Simpel, snel, en toch ontzettend leuk, zeker voor een kinderfeestje of Sesamstraatfan: Koekiemonster cupcakes! Op Youtube stuitte ik op een filmpje waarin deze werden gemaakt, en het zag er zo ontzettend simpel uit dat ik besloot ze ook te maken. Maar de eerste keer wilde ik het vooral makkelijk doen, om te kijken of het in de praktijk ook zo simpel was.

Het gaat eigenlijk tegen mijn principes in om cakejes te kopen. Die maak je zó makkelijk zelf! En dan vind ik ze doorgaans nog lekkerder ook. Maar nu besloot ik bewust voor gekochte cakejes te gaan, zodat de moeite die ik in de Koekiemonster cupcakes zou steken, minimaal zou zijn, en ik direct aan de slag kon met het decoreren. Want daar was het me uiteindelijk om te doen.

Benodigdheden:

Bereidingswijze:

Neem een plastic doosje, doe daar de kokosrasp in, en druppel er wat blauwe kleurstof in. Wees in het begin voorzichtig, gebruik zeker niet te veel. Schud de kokos in het doosje zodat alle kokos blauw wordt. Voeg eventueel wat kleurstof toe als je de kleur niet intens genoeg vindt.
Besmeer de cupcakes met een lepel of spatel met de chocolade-icing zodat de hele bovenkant bedekt is. Dip de cupcakes in de kokos, zodat er geen chocolade-icing meer te zien is, en de hele bovenkant blauw is. Snij met een gekarteld mes voorzichtig met een zagende beweging een snede in de cupcake, op de plaats waar je het koekje straks gaat steken. Ik merkte dat het niet genoeg was om een snede te maken, maar dat ik ook ietwat van de cake moest verwijderen zodat het koekje later beter paste. Maak dus vlak boven de snede nog een snede en verwijder een klein beetje van de cake. Neem de mini-stroopwafel, en doe die voorzichtig in de open mond van Koekiemonster. Pas wel op, de cake is zacht en je wilt niet dat de onderkaak van Koekiemonster afbreekt.

Gebruik de achterkant van een theelepeltje om op de plek waar de ogen straks komen, een kleine inkeping te maken, maar niet te diep. Neem 2 chocolade melts, en maak daar met de Ready-To-Use zwarte icing 2 pupillen op. Doe de oogjes in de inkepingen, en duw voorzichtig aan. Bewaar de cupcakes in de koelkast.

Tips:

 • Ik heb ook icing-gel gebruikt van Wilton om de kokos te kleuren, en dat was geen succes. Daar krijg je klonten van. Gebruik dus vloeibare kleurstof uit een flesje. Ik vond een setje van 4 kleurtjes in de toko.
 • De chocolade icing is niet eens nodig, vind ik. Je kan als goedkoop alternatief ook voor chocoladepasta kiezen. Dit is ook plakkerig en makkelijker verkrijgbaar.
 • De Ready-To-Use zwarte icing verdeel je het makkelijkst met spuitmondjes van Wilton. Die schroef je er zo op (al dan niet met een coupler ring). Ik had die echter nog niet toen ik met de cupcakes aan de slag ging, maar het lukte door een spuitmondje van een andere spuitzak er tegenaan te houden en stevig aan te drukken. Ik ben wel van plan de spuitmondjes aan te schaffen bij mijn volgende bestelling!

Samenvattend: dit is een héle makkelijke manier om toch leuke cupcakes te maken. Het lijkt me ideaal voor moeders die weinig tijd hebben en toch een originele traktatie voor hun kleintjes willen maken. Maar aangezien dit experiment me uitstekend bevallen is, wil ik binnenkort meer cupcakes gaan maken, en dan zelfgebakken exemplaren. Ook wil ik dan met verschillende smaken gaan experimenteren.
Het filmpje dat mij aanzette tot deze actie is hier te zien.

Print Friendly, PDF & Email

3 Comments on Koekiemonster Cupcakes (1)

 1. Jessica
  January 15, 2012 at 1:56 pm (12 years ago)

  He Margriet,

  Dit wil ik volgende week maken voor de verjaardag van Matthew. Ik vroeg me af wat ik nog meer kan nemen behalve die smeltdingen voor de ogen. Heb je tips? Of waar ik zulke dingen nog meer kan kopen dan in Veenendaal? (daar kom ik namelijk niet dagelijks..;)) En bestellen via de website kan wel, maar als ik ze ook gewoon op een andere manier kan vinden…

  Goetjes!
  Jessica

  Reply
  • Margriet
   January 15, 2012 at 2:11 pm (12 years ago)

   Hoi Jessica!
   Wat leuk dat je de cupcakes ook gaat maken. 🙂
   Voor de ogen kan je ook witte mini-marshmallows nemen, of Mentos. Of witte marsepein / fondant, daar balletjes van draaien en die met een pupil versieren.
   Ik heb snel even gegoogled en vond een winkel die door jou denk ik dichterbij is: De Taartshop. Die zit in Apeldoorn, zie hier de website en openingstijden: http://www.detaartshop.nl/oscommerce/openingstijden.php Zelf ben ik nog nooit in de winkel geweest maar het assortiment ziet er in ieder geval goed uit. 🙂

   Hopelijk heb ik je hier verder mee geholpen!

   Reply

1Pingbacks & Trackbacks on Koekiemonster Cupcakes (1)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Comment *