Toblerone Mousse is één van mijn favoriete desserts. Heerlijke mousse met daarin stukjes amandel, noga en honing, waardoor het nèt wat specialer is dan gewone chocolademousse.

Ingrediënten:

 • Toblerone reep (melk, de klassieke gele dus), 200 gram
 • 250 ml slagroom
 • 3 eieren
 • suiker

Bereidingswijze:

Splits de eieren, zodat je enkel het eiwit hebt. Doe 3 eiwitten in een kom en klop die met een handmixer op de hoogste stand stijf (je moet de kom ondersteboven kunnen houden zonder dat het eiwit er uit valt).

Breek de Toblerone-reep in kleine stukjes en smelt die au bain marie. Klop ondertussen de room (met een schepje suiker) in een andere kom stijf. Als de Toblerone helemaal gesmolten is, lepel je de chocola door het stijve eiwit heen. Daarna lepel je de chocolademassa door de stijve room. Om het helemaal goed te mengen kan je eventueel de handmixer nog gebruiken, maar niet te lang en niet te hoog. Ik doe het altijd met een houten lepel.

Verdeel daarna het mengsel over 4 tot 6 dessertglaasjes. Doe ze niet te vol, de mousse is vrij machtig, hou het liever bij kleine porties. De mousse is het lekkerst als die een nacht in de koelkast heeft gestaan, het beste resultaat krijg je als je het een dag van te voren maakt.

Doe vlak voor het opdienen een toef slagroom op het toetje, en rasp eventueel nog een blokje Toblerone over de slagroom voor een extra feestelijk effect. Het is leuk dit met verschillende kleuren Toblerone te doen (extra puur en/of wit).

Print Friendly, PDF & Email

11 Comments on Toblerone Mousse

 1. Jeske
  September 2, 2011 at 10:51 pm (13 years ago)

  Hmm ziet er heerlijk uit.

  Reply
 2. marlissa
  September 3, 2011 at 12:14 am (13 years ago)

  Dit klinkt en ziet er wel heel erg lekker uit!
  Toblerone is zo verslavend. Dit moet ik zeker eens testen!:)

  Reply
 3. caroline brouwer
  September 3, 2011 at 4:08 pm (13 years ago)

  Heerlijk!Ik heb er ook een recept van staan op mijn blog,maar dan zonder eieren.
  groeten, Caroline

  Reply
  • Margriet
   September 3, 2011 at 4:42 pm (13 years ago)

   Ik heb hem opgezocht, die ziet er ook heerlijk uit! En zonder eieren is het beter voor zwangere vrouwen etcetera.

   Reply
 4. Tonia
  September 3, 2011 at 10:02 pm (13 years ago)

  Ik maak het ook zonder eieren. Ook erg lekker.

  groeten,
  Tonia

  Reply
 5. Edith
  January 8, 2013 at 2:51 pm (11 years ago)

  Ha Margriet,

  Echt een heerlijke mousse, bij mij bleef ie alleen heel vloeibaar :s… Waar zou dat aan kunnen liggen?

  Liefs,
  Edith

  Reply
  • Margriet
   January 8, 2013 at 9:22 pm (11 years ago)

   Hai Edith.
   Vervelend dat de mousse heel vloeibaar bleef! Da’s niet de bedoeling. Bij mij is hij altijd stevig.
   Ik vermoed dat de lucht er uit geklopt is. De luchtigheid van de geklopte eiwitten moet intact blijven om een mousse te krijgen, anders gaat het inderdaad eerder richting chocolademelk.
   Dus: de eiwitten moeten helemaal stijf zijn (zodat de kom ondersteboven gehouden kan worden zonder dat het er uit zakt), de room moet stijf zijn, en de gesmolten Toblerone moet door de eiwitten heen gelepeld worden. Niet geklopt, maar gelepeld (sommige koks zeggen ‘vouwen’). Dus zo min mogelijk slagen maken om het volume van de eiwitten intact te houden. Voor de zekerheid gebruik ik altijd een houten lepel zodat ik de lucht er niet uit kan kloppen.
   Ook moet de gesmolten Toblerone niet al te heet zijn als je het door de eiwitten lepelt want dan kan het volume van de eiwitten ook afnemen.
   Wil je het gedoe met eiwitten niet meer, dan kan ik je dit recept aanraden van Caroline Brouwer: http://carolinebrouwer.blogspot.nl/2011/04/tobleronemousse.html In dit even lekkere recept zitten helemaal geen eiwitten maar alleen Toblerone, room en melk. Dit recept heb ik ook al verschillende keren gemaakt en die is iets machtiger dan de versie met eiwit, maar ontzettend lekker. Wel kleine porties serveren. 😉

   Reply
   • Edith
    May 11, 2013 at 11:04 am (11 years ago)

    Ha Margriet!

    Tnx voor je tips! Eindelijk toch nog een keer een poging ondernomen je recept te doen. En het is zowaar bijna helemaal gelukt :). Alleen het onderste in het schaaltje was nog vloeibaar, verder was het perfecte mousse :):) Wel had ik een chocoladereep met chrunchy gebruikt, NIET DOEN! De gepofte rijstkorrels daarin waren een soort zompige bolletjes geworden, niet lekker 🙁 Dus ja, er komt vast nog een nieuwe poging voor de echte helemaal perfecte versie….. 😉

    Liefs,
    Edith

    Reply
    • Margriet
     May 11, 2013 at 5:39 pm (11 years ago)

     Wat goed om te horen Edith! 🙂 En goeie tip van die chrunchies, die zal ik dan niet proberen.
     Wat ik ook nog weleens doe is een budgetversie: 100 gram Toblerone (de gewone, gele met melkchocolade) en 100 gram gewone melkchocolade van bijv. de Lidl. Dat scheelt ook nogal in prijs. 🙂

     Liefs!
     Margriet

     Reply
     • Edith
      May 14, 2013 at 8:02 pm (11 years ago)

      Ha Margriet,

      Tnx voor de tip! Dan ga ik het ook zo eens doen 🙂

      Liefs,
      Edith

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Comment *