Wel zin in iets lekkers, geen zin (of tijd) om te koken. Wie herkent het niet? Zondag was ook zo’n dag. Mijn appartement was nogal opgewarmd, en ik had weinig zin om achter een heet fornuis te gaan staan. Maar ik had wel zin in iets warms…

Het is dan verleidelijk om een pizza in de oven te schuiven of naar de snackbar te gaan. Ik ben van geen van beiden echt fan, liever maak ik iets zelf. En dat kan ook prima. Maak bijvoorbeeld een tosti! Tosti’s zijn ideaal om je restjes op te maken. Oud brood dat wat droog is geworden? Geen probleem. Nog een restje kaas? Prima te gebruiken. Hetzelfde geldt voor vleesbeleg, groenten en kruiden.

Er zijn enorm veel lekkere recepten voor tosti’s online te vinden, van banaan-pindakaas-tosti’s tot klassieke tosti’s met ham en kaas. Die laatste vind ik het lekkerst, maar vandaag maakte ik een variant. Tijdens mijn laatste bezoek aan Duitsland had ik Krakauer worst gekocht. Een heerlijke worst met rokerige smaak, en in tegenstelling tot bijvoorbeeld salami eerder droog dan vet! Ik ben doorgaans geen calorieën-teller maar om aan te geven hoe mager deze worst is maak ik een uitzondering: 138 kcal per 100 gram. Salami bevat bijna 3 keer zoveel calorieën! Samen met kaas is deze worst erg lekker op een tosti.

Ingrediënten voor 2 tosti’s:

 • 8 plakjes Krakauer-worst
 • brie
 • zongedroogde tomaten
 • groene pesto
 • 4 boterhammen
 • (eventueel) halvarine

Bereidingswijze:

Besmeer de boterhammen dun met halvarine aan de kant die het tosti-ijzer raakt. Doe aan de andere kant wat groene pesto. Niet te veel, groene pesto heeft een uitgesproken smaak en je wilt de andere ingrediënten ook nog kunnen proeven. Beleg de boterhammen met brie (zoveel als je lekker vindt), en doe daar boven op 4 plakjes Krakauer per tosti. Snij 4 à 5 zongedroogde tomaten in dunne reepjes en verdeel deze over de boterhammen. Druk de boterhammen op elkaar en leg ze op je tosti- of grillijzer en neem ze er uit zodra ze goudbruin zijn. Eet smakelijk!

Tips:

 • Niet iedereen doet halvarine op zijn boterhammen bij het maken van tosti’s. Ik doe dat wel om de buitenkant iets bruiner en krokanter te krijgen.
 • Je kunt chilisaus of ketchup gebruiken om je tosti in te dippen.
 • Geen Krakauer voor handen? Vervang het voor willekeurige andere worst die je lekker vindt, ham, of kip!
 • Wees creatief bij het maken van tosti’s en experimenteer met verschillende ingrediënten, zo kom je op de meest heerlijke combi’s!
 • Voor tosti’s gebruik ik doorgaans casinobrood of ander wit brood.
 • Zoals je op de foto’s kan zien ben ik niet helemaal los gegaan met de hoeveelheden. Natuurlijk zou ik wel meer brie en worst lusten hoor, maar dan schrik ik me de volgende keer kapot op de weegschaal. Daarom ben ik voorzichtig. Maar in principe kan je het met tosti’s net zo gek maken als je wilt. Op de Engelse wikipedia-pagina van de Croque Monsieur staan diverse voorbeelden van werkelijk schitterende tosti’s maar ik vrees dat die in de categorie ‘minder gezond’ vallen.
Print Friendly, PDF & Email

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Comment *