Op 2e Paasdag heb ik een quiche gemaakt. Het maken van quiches vind ik doorgaans makkelijk, nadat je de quiche in de oven hebt geschoven heb je tijd om de afwas te doen (helaas, mijn keuken is te klein voor een afwasmachine…), en na een tijdje geurt het heerlijk.
Omdat we met zijn tweetjes zijn hebben we de volgende dag altijd over, en dat peuzelen we dan meestal koud op. De volgende dag is quiche nog even lekker, hij is dan wat steviger geworden en de smaken zijn beter ingetrokken.

Met Pasen ging het echter bijna mis. Terwijl ik de ingrediënten uit de koelkast haalde, viel het me op dat er een zéér belangrijk onderdeel voor de quiche ontbrak: ei. Ik had er nog eentje in mijn koelkast liggen (en dat met Pasen…), en de winkels waren dicht. Gelukkig had mijn moeder nog wel eieren dus na een snelle trip heen en weer kon het bakken dan eindelijk beginnen. Normaal gesproken werk ik met 4 eieren per quiche, maar aangezien mijn moeder’s ei-voorraad was geslonken tot 2, moest ik het dit keer met 3 eieren doen. Ik heb het tekort echter aangevuld met iets meer room, en de smaak en textuur van de quiche waren eigenlijk perfect dus heb ik het ei niet gemist. Ik heb een springvorm van 26 cm gebruikt.

Ingrediënten:

 • 3 eieren (maat M)
 • 250 ml slagroom
 • 1 ui
 • 5 plakjes deeg voor hartige taart (Koopmans, uit de diepvries)
 • 250 gram spekjes
 • 50 gram hamblokjes
 • verse bieslook
 • 2 eetlepels paneermeel
 • 150 gram geraspte kaas
 • zout, peper

Bereidingswijze:

Neem 5 plakjes deeg, verwijder de folie en laat ze ontdooien op een bord of bakpapier. Vet de springvorm in met boter en verdeel de plakjes deeg over de bodem en randen van de springvorm. Het deeg wordt wat dikker tijdens het bakken, dus als je een beetje moet rekken om de hele bodem te bedekken, is dat niet zo erg. Zolang er maar geen gaatjes in het deeg zitten. Verwarm de oven voor op 200° Celsius.
Bak in een koekenpan eerst de spekjes aan, doe er vervolgens de stukjes ui en ham door. Als ze aangebakken zijn, neem ze dan uit de pan en laat het een tijdje uitlekken in een vergiet zodat het meeste vet weg is.
Meng ondertussen de eieren met de room in een beslagkom, en voeg zout en peper toe. Roer goed door. Doe hierna 100 gram geraspte kaas bij het mengsel. Hou ongeveer 50 gram van de geraspte kaas apart. Voeg tenslotte vers geknipte bieslook toe aan het mengsel en roer weer goed door.
Neem de 50 gram geraspte kaas, en verdeel daar het paneermeel door, en doe dit op de bodem van het deeg. Verdeel de stukjes spek, ham en ui hierover. Schenk hierover het ei-room-kaas-mengsel en plaats de quiche in de oven.
Na ongeveer 45 minuten is de quiche klaar en goudbruin. Als je een mes of satéprikker in de quiche steekt, komt die er schoon uit. Haal de quiche uit de oven en laat hem ongeveer 10 minuten afkoelen. Hierdoor is de quiche ook beter snijbaar.

Tips:

 • Na een dag is de quiche nog steeds lekker, ook koud!
 • Strooi eventueel wat geraspte kaas over de bovenkant van de quiche.
 • Varieer met de ingrediënten! Mijn overtuiging is echter ‘less is more’ bij quiche. Als je hem te vol stopt met verschillende ingrediënten, wordt de quiche te machtig en minder lekker.
Print Friendly, PDF & Email

2 Comments on Quiche met spek en ui

 1. Sanne
  April 29, 2011 at 10:53 pm (13 years ago)

  Oh! De nostalgie! Dit maakte mijn moeder vroeger heel vaak:) Je hebt me op ideeën gebracht:D

  Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Comment *