Vanaf de eerste keer dat ik het boek zag op websites, wilde ik het hebben. Wàt een schitterend boek, wat een hoeveelheid recepten, wat een aanwinst zou dat zijn voor mijn keuken! Maar ja, de prijs… Waar ik ook keek, meestal was het boek tussen de € 40 en € 45, en dat vind ik net iets te prijzig. Zo heel vaak kook ik namelijk niet Spaans, en dan € 40 uitgeven… Bovendien zijn er nog veel meer leuke kookboeken die goedkoper zijn.

Maar het boek bleef lonken en het bleef in mijn hoofd zitten. Groot was dan ook de vreugde toen ik in een Boekenvoordeel-zaak in ‘s-Hertogenbosch het boek vond, voor jawel: € 12,50. Er lag er nog één (ik heb het boek sindsdien in Boekenvoordeel-zaken in andere steden nog wel volop gezien, voor dezelfde prijs), en ondanks dat we nog een lange dag voor de boeg hadden en ik het boek de hele dag achter me aan zou moeten slepen, was ik vastbesloten: deze is voor mij.
De hoeveelheid recepten verraste me enorm. Het is niet echt een boek dat ik typisch Spaans zou noemen. Er staan ook recepten in uit andere landen. De huzarensalade, lasagne en Belgische kippensoep verwachtte ik niet direct in een Spaans kookboek.

Wat me enorm aantrekt aan het boek, is de eenvoud. Je hoeft geen topchef te zijn om dit boek te gebruiken, en er staan gewone, eerlijke recepten in. Hoe maak je aardappelpuree, of bechamelsaus. Dat soort dingen. Maar als je per sé wilt weten hoe je gestoofde kalfsschouder of Crema Catalana klaar maakt, helpt het boek je echter ook, dus er is voor elk wat wils.
Normaal gesproken knap ik vrij snel af op kookboeken die geen of weinig foto’s bevatten. Een foto zegt namelijk meer dan duizend woorden. Dit boek bevat wel verschillende illustraties, die eerder decoratief zijn dan dat ze een goed beeld geven van het gerecht, maar ik vind het niet erg. De recepten zijn namelijk helder beschreven, op een manier dat je al een soort van plaatje in je hoofd creëert als je het leest.

Er staan enkele foto’s in het boek. Die staan dan niet afgedrukt bij het recept zelf, maar op verschillende plekken in het boek zitten ze per 8 verstopt. Niet elk gerecht is gefotografeerd, maar de gerechten die gefotografeerd zijn, zien er uit om te watertanden.
Ook de vormgeving van een kookboek vind ik belangrijk, en ik was aangenaam verrast van de leesbaarheid van de recepten. Geen schreeuwerige letters of felle kleuren, maar rustige lichte letters in zwart, met hier en daar een kleurentekeningetje.

Maar, eerlijk is eerlijk, ik ga niet alle 1080 recepten proberen. Haas gekookt in bloed? Koude forel in gelei? Patrijs in hete azijn? Nee, daar word ik zelf niet blij van en ik kan me ook niet voorstellen dat ik daar anderen een plezier mee doe. Gauw doorbladeren dus.

Desondanks ben ik absoluut blij met het boek. Ben je op zoek naar een boek met typisch Spaanse gerechten, dan kom je vermoedelijk van een koude kermis thuis en zul je weinig spectaculaire recepten ontdekken. Ben je op zoek naar een kookboek met onder andere basisrecepten, maar ook nieuwe on-Nederlandse gerechten, een soort van Spaanse versie van het Wannee-kookboek, dan is dit wel een aanrader.

Nog even op een rijtje, de plus- en minpunten van het boek:

Pluspunten:

 • De hoeveelheid recepten
 • De heldere manier van schrijven
 • De leesbaarheid
 • De relatieve eenvoud van de recepten
 • De 3(!) boekenleggers
 • Het hoofdstuk ‘keukeninformatie’ met verklarende woordenlijst

Minpunten:

 • Erg weinig foto’s
 • Boek is niet ‘authentiek Spaans’ zoals de stickers op de cover beweren
 • Sommige onsmakelijke gerechten

De aanschaf van het boek was vooral een aanslag op mijn rug, ik heb het nog een aantal dagen gevoeld dat ik het boek een dag lang op mijn rug heb gedragen. Maar al had ik het een week achter me aan moeten slepen: hij is het meer dan waard! En: Zeer binnenkort komt er een recept uit dit boek online.

Print Friendly, PDF & Email

2 Comments on Simone Ortega – 1080 Recepten

 1. Lisa
  March 28, 2011 at 9:25 pm (12 years ago)

  Wat een leuk blog heb jij!

  Zo zie je maar weer dat meningen verschillen. Wij hebben dit boek een tijd geleden aangeschaft, maar we vinden het helemaal niks. Nou was dat ook wel een beetje de prijs-kwaliteit verhouding. Wij hebben het boek namelijk voor 40 euro aangeschaft, dan verwacht je er toch wat meer van.

  Ik zag net je worteltaart, ziet er heerlijk uit! Ik zet je website meteen bij mijn favorieten. Keep up the good work!

  Veel groeten, Lisa

  Reply
 2. Margriet
  March 28, 2011 at 9:37 pm (12 years ago)

  Wat tof, dank je wel! 🙂
  Ik had je recensie gelezen ja, toen ik het boek al gekocht had. Inderdaad, smaken verschillen!

  Overigens ook complimenten voor jouw website, ik vind de manier van schrijven, fotograferen en de layout echt heel goed! Hij heeft een vast plekje in zowel mijn favorieten als mijn RSS-reader. 🙂
  Groetjes!

  Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Comment *