Deze taart heb ik speciaal gemaakt voor het Foodblogevent dat Caroline deze maand organiseert. Het thema deze maand is ‘aardbeien’ en daar ben ik echt gek op, vooral op die heerlijke Hollandse zoete. Op beschuit of bij yoghurt ‘s ochtends, in een taart, op ijs, los uit de hand… Allemaal goed. Voor het Foodblogevent koos ik voor een cheesecake met aardbeien, gedecoreerd met witte chocolade. De combinatie van deze ingrediënten zorgt voor iets wat ik het beste kan omschrijven als ‘een feestje in je mond’. Bij iedere hap proef je de zoete, iets geharde witte chocolade, vervolgens de friszoete aardbeien, de romige kaas en dan de boterige, kruimelige bodem. Zowel qua smaak als qua textuur ontzettend boeiend, verrassend, en lekker. Voor mij was het vooral verrassend dat de witte chocolade het zo goed deed op een al heerlijke taart. Hou je van witte chocolade, voeg deze dan zeker toe, het maakt de taart helemaal af.

Ingrediënten:

  • 120 gram boter
  • 240 gram biscuitjes
  • 4 eieren (m)
  • 200 gram suiker
  • 1 zakje vanillesuiker
  • 800 gram roomkaas
  • 125 gram slagroom
  • 40 gram maïzena
  • 400 gram aardbeien
  • 50 gram witte chocolade

Bereidingswijze:

Verwarm de oven voor op 175° Celsius. Bekleed een springvorm van 26 centimeter met bakpapier (zowel de bodem als de zijkanten).
Verkruimel de biscuitjes in een hakmolen of met een deegroller, smelt de boter, en meng deze door elkaar tot het op nat zand lijkt. Vul de springvorm met de kruimels, druk goed aan met een lepel en maak de bodem glad, en zet de taartbodem ongeveer een kwartier in de koelkast om stevig te worden.

Roer de eieren, suiker en vanillesuiker met een garde of keukenmachine tot het een beetje schuimt en de suiker goed opgenomen is. Doe er de roomkaas, slagroom en maïzena bij en roer dit voorzichtig door (zie tips). Giet het mengsel op de kruimelbodem en zet de springvorm in de voorverwarmde oven voor ongeveer 75 minuten. Dek na circa 40 minuten de springvorm af met aluminiumfolie, anders wordt de taart te donker.
Zet na 75 minuten de oven uit, en laat de taart er nog 10 tot 15 minuten in staan. Neem hem dan uit de oven en verwijder het aluminiumfolie. Laat de taart volledig afkoelen voor je hem lost uit de vorm.
Was de aardbeien, snij ze in helften en leg ze op de taart met het snijvlak naar beneden. Smelt de witte chocolade au bain marie en maak met de nog vloeibare chocolade witte strepen over de taart. De taart is erg lekker met een toef vers geklopte slagroom.

Tips:

  • De roomkaas moet je niet met de garde kloppen zoals je dat hebt gedaan met de eieren. Roer die er in delen voorzichtig doorheen, tot het opgenomen is, maar klop er zo min mogelijk lucht doorheen. Anders is de kans op scheuren of barsten groot.
  • Roomkaas kan best duur zijn. Budgettip: Pic Frisch roomkaas van de Lidl, die is per 200 gram slechts 57 cent en de kaas is heerlijk. Ik maak al mijn cheesecakes met deze roomkaas!
  • Bij mijn New York Cheesecake heb ik tips gegeven over het bepalen of de taart klaar is. Dezelfde tips gelden voor deze taart. Hij is nog een beetje wiebelig in het midden als je hem uit de oven haalt, maar dat komt na een nachtje helemaal goed.
  • Met de chocolade heb ik lekker makkelijk gedaan, ik had nog wat massieven witte paaseitjes. Ik hoefde er dus geen chocola voor in huis te halen. 7 paaseitjes is ongeveer 50 gram.
  • Van bakpapier had mijn vriend een soort envelopje gevouwen. Daar heb ik de chocolade in gedaan en een puntje er af geknipt, zodat ik eenvoudig strepen kon maken over de taart zonder dat het een knoeiboel werd. Wil je dit ook doen maar vind je het spannend, oefen dan eerst met strepen trekken over een bord of een stuk bakpapier.
  • Deze taart is prima een dag van tevoren te bereiden. Sterker nog, dan wordt ‘ie alleen maar lekkerder!
  • Pas op met het gebruik van slanke roomkaas. Ik weet dat het verleidelijk is om voor een slanke variant te kiezen, maar dat komt het bakproces niet ten goede. In slanke roomkaas zit meer water dan in gewone, en de kans is groot dat je taart dan niet goed stijf wordt!
  • Ik heb de taart ‘s avonds gemaakt en op kamertemperatuur laten komen voor ik hem ‘s nachts in de koelkast zette. De ochtend er op heb ik de taart gedecoreerd met aardbeien en witte chocolade.
Print Friendly, PDF & Email

14 Comments on Aardbeien Cheesecake

  1. Sabine
    May 18, 2012 at 5:14 pm (12 years ago)

    Hmm, deze ziet er heerlijk uit zeg! Cheesecake in combinatie met verse aardbeien lijkt me hemels. Ik ga hem zeker eens een keer proberen.

