Vorige week bakte ik voor een vriendin deze honing-chocoladetaart uit Nigella Lawson’s boek Feest. Ik ben niet altijd fan geweest van honing, maar de laatste tijd ga ik het wat meer waarderen, en in een chocoladetaart leek het me wel lekker.
Zodoende heb ik er dus één gebakken. Nou ja, eigenlijk twee. Bij de eerste poging schoot ik per ongeluk uit met de baking soda en kwam er per ongeluk dubbel zoveel in het beslag als er in moest. Voor de smaak geen probleem, maar de taart rees als een gek om vervolgens in te ploffen. Bij de tweede poging heb ik goed opgelet en kwam er een taart uit die precies goed was.
Wat me nu het meest aantrekt in de taart weet ik niet; ik twijfel tussen de koddige bijtjes en de overheerlijke laag glazuur. Vooral dat laatste heeft me echt verrast. De taart is zonder glazuur al heerlijk, maar met een dikke laag kleverig, zoet glazuur, is het feestje compleet. Wat mij betreft een blijvertje, deze taart!
Ingrediënten:
Voor de cake:
- 100 gram pure chocolade (in stukjes)
- 275 gram lichtbruine basterdsuiker
- 225 gram roomboter op kamertemperatuur
- 125 ml honing (vloeibaar!)
- 2 eieren (M)
- 200 gram bloem
- 1 theelepel baking soda
- 1 eetlepel cacao
- 250 ml kokend water
Voor het glazuur:
- 60 ml water
- 125 ml honing (vloeibaar)
- 175 gram pure chocolade
- 75 gram poedersuiker
Voor de bijtjes:
- 25 gram gele marsepein (zie tips)
- 12 (maar liever meer) amandelschilfers
Bereidingswijze:
Zorg ervoor dat alle ingrediënten op kamertemperatuur zijn. Smelt de chocolade au bain marie of in de magnetron. Kies je voor het laatste, smelt het dan in stappen van 30 seconden, roer door, en doe het weer in de magnetron tot alles gesmolten is. Laat de gesmolten chocolade ietwat afkoelen.
Verwarm de oven voor op 180° C en bekleed een springvorm van 24 centimeter met bakpapier en boter.
Klop de suiker en roomboter tot een romig mengsel en voeg de honing toe. Voeg 1 ei toe, samen met 1 eetlepel van de bloem, en vervolgens het andere ei met nog 1 eetlepel bloem. Vouw de gesmolten chocolade door het beslag, de rest van de bloem, en de baking soda. Zeef de cacao en doe ook deze in het beslag.
Roer goed door en doe vervolgens het water door het beslag. Hierdoor krijg je een erg dun beslag, dat is normaal. Maak er een glad mengsel van en giet dit in je springvorm. Bak de taart tussen de 60 en 90 minuten, maar check vanaf 45 minuten hoe ver je taart is. Merk je dat de bovenkant te donker wordt, dek dan je taart af met aluminiumfolie. De taart is klaar als een satéprikker er schoon uit komt.
Laat de taart compleet afkoelen in de vorm, op een rooster.
Voor het glazuur kook je het water met de honing in een middelgroot pannetje. Kookt het, doe dan het vuur uit en voeg de fijngehakte chocolade toe. Maak met je pols een draaiende beweging om de chocolade en water enigszins te mengen maar roer nog niet. Laat het enkele minuten staan en roer het dan voorzichtig tot het glad is.
Zeef de poedersuiker, doe het er bij en roer nogmaals door tot het weer glad is.
Knip 4 stroken bakpapier en leg dit zodanig op een groot bord, dat het een vierkant vormt. Haal de taart uit de springvorm en leg de taart op de 4 stroken, die als het goed is uitsteken aan alle kanten. De stroken laat je zitten als je het glazuur aanbrengt, maar kan je naderhand eenvoudig weghalen zodat je een schoon bord hebt zonder glazuur er op.
Verdeel de glazuur met een lepel over de taart en smeer het uit. Gebruik eventueel een paletmes om de zijkanten mooi glad te krijgen. Het glazuur hardt niet uit (volgens Nigella en ook volgens ondergetekende dè reden waarom deze taart zo hemels lekker is), dus breng het niet te laat voor serveren aan (minstens een uur). Verwijder voor serveren de stroken bakpapier en veeg eventuele vlekjes weg met keukenpapier. Bewaar het glazuur dat je overhoudt.
Verdeel de marsepein in 6 of 7 gelijke stukjes, maak er bolletjes van en maak er een bijenlijfje van. Maak met de achterkant van een theelepeltje of een niet al te scherp mes een inkeping waar de amandelvleugeltjes moeten komen. Duw voorzichtig de amandelschilfers er in en duw zo nodig de marsepein een beetje aan om het wat vaster te zetten.
Nigella gebruikt zelf het glazuur om streepjes en oogjes te maken op de bijen. Ze gebruikt daarvoor een satéprikker. Ik ben echter voor een makkelijkere optie gegaan: chocoladestiften van Dr. Oetker. Trek met de pure chocoladestift voorzichtig streepjes en oogjes. Als de bijtjes klaar zijn, en het honingglazuur niet meer al te vloeibaar, leg dan de bijtjes op de taart.
Tips:
- Ik had geen gele marsepein, maar witte. Je kunt niet alle kleurtjes marsepein op voorraad hebben. Wel heb ik verschillende kleurstoffen. Die gaan langer mee dan marsepein, nemen minder ruimte in in je keukenkastje en je hebt in een mum van tijd alle kleurtjes marsepein van de regenboog. Doe, afhankelijk van de intensiteit van je kleurstof, enkele drupjes door het marsepein en kneedt dit goed door. Gebruik wel handschoenen, de kleurstof kan nogal afgeven. Gebruik je kleurgel, wees dan extra voorzichtig met het toevoegen van de kleur, 1 drupje kan al een erg intense kleur geven. Gebruik bijvoorbeeld een satéprikker om de kleur te doseren.
- Je kan de chocolade-oogjes en -streepjes eenvoudig bijwerken. Laat het ietwat uitharden, en na een minuut of 10 kan je met een satéprikker of bot mesje voorzichtig wat meer vorm brengen in de chocolade. Het is tenslotte geen pure chocolade maar een soort van suikermengsel. Mochten er puntjes aan de uiteinden van de streepjes zitten, zoals bij mij, dan duw je deze eenvoudig naar beneden. Ik heb geen hele vaste hand, integendeel, maar oefening baart kunst. Sta jezelf of je kinderen een paar ‘oefenbijtjes’ toe. Ik heb ongeveer 6 oefenbijtjes gemaakt voor ik tevreden was.
- Mijn taart heb ik gebakken in een 26 centimeter springvorm, omdat mijn 24 centimeter springvorm nog ‘bezet’ was door mijn eerste mislukte poging. Zodoende is mijn taart een stuk lager dan die van Nigella. Voordeel was wel dat hij sneller gaar was, binnen het uur.
- De amandelschilfers zijn erg breekbaar, dus zorg dat je extra hebt. Bij het aanduwen sneuvelen ze snel.
- Ik had veel te veel glazuur en heb wat ik over had, in de koelkast gedaan in een schaaltje. Daar wordt het iets harder. Als je het weer op kamertemperatuur laat komen,wordt het weer smeerbaar en kan je het weer goed gebruiken. Aangezien mijn taart laag was, had ik voor de zijkanten niet veel nodig dus hield ik over. Ik denk dat ik er wel 2 taarten van had kunnen glazuren. Het is echter ook lekker om het op wat aardbeitjes te smeren of op een beschuitje als zoet beleg. Wel opletten, het is erg machtig.
- Geen baking soda in huis? Vervang de bloem en baking soda voor zelfrijzend bakmeel.
- De lichtbruine basterdsuiker kan je prima vervangen voor gewone kristalsuiker. Voor de smaak maakt dit weinig uit.
- Geen foto van een afgesneden taartpunt dit keer, aangezien ik de taart in zijn geheel heb weggegeven. De eerste (gerezen en ingezakte) poging heeft het fotomoment niet gehaald!
- Van de chocoladestiften vind ik op de website van Dr. Oetker geen link meer. Ik weet niet of dit betekent dat ze uit het assortiment gaan. Wel weet ik, dat ik er nog een aantal ga inslaan. Voor 3 stiften (melk, puur, wit) betaal je rond de 2 euro. Ze maken het werk een stuk makkelijker dus ik blijf ze gebruiken!
caroline brouwer
September 11, 2012 at 11:15 pm (12 years ago)Prachtig met die leuke bijtjes!
Mireille
September 12, 2012 at 7:46 am (12 years ago)Wow, wat een heerlijke taart lijkt me dit!
Heb je ook een vulling gebruikt? Zou je bijvoorbeeld jam of zo ertussen kunnen doen?
Ik vind je blog trouwens super 🙂
groetjes
Mireille
http://www.aboutfoodandfashion.blogspot.nl
Margriet
September 16, 2012 at 11:32 am (12 years ago)Ik denk dat de taart te vochtig is om er een vulling in te doen, het doorsnijden van de taart gaat denk ik mis. Maar proberen kan natuurlijk altijd. 🙂
Jeske
September 13, 2012 at 12:48 am (12 years ago)Hele schattige bijtjes.
marlyssa
September 16, 2012 at 11:45 am (12 years ago)Die bijtjes zijn zo schattig.