Nu de kerstkransjes en oliebollen op zijn, en de kerstversiering weer is opgeborgen, zijn veel mensen begonnen met het uitvoeren van hun goede voornemens. Niet zelden staat daar ‘minder / gezonder eten’ of ‘afvallen’ bij. Ik heb er ook wel eens aan meegedaan. Maar dat het nu januari is, vind ik geen reden om ineens hard te gaan lijnen en alleen nog blaadjes sla te eten. Uit eigen ervaring kan ik melden dat je dat meestal maar kort volhoudt. Volgens mij bereik je meer met ‘moderatie’ of ‘gematigdheid’. Neem gerust een stuk taart of cake en geniet van een lekker toetje. Neem er alleen geen 10. Op mijn blog blijf ik dus lekker doorgaan met het posten van lekkere recepten die boter, suiker en chocolade bevatten.
En dit lijkt me een meteen goede binnenkomer; een makkelijke koude chocoladetaart waarvan ik het recept vond op een Britse blog. Werkelijk heerlijk, deze taart doet denken aan arretjescake en is zó klaar!

Ingrediënten:

 • 125 gram roomboter (op kamertemperatuur)
 • 125 gram poedersuiker
 • 125 gram pure chocolade
 • 250 gram biscuitjes
 • 1 ei
 • 1 eetlepel water
 • 125 gram melkchocolade (ter decoratie)
 • 50 gram witte chocolade (ter decoratie, zie tips)

Bereidingswijze:
Meng de boter en suiker in een keukenmachine tot het bleek gekleurd en crèmig is. Smelt de pure chocolade in de magnetron of au bain marie, en doe deze bij het boter-suiker-mengsel, evenals het geklopte ei en de eetlepel water.
Breek de biscuitjes in een keukenmachine of door ze in een stevige zak te doen, en te bewerken met een deegroller. Er mogen nog stukjes in zitten, als ze maar niet heel groot zijn. Zorg er in ieder geval voor dat het geen poederkruimels worden, het moet nog wel een bite hebben. Doe de kruimels bij de rest van het mengsel in de mengkom.
Meng het geheel nog een keer door. Ik gebruikte mijn ‘flat beater’ of ‘bisschopshaak’ van de KitchenAid maar met een houten lepel lukt het ook.
Doe het mengsel in een met bakpapier beklede springvorm van 20 centimeter, en zet deze enkele uren in de koelkast. Als de taart opgesteven is mag de springvorm verwijderd worden.
Smelt de melkchocolade en smeer dit uit over de bovenkant van de taart. Smelt ook de witte chocolade en giet dit in klodders of cirkels over de melkchocolade, en gebruik een satéprikker of mes om een marmereffect te creëren.


Tips:

Let op! Deze taart bevat een rauw ei. De taart is daarom minder geschikt voor zwangere vrouwen, jonge kinderen en mensen met een zwakke gezondheid in verband met de (weliswaar geringe) kans op salmonella.

 • Geen poedersuiker in huis? Je kan ook gewone suiker gebruiken. Voor de smaak maakt dit niet uit, maar voor de textuur is poedersuiker wel beter. Je voelt de suikerkristallen dan namelijk niet.
 • Het recept raadde aan om 25 gram witte chocolade te gebruiken. Ik gebruikte 50 gram, witte chocolade vind ik erg lekker.
 • Met een vorm van 18 centimeter gaat dit ook goed, je taart wordt dan wat hoger.
 • Het bekleden met bakpapier is zeker geen must, maar het maakt het lossen van de vorm wel een stuk makkelijker.
 • Hoewel smelten van chocolade in de magnetron sneller gaat, geef ik toch de voorkeur aan het smelten via de au bain marie-methode. In de magnetron gaat het bij mij nog wel eens mis, maar au bain marie gaat altijd goed.
 • De taart is vrij snel klaar. Ik maakte de taart rond 19.00 uur, en om 23.00 uur was de taart al opgesteven. Ik heb gewacht met het decoreren tot de volgende dag.
 • Ik had verwacht dat de taart erg hard zou zijn, maar dit is niet het geval! Hij is goed snijbaar en is makkelijk te eten.
 • Laat de taart eerst iets op kamertemperatuur komen voor je hem opeet.
Print Friendly, PDF & Email

4 Comments on Chocoladetaart uit de koelkast

 1. Milou
  January 4, 2012 at 9:27 pm (12 years ago)

  Ohhh wat ziet dit er heer-lijk uit! Inderdaad niet goed voor de lijn. Maar ach, who cares 😉

  Reply
 2. Sabine
  January 4, 2012 at 9:35 pm (12 years ago)

  Oooh wat ziet ie er ontzettend lekker uit…

  Reply
 3. Sanne
  January 5, 2012 at 11:33 am (12 years ago)

  Ziet er heerlijk en heel mooi uit!

  Reply
 4. Ellen
  January 5, 2012 at 7:50 pm (12 years ago)

  Dit ziet er zo lekker uit! Doet inderdaad denken aan ‘arretjestaart’ (ken ik van Hummingbird Bakery ;))!

  Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Comment *