Mijn broertje is vermoedelijk de grootste zoetekauw die ik ken. Hoe zoeter, hoe beter, en ook chocola eet hij graag. Maar je doet hem geen plezier met Leonidas bonbons of een doosje Merci, die zijn te ‘gewoon’. Vandaar dat ik besloot iets bijzonders te maken voor zijn verjaardag. In Jamie Magazine vond ik gevulde dadels met marsepein en amandelen, overgoten met chocolade, en dat past wel in het straatje van mijn broertje. En ook in het mijne. Vroeger was ik niet zo gek op dadels, maar mensen veranderen. Deze chocoladedadels waren verrukkelijk!

Ingrediënten voor 20 stuks:

  • 150 gram pure chocolade (70% cacao)
  • 20 grote dadels
  • 60 gram marsepein
  • 20 blanke amandelen
  • 75 gram Candy Melts

Bereidingswijze:

Snij de dadels in de lengte in, en verwijder de pit. Rol de marsepein dun uit en boetseer om elke amandel een laagje marsepein. Rol de amandelen vervolgens nog even tussen je handen zodat de marsepein er goed om heen zit. Doe de amandelen in de dadels op de plek waar de pit zat, en duw hem dicht.
Smelt de chocolade au bain marie en doop de dadels er één voor één in. Gebruik hier bijvoorbeeld twee vorkjes voor of een prikker (bij de dadels zitten vaak prikkers). Laat elke dadel even uitlekken voor je hem op een met bakpapier bekleed bord doet.
Laat de dadels weer opstijven in de koelkast of een andere koele plek.
Als dat gebeurd is, smelt je de Candy Melts au bain marie of in de magnetron. Verdeel deze in strepen over de dadels (zie tips), en zet de dadels opnieuw in de koelkast om ook de strepen stijf te laten worden.

Tips:

  • Kan je geen blanke amandelen vinden? Koop dan gewoon amandelen met een vliesje. Die ontvlies je heel gemakkelijk! Neem de amandelen, doe die in een schaaltje en giet er kokend water over heen. Laat dit enkele minuten staan, spoel ze dan af met koud water en giet ze af. Verwijder de vliesjes door eenvoudigweg de amandelen tussen je duim en wijsvinger te knijpen. Naar beneden naar je hand toe zodat het vliesje in je hand terecht komt, niet naar boven, anders vliegen de amandelen de keuken door.
  • Jamie gebruikte geen Candy Melts, die heb ik zelf toegevoegd omdat ik dat feestelijker vond.
  • De marsepein mag gewoon blank zijn. Kneed deze goed door voor je het om de amandelen heen wikkelt.
  • Met Candy Melts heb ik een haat-liefde-verhouding. In tegenstelling tot chocolade worden Candy Melts niet supervloeibaar, maar eerder crèmig. Ik smolt ze au bain marie en gebruikte een flesje om de Candy Melts in strepen te verdelen over de dadels. Natuurlijk kan je ook gewoon chocolade gebruiken. Bijvoorbeeld witte chocolade, dit geeft een leuk contrast. Dit is naar mijn mening ook makkelijker te gebruiken dan Candy Melts omdat chocolade vloeibaarder wordt.
  • Candy Melts en Candy Cups (de zilveren papiertjes) kan je vinden bij De Leukste Taartenshop. Dadels en amandelen zijn voor niet al te veel geld te vinden bij Turkse supermarkten.

 

Print Friendly, PDF & Email

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Comment *