Mijn ouders hebben een tuin waarin bessenstruiken staan, en rond deze tijd van het jaar kunnen die geplukt worden. De oogst was dit jaar dermate groot dat het er teveel waren om los te eten en ze zijn naar mijn mening ook nèt iets te zuur daarvoor. Toen ik voorstelde er een taart mee te maken, ging mijn moeder direct accoord. In deze tijd van het jaar vind ik het leuk om koude kwarktaart te maken en te eten en deze rode bessen lenen zich daar uitstekend voor. De vulling heb ik bewust wat zoet gelaten, want de besjes die her en der verspreid zitten door de taart zorgen voor kleine zurige smaakexplosies. Heel lekker!

Ingrediënten:

 • 30 lange vingers
 • 100 gram cantuccini
 • 100 gram roomboter
 • 400 gram rode bessen
 • 500 gram magere kwark
 • 200 ml slagroom
 • 250 gram mascarpone
 • 120 gram suiker
 • 1 zakje vanillesuiker
 • 1 (klein!) borrelglaasje bessenlikeur
 • 7 blaadjes gelatine
 • 1 citroen

Bereidingswijze:

Verkruimel de cantuccini en lange vingers in een keukenmachine (of lekker oldskool, met een stevige plastic zak, brute kracht en een deegroller!). Smelt de boter, meng dit met de koekkruimels en doe het in een springvorm van 26 cm die je van te voren heb bekleed met bakpapier. Druk de bodem goed aan met een lepel, en zet de bodem ongeveer 15 minuten in de koelkast.
Was de rode bessen goed, en ontdoe ze van hun steeltjes. Neem de helft, pureer deze zo fijn mogelijk (ik prakte ze gewoon met een vork). Meng de kwark, mascarpone, suiker en vanillesuiker hier door. Vervolgens ook de bessenlikeur. Klop de slagroom in een aparte kom stijf en doe deze dan ook bij de kwark. Week de blaadjes gelatine in een bakje koud water. Knijp de citroen uit en verwarm het sap hiervan in een steelpannetje ongeveer 5 minuten tot het heet is. Haal het citroensap van het vuur, knijp de gelatineblaadjes (die inmiddels zacht zijn geworden) goed uit en los ze 1 voor 1 op in het warme citroensap. Roer goed door, en doe het vervolgens door de kwark. Roer héél goed door zodat straks de hele taart goed stijf wordt.
Verdeel het kwarkmengsel over de bodem, en strooi vervolgens de overgebleven rode bessen over de kwark. Laat de taart tenminste 3 uur goed opstijven.

Tips:

 • Hou eventueel 1 of 2 trosjes bessen apart voor de garnering. Een losse bes staat ook leuk op een toefje slagroom.
 • Je kan ook andere koekjes gebruiken voor de bodem. Ik ben bewust eens afgeweken van mijn Bastognekoek-bodem en dat pakte goed uit. De cantuccini die ik gebruikte bevatten citroen en dat gaf de taart extra frisheid. Ook zaten er kleine stukjes amandel in die zorgden voor een iets stevigere bite. Mijn cantuccini kocht ik overigens bij Xenos.
 • Mijn taart werd vanzelf roze door de bessenpuree die ik had gemaakt. Is de taart niet roze genoeg naar je zin, dan kan je een paar drupjes rode levensmiddelenkleurstof gebruiken (onder andere verkrijgbaar bij de toko).
Print Friendly, PDF & Email

4 Comments on Kwarktaart met rode bessen

 1. eline
  July 29, 2013 at 6:19 pm (10 years ago)

  ik ben erg tevreden hierover, alleen de koeklaag was iets te veel.. maar was heel erg lekker om gewoon op te eten! haha.. Dankjewel vooor dit super super frisse recept!! x

  Reply
 2. J
  July 10, 2017 at 11:55 am (6 years ago)

  Zeer lekker recept en een goede bestemming voor de bessen uit eigen tuin! Als toevoeging, ik heb eerst de helft van mijn bessen in een zeef uitgeperst en het sap door de kwark gemengd. Het citroensap heb ik daarna door het overgebleven bessenpulp gemengd en nog een keer uitgeperst. Dit sap heb ik gebruikt om de gelatine in op te lossen. Zo kreeg ik nog meer kleur en smaak van de bessen in de kwark.

  Reply

1Pingbacks & Trackbacks on Kwarktaart met rode bessen

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Comment *