Ik neem met regelmaat een bakboek mee naar mijn werk. In de bus, of in de pauze kan ik dan op mijn gemakje recepten doornemen. Dit heeft er toe geleid dat al diverse collega’s dezelfde boeken hebben aangeschaft nadat ze mij zagen slepen met boeken. Één van mijn collega’s kocht Het Grote Larousse Chocoladeboek na mijn exemplaar te hebben gelezen, en hij trakteerde ons vervolgens op chocoladezandkoekjes uit het boek. Zelf had ik ze nog geen eens gemaakt. En de koekjes waren zó lekker dat ik ook aan de slag ben gegaan. Naar mijn mening zijn dit de lekkerste chocolade zandkoekjes die ik ooit geproefd heb, zodra je je koektrommel opent, komt je een heerlijke chocoladegeur tegemoet. De chocoladesmaak is intens, de koekjes zijn bros, en je hebt er géén keukenmachine voor nodig, je maakt ze gewoon met de hand.

Ingrediënten:

 • 200 gram koude, licht gezouten roomboter
 • 50 gram pure chocolade
 • 200 gram bloem
 • 25 gram ongezoete cacao
 • 80 gram donkerbruine basterdsuiker
 • 1 eierdooier

Bereidingswijze:

Verwarm de oven voor op 180° Celsius. Bekleed een bakplaat met een vel bakpapier. Snijd de koude boter in kleine blokjes. Hak de chocolade fijn (zie tips). Doe de bloem, cacao en basterdsuiker in een grote kom. Voeg de stukken boter toe en kneed met je vingers tot er een korrelig mengsel ontstaat. Voeg de eierdooier toe en de chocoladestukjes en roer goed door elkaar.
Verdeel het verkregen deeg in 2 delen en maak er 2 rollen van met een diameter van 3 centimeter. Leg de rollen 20 minuten in de koelkast. Snijd er vervolgens plakjes van 1 centimeter van. Leg deze op de bakplaat en bak de plakjes 15 minuten in de oven. Laat ze vervolgens afkoelen op de bakplaat.

Tips:

 • De koekjes zijn nog zacht als ze uit de oven komen. Dit is normaal, ze garen nog na buiten de oven en harden wat uit. Ze blijven wel bros, het worden geen taaie koekjes. Maar dat is ook hetgene wat ik zo lekker vind aan de koekjes. Mocht je het bakblik nodig hebben voor de volgende lading koekjes, gebruik dan een paletmes, kaasschaaf of taartschep om elk koekje voorzichtig te verhuizen naar een taartrooster.
 • Mijn collega gaf me de tip mee om de stukjes chocolade niet te fijn te hakken, maar er wat grotere stukjes tussen te houden. Dit bleek heerlijk te zijn. In de brosse koekjes vind je dan hier en daar een lekker groot stukje chocolade. Heerlijk!
 • De koekjes lopen nog wat uit in de oven. Leg ze dus niet te dicht tegen elkaar aan. Hou voldoende tussenruimte en bak ze in 2 batches.
 • Voor tweekleurige zandkoekjes kan je witte en pure chocolade door elkaar gebruiken.
Print Friendly, PDF & Email

2 Comments on Chocoladezandkoekjes

 1. Tamara
  October 24, 2013 at 5:30 pm (11 years ago)

  Deze zijn zooo lekker! Heb ze vanmiddag gemaakt en mijn moeder vroeg waarom ze chocoladekoekjes uit de winkel vies vind en deze niet. Een groter compliment kan je toch niet krijgen! 😀

  Reply
 2. shaan
  August 17, 2015 at 9:44 pm (9 years ago)

  Vandaag kwam ik op deze website terecht en direct deze koekjes gemaakt. Het resultaat is verrukkelijk! Top!

  Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Comment *