    Reply
  2. Caroline Brouwer
    May 18, 2012 at 10:48 pm (12 years ago)

    Wouw, wat heb je een schitterde cheescake gemaakt Margriet!
    En wat een prachtige foto’s. Hij staat erbij.
    groeten, Caroline

    Reply
  3. Caroline Brouwer
    May 19, 2012 at 8:46 am (12 years ago)

    Hallo Margriet,
    Wouw, wat een schitterende taart. Ik ben gek op cheesecake en je foto’s zijn ook weer super!
    Ik had gisterenavond ook een reactie achtergelaten, maar dat is schijnbaar niet gelukt!
    groeten, Caroline

    Reply
  4. juul
    May 19, 2012 at 11:02 am (12 years ago)

    wauw wat ziet die taart er lekker uit! het water loopt me al in de mond! ga hem zeker binnenkort ook zo lekker te maken.

    Reply
  5. Sanne
    May 19, 2012 at 11:18 am (12 years ago)

    Wauw! Wat mooi, ziet er echt heerlijk uit:D

    Reply
  6. PJ - Zombelina
    May 21, 2012 at 1:51 pm (12 years ago)

    Ontzettend fotomodel die taart, ziet er prachtig uit. Zou het ook met ricotta of mascarpone kunnen denk je?

    Reply
    • Margriet
      May 22, 2012 at 12:39 am (12 years ago)

      Dank je wel! Ik denk dat dat wel kan ja, ik heb vaker met ricotta en mascarpone gebakken en het resultaat is vergelijkbaar. 🙂

      Reply
  7. Edith
    May 22, 2012 at 3:28 pm (12 years ago)

    Ha Margriet,

    Komt je geweldige pannenkoeken-bakken-volgens-recept-schoonfamilie-festijn ook op je blog?

    Liefs,
    Edith

    Reply
    • Margriet
      May 22, 2012 at 6:55 pm (12 years ago)

      Ha Edith,

      Dat is wel het plan! Momenteel ben ik druk aan het tikken om een how-to er over online te zetten. 🙂

      Liefs,
      Margriet

      Reply
  8. Joan
    August 31, 2012 at 1:08 pm (12 years ago)

    Hoi Margriet, net je lekkere cheescake gezien doordat ik op zoek was naar een recept ervan.
    Zou je ze ook in kleine vormpjes kunnen maken en hoelang zou ik ze dan moeten bakken?
    Hoop dat je me kan helpen.
    Groetjes Joan.

    Reply
    • Margriet
      August 31, 2012 at 4:39 pm (12 years ago)

      Hoi Joan,
      Bedankt voor je berichtje.
      Ik heb op het web vaak recepten gezien van cheesecake-cupcakes, dus je zou ze inderdaad in kleine vormpjes kunnen maken. De baktijd is dan in ieder geval wel veel korter dan met een grote taart. De tijd die meestal aangehouden wordt is 20 tot 30 minuten (uitgaande van cakejes ter grootte van een cupcake). Dat lijkt mij ook een passende tijd. Hoe lang het precies is, hangt af van je oven, maar check na ongeveer 20 minuten eens hoe de cakes er uit zien. Het is normaal als ze in het midden nog wat wiebelig zijn, dat is met een grote taart ook zo. Maar de randen moeten in ieder geval gestold zijn.
      Als ze er goed uitzien, zou je ze rustig aan kunnen laten afkoelen in de oven (met een luciferdoosje tussen de klep zodat hij langzaamaan afkoelt). Het verschil met kamertemperatuur is vaak te groot en dan kunnen er barstjes ontstaan (al kun je die altijd nog wegwerken met de aardbeien). Haal de cupcakes niet direct uit de vorm, wacht daar ongeveer 30 minuten mee en zet ze daarna in de koelkast.
      Van deze cheesecake heb ik nog nooit cupcakes gemaakt dus ik ben benieuwd naar je bevindingen. Maar als ik je blog zo zie (erg leuk om te lezen!) maak je vaker cupcakes dan ik dus ik heb er alle vertrouwen in. Het komt vast helemaal goed! Succes!

      Groetjes
      Margriet

      Reply
  9. kim
    January 31, 2016 at 3:12 pm (8 years ago)

    ziet er heerlijk uit! ga ik zeker eens maken binnenkort!
    Kun je deze bodem ook voor een kwarktaart gebruiken?

    Reply
    • Margriet
      January 31, 2016 at 7:02 pm (8 years ago)

      Jazeker Kim! 🙂

      Reply
  10. François VANDERLINDEN
    January 8, 2020 at 8:46 am (4 years ago)

    Graag zou ik lid worden van je groep ,het ziet er allemaal lekker uit,en is heel goed uitgelegd.

    Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Comment *