Het versieren van cupcakes kan op 1001 manieren. Marsepein, fondant, glazuur, frosting… of een combinatie! Het kan allemaal. Maar het allermooist vind ik een cupcake met zo’n mooie grote toef, zoals ze in gebakwinkeltjes verkocht worden. Nu ben ik niet eens zo’n zoetekauw, maar zo’n prachtig afgemaakte cupcake met toef en nog wat strooisel er over heen… ik vind het schitterend.
Een toef maak je van botercrème, ook wel ‘frosting’ genoemd, en de belangrijkste ingrediënten zijn boter en poedersuiker. Maar, die ingrediënten maken zo’n toef wel heel machtig en vet. Wat het een stuk lichter maakt, is het toevoegen van roomkaas. Dat maakt het wat frisser, en het is ook nog eens makkelijk te spuiten.

Na wat geëxperimenteer kwam ik uit op het volgende basisrecept. Je kan hier nog smaakjes aan toevoegen, waaronder cacao, waarmee je de lekkerste chocolade-botercrème ooit krijgt!

Ingrediënten:

 • 115 gram roomboter, ongezouten, op kamertemperatuur
 • 200 gram roomkaas (vol, zie tips)
 • 600 gram poedersuiker (zie tips)
 • 1 theelepel vanille-extract
 • Eventueel: melk

Neem de roomboter en klop deze met een handmixer in een mengkom enkele minuten door tot hij ‘fluffy’ is en wit begint te kleuren. Neem de roomkaas uit de koelkast, en laat het iets uitlekken. Meestal zit er wat vocht bij, dit mag beslist niet in de botercrème terecht komen. Doe de roomkaas als die uitgelekt is in de mengkom en roer dit zo’n 30 seconden met de handmixer door de roomboter.
Doe ook het vanille-extract en de poedersuiker in de mengkom. Klop dit eerst op de laagste stand tot het gemengd is, en vervolgens op de middelste stand tot het een luchtig mengsel is.
Vind je het mengsel te dik, voeg dan melk toe. Begin met 1 eetlepel, want het moet niet direct te dun worden. Hou er rekening mee dat hoe meer vocht er in gaat, hoe vloeibaarder de botercrème wordt, en dan worden de toeven op de cupcakes minder mooi.
Afhankelijk van hoe groot je de toeven maakt, kan je hier ongeveer 20-25 toeven van maken.

Tips:

 • Als je light-roomkaas neemt, loop je het risico dat je botercrème vloeibaar wordt. Het vochtgehalte in light-roomkaas is namelijk hoger. Ga dus voor een volle roomkaas, bijvoorbeeld Philadelphia. Maar ook goedkopere roomkaas als Pic Frisch van de Lidl werkt prima!
 • Je kan de botercrème direct op de cupcakes spuiten, maar het is ook enkele dagen houdbaar in de koelkast. Klop het dan nog wel een keer door voor je het spuit, en laat het even op kamertemperatuur komen.
 • Deze botercrème is prima te kleuren met Wilton kleurgels. Voeg deze toe aan het einde en klop nogmaals goed door.
 • Doe voor chocolade-botercrème 80 gram cacao er bij vóór je de poedersuiker toevoegt. Dan voorkom je klontjes en wordt het goed gemengd. Omdat de cacao erg droog is, doe ik daar wel altijd 1 tot 2 eetlepels melk bij, op gevoel, tot de dikte naar mijn zin is. Hou je echt van een volle chocoladesmaak, minder dan iets met de poedersuiker (ik gebruik meestal 400 gram poedersuiker bij chocolade-botercrème).
 • De botercrème blijft, eenmaal op de cupcakes gespoten, tot een graad of 18 ook goed buiten de koelkast.
 • Ik heb de toeven gemaakt met wegwerpspuitzakken en de Wilton-spuittips: 2D en 1M. Ik ben ook in het bezit van de ‘large coupler’ waarmee je de spuittip vast maakt aan de spuitzak, maar daarmee verspeel je botercrème naar mijn mening. Het gaat er naast en in zitten, en die botercrème krijg je niet meer op je cupcake. Ik doe dus gewoon de spuittip los in de spuitzak, want de botercrème is stevig genoeg om de tip op zijn plaats te houden. Het spuiten doe ik van buiten naar binnen. Ik begin dus aan de buitenkant van de cupcake, en werk naar binnen toe en maak dan een soort torentje.
 • De chocolade-botercème is werkelijk heerlijk. Ik heb ze ook wel eens kant en klaar gekocht en die was altijd heel lekker, maar meestal wel 5-6 euro. Deze botercrème is goedkoper, èn lekkerder, en je maakt er veel meer mee! Het is de ‘moeite’ (want zo heel veel werk is het niet, je mixer doet het meeste werk) zeker waard.
Print Friendly, PDF & Email

9 Comments on Roomkaas botercrème

 1. Ellen
  December 20, 2011 at 3:48 pm (13 years ago)

  Zo’n cupcakes met botercrème zijn inderdaad de leukste! Leuk, die kerstkleurtjes! 😉

  Reply
 2. Edith
  December 22, 2011 at 9:40 am (13 years ago)

  En wat waren ze lekker! Hulde, Margriet!

  P.s. ik moet nog wel wennen aan het idee dat het roomkaas was op cake…

  Reply
 3. Caroline Brouwer
  December 22, 2011 at 9:58 am (13 years ago)

  Ze zien er ook zo lekker uit en ik vind je bovenste foto ook erg mooi!

  Reply
 4. Stefan & Marieke
  December 24, 2011 at 11:43 am (13 years ago)

  Op zoek naar kerstrecepten komen we ook online die lekkere cakejes weer tegen! Nogmaals dank.

  Hele fijne kerstdagen!

  Reply
 5. Emilie
  November 11, 2012 at 3:24 pm (12 years ago)

  600gram bloemsuiker? Dat kan toch niet?!

  Reply
  • Margriet
   November 11, 2012 at 7:57 pm (12 years ago)

   Jawel hoor, 600 gram klopt toch echt in dit recept. Ik ken Amerikaanse recepten waarin nog veel meer wordt gebruikt.
   Je hebt de suiker niet alleen nodig voor de smaak, maar vooral ook voor de stevigheid en textuur.

   Reply
 6. Ariana
  December 25, 2020 at 8:58 am (4 years ago)

  Moet de roomboter op kamer temperatuur zijn? Ik gebruik dit recept altjjd maar krijg altijd klontjes in me botercreme

  Reply
  • Margriet
   December 25, 2020 at 10:17 am (4 years ago)

   Ja de boter moet op kamertemperatuur zijn.

   Reply

1Pingbacks & Trackbacks on Roomkaas botercrème

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Comment *