jan
  December 20, 2015 at 2:13 pm (9 years ago)

  Gisteren op de kerstmarkt in Duitsland een zakje van 200 gr gekocht, waarom moet dit vijf en halve Euro kosten?
  Ze waren wel erg lekker.
  Ik heb nog amandelen liggen die ik van de zomer heb geplukt in Spanje. deze ga ik binnenkort verwerken met rietsuiker.

  Reply
  • Margriet
   December 20, 2015 at 8:15 pm (9 years ago)

   Hoi Jan,
   Zo werkt het nu eenmaal op de Kerstmarkt in Duitsland. Glühwein, hete chocolademelk en Flammkuchen zijn ook vele malen duurder dan als je het thuis maakt. Maar lekker is het wel om zoiets op de Kerstmarkt te nuttigen. 🙂
   Het maken van de gebrande amandelen is gelukkig erg makkelijk, en met rietsuiker is het vast extra lekker omdat die zo aromatisch is. Succes en geniet er van! 🙂
   Groetjes,
   Margriet

   Reply

1Pingbacks & Trackbacks on How to: Gebrande amandelen van de Kerstmarkt zelf maken

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Comment *