Peren zijn bij de meeste mensen wel geliefd met Kerst. Vooral stoofperen doen het goed. Bij mijn ouders is het ook altijd vast onderdeel van het Kerstdiner. Zelf hou ik wat minder van stoofperen (dit heeft te maken met mijn rare tic dat ik niet van zoet avondeten hou), maar peren als toetje vind ik wel lekker. Tijdens de Kerstdagen heb ik dit toetje op tafel getoverd, Peren Belle Hélène, tot genoegen van de aanwezigen. Met uitzondering van mijn zus, die niet van peer bleek te houden, iets wat mij volledig ontgaan was, oeps, sorry zus…!

Het liefst had ik gedecoreerd met frambozen om het dessert iets minder zoet te maken, maar die bleken enkele dagen voor Kerst niet meer vers te krijgen in Rotterdam. Blauwe bessen waren echter wel overal verkrijgbaar, en de zachte smaak van deze bessen bleek ook uitstekend te passen in dit dessert. De peren, gecombineerd met perenroomijs, pure chocolade en knapperige amandelstukjes, waren heerlijk. Een aanrader!

Ingrediënten voor ongeveer 6 personen:

 • halve peren uit blik (uitlekgewicht: 460 gram)
 • bakje blauwe bessen à 100 gram
 • 150 ml slagroom
 • roomijs
 • 100 gram pure chocolade
 • 50 gram amandelstukjes of -schilfers

Bereidingswijze:

Laat de peren uitlekken. Smelt de chocolade au bain marie. Klop de slagroom stijf (of gebruik geklopte slagroom). Leg op 6 bordjes de peren, eventueel met nog een kwart er bij (in mijn blik zaten 9 halve peren). Verdeel de gesmolten chocolade in slierten over de peren met behulp van een spuitzak, -flesje of lepel.
Leg naast de peren een bolletje ijs (of, naar behoefte, iets meer), en verdeel de slagroom er over. Decoreer met zoveel blauwe bessen als je wilt, en stukjes amandel.

Tips:

 • Zoals gezegd is dit met frambozen ook erg lekker, omdat die zurig zijn, en dat het toetje net wat minder zoet maakt.
 • Verschillende soorten ijs zijn hier heel lekker bij. Simpel roomijs, of ijs met vanille- of caramelsmaak. Wij hadden toevallig ‘Peren Droomijs’ van Hertog in huis.
 • Niet zo’n fan van chocolade? Caramelsaus is ook lekker om te gebruiken.

 

Print Friendly, PDF & Email

1 Comment on Peren “Belle Hélène”

 1. Soofjor
  January 8, 2012 at 5:00 pm (12 years ago)

  Ziet er prachtig uit!

  Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Comment *