De combinatie chocolade / sinaasappel vind ik al jaren geweldig. Zo zijn er verschillende snoepjes verkrijgbaar met chocolade en sinaasappel en mijn absolute favoriet is iets wat ik ‘sinasrupsjes’ noem. Ik geloof dat de officiële naam ‘sinassnippers’ is, en in luxere variant heten ze ook wel ‘orangettes’. Héérlijk! Het lijkt wel alsof de twee smaken het beste in elkaar naar boven halen.
Ook in bakwerk ben ik groot fan van de combinatie, en toen ik in Nigella Lawson’s nieuwste kookboek ‘Keuken’ een recept vond voor chocoladecake met sinaasappel, was ik er dan ook snel over uit: dit recept zou ik als eerste proberen.

Ik heb al meer recepten uit ‘Keuken’ gemaakt (en nog vele recepten uit het boek staan hoog op de verlanglijst om te maken…) maar de chocoladecake met sinaasappel vind ik tot nu toe het meest succesvol. Het is een makkelijk recept en de beloning is groot; tijdens het bakken vult je keuken zich met de heerlijke, warme, kruidige geur van citrus vermengd met goede cacao. En als je eenmaal je tanden zet in een plak van de cake is het geluk compleet. Zoals Nigella zegt is de cake licht en luchtig. In het midden blijft de cake ietwat kleffig (maar niet nat), maar dat vind ik wel lekker.

Ingrediënten:

 • 150 gram zachte, ongezouten boter
 • 2 eetlepels golden syrup
 • 175 gram donkerbruine basterdsuiker
 • 150 gram zelfrijzend bakmeel
 • 25 gram cacaopoeder
 • 2 eieren
 • geraspte schil van 2 sinaasappels
 • sap van 1 sinaasappel

Verder nodig:

 • 1 cakevorm voor een cake van ong. 900 gram
 • 2 beslagkommen

Bereidingswijze:

Verhit de oven voor op 170 graden. Doe in beslagkom 1 de boter en meng hier de golden syrup door en vervolgens de basterdsuiker.
Meng in beslagkom 2 het zelfrijzend bakmeel en de gezeefde (!) cacao. Doe 1 eetlepel van dit droge mengsel in beslagkom 1 en roer goed door. Doe er vervolgens een ei door. Doe er nog een paar eetlepels van het droge mengsel door voor je er nog een ei door klopt. Doe daarna de rest van het droge mengsel door, vervolgens de sinaasappelrasp, en tenslotte, geleidelijk, het sap.
Doe het beslag in de cakevorm en zet de cake 45 minuten in de oven. Controleer de cake 5 minuten voor het eind van de baktijd, het kan echter ook zijn dat de cake 5 minuten extra nodig heeft. Een satéprikker zal er niet helemaal droog uitkomen, omdat de cake van binnen nog iets kleverig blijft (ondanks de lichte textuur). Haal de cake als hij klaar is uit de oven en laat hem in de vorm afkoelen voor je hem op een rooster stort om verder af te koelen.

Tips:

 • Nigella gebruikt -hoe kan het ook anders, ze is Britse- dubbelkoolzure soda en gewone bloem. Ik hou van lekker makkelijk en kies daarom voor zelfrijzend bakmeel.
 • Zeef absoluut de cacao voor je deze gebruikt. In pakjes cacao komen snel klontjes en deze wil je niet in de cake. Als je tijd hebt, zeef dan ook het zelfrijzend bakmeel.
 • Je kan een paar druppels olie gebruiken om de strooplepel in te vetten. Dan blijft de stroop niet zo plakken aan de lepel.
 • Nigella bekleedt haar cakevorm met bakpapier. Dat is lekker veilig, zeker bij het storten is het risico dat er cake in de vorm blijft plakken veel minder groot. Maar ik heb er niet aan gedacht en heb het ouderwets gedaan. Ik vet de cakevorm altijd in met boter en bestuif hem dan licht met bloem.
 • De eerste keren dat ik de cake maakte kon ik nergens golden syrup vinden. Wel had ik ahornsiroop in huis, en dit werkte ook goed. Deze is wel vloeibaarder en iets minder zoet dan de golden syrup dus heeft de golden syrup mijn voorkeur. Zoek je golden syrup; check dan eens de Jumbo, AH, web- of reformwinkel. Ik vond een knijpflesje (ideaal, geen geknoei!) golden syrup van Lyle’s bij The English Shop in Keulen. Kan je nergens iets vinden dat er op lijkt, gebruik dan gewone pannekoekenstroop.
Print Friendly, PDF & Email

2 Comments on Nigella’s chocoladecake met sinaasappel

 1. Sandra
  August 9, 2015 at 2:40 pm (9 years ago)

  Mijn vriendin nam een hap en wilde meteen het recept. Heerlijke cake!

  Reply

1Pingbacks & Trackbacks on Nigella’s chocoladecake met sinaasappel

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Comment *