Terwijl ik dit typ geeft de thermometer 26 graden aan. Niet echt het meest logische moment om over gevulde speculaas na te denken, maar het weer is zo raar geweest de afgelopen weken dat de zin in het najaar vanzelf kwam. Het regende, de temperatuur daalde, en afgelopen week heb ik zelfs een keer de verwarming aan gezet omdat het binnen iets te koel was.
Bladerend door ‘Zoet en hartig gebak uit eigen keuken’ van Helene Matze, viel mij dan ook ‘gevulde speculaas’ op. Ik had het nog nooit zelf gemaakt maar lekker vind ik het wel. En ik kan ook best kritisch zijn als het om gevulde speculaas gaat, want lang niet alle gevulde speculaas die je in de winkel vindt, is even lekker.

Bij de gemiddelde banketbakker zit je echter altijd goed. Smeuïge