Onderhand zal het wel bekend zijn dat Nigella Lawson één van mijn favoriete koks is, ik heb immers al meerdere van Nigella’s recepten gepost. Maar er zijn nog meer koks die ik geweldig vind, en wiens recepten ik vaak gebruik!

Leila Lindholm

Allereerst Leila Lindholm. Deze Zweedse dame heeft al 5 kookboeken uitgebracht, waarvan 1 vertaald in het Nederlands, en haar tweede boek volgt binnenkort. Haar recepten zijn doorgaans makkelijk, lekker en eerlijk. Niet al te veel poespas, maar het resultaat is wel geweldig. Zoals de New York Cheesecake die ik laatst maakte, en dan zijn er nog veel meer recepten in haar eerste boek die de moeite waard zijn (vooral veel koekjes en gebakjes). Ik vind haar ook erg leuk om de meisjesachtige vrolijkheid die ze uitstraalt. Veel leuker dan boze koks als Gordon Ramsay, ze heeft plezier in wat ze doet.
Ik wacht met spanning af tot haar tweede boek in het Nederlands verschijnt (lees: ik check 2 keer per dag op bol.com of hij al te bestellen is…) en hoop dat haar andere boeken ook snel vertaald worden want ik lees kookboeken toch het liefst in mijn eigen taal.
In deze video laat ze haar taartschotels, bestek, servies, blikken en KitchenAids (meervoud!) zien. Werkelijk prachtig om te zien!

Rachel Allen

Rachel Allen is van Ierse komaf en ik kwam haar op het spoor toen ik het bakboek ‘Uit de oven’ vond. Ook al zo’n schitterend boek met recepten uit de oven. Ze heeft al meerdere boeken op haar naam staan, maar tot nu toe is ‘Uit de oven’ de enige die in het Nederlands is vertaald. Maar dat boek alleen al is de moeite waard, vanwege de duidelijke, veelzijdige recepten en ook de eenvoud. Op Youtube is Rachel ook in enkele video’s te zien (check deze chorizo-pasta-video!) en binnenkort komt hier een koek-receptje van haar online. Neem ook eens een kijkje op haar site!

Jeroen Meus

Een van de weinige mannelijke koks die ik echt heel leuk vind is Jeroen Meus. Sowieso heeft hij me al te pakken met zijn vriendelijke Vlaamse accent. Het door Nederlanders zo droog uitgesproken ‘paneermeel’ noemt hij lieflijk ‘sjaapeluuuur’ (chapelure) en dat vind ik aangenaam om naar te luisteren, ook als hij het gebruikt voor iets wat ik helemaal niet lekker vind. Maar het meeste vind ik heerlijk! Op de site van Dagelijkse Kost staan tal van video’s waarin hij op heldere wijze uitlegt hoe hij zijn gerechten bereidt, en dat werkt voor mij aanstekelijk.
Ook waardeer ik het dat hij tijdens het koken en bakken handige tips en achtergrondinformatie geeft. Heel erg leuk om naar te kijken, te luisteren, en vervolgens van zijn gerechten te smullen! Wie liever leest dan video’s kijkt, kan de recepten vinden in Jeroen’s kookboeken.

Bron foto’s: 1, 2, 3, 4, 5, 6.

 

Print Friendly, PDF & Email

4 Comments on Favoriete koks

 1. Fragrances
  March 15, 2012 at 10:47 pm (12 years ago)

  Staan leuke koks tussen! Rudolph van veen heeft ook altijd interessante tips en recepten.

  Reply
  • Margriet
   March 16, 2012 at 9:15 pm (12 years ago)

   Rudolph vind ik ook leuk inderdaad, hij scoort ook bonuspunten met zijn accentje. 😉 Ik zie hem vaak op 24Kitchen. Wel vind ik het jammer dat hij soms wat rommelig werkt, maar verder vind ik hem ook een toffe kok! 🙂

   Reply
 2. caroline brouwer
  March 16, 2012 at 1:00 pm (12 years ago)

  “Uit de oven” van Rachel Allen, een geweldig boek. Een “must” voor mensen die van bakken houden. Dat boek van Leila Lindholm heb ik ook, maar vind ik minder. Hoewel er een erg lekkere Chocolade-hazelnoottaart ( http://carolinebrouwer.blogspot.com/2011/02/chocolade-hazelnoottaart-glutenvrij.html) in staat.
  “Baking from my home to yours” van Dorie Greenspan zou ook wat voor jou zijn. Het is in het Engels en de recepten zijn in cups, dus wel omrekenen(dat went snel) Maar echt een geweldige bakbijbel voor baksters zo als jij.

  Reply
  • Margriet
   March 16, 2012 at 9:18 pm (12 years ago)

   Dorie’s boek staat inderdaad al een tijdje hoog op de verlanglijst! Op jouw blog en die van Levine heb ik al verschillende recepten voorbij zien komen en die leken me zo ontzettend lekker. 🙂

   Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Comment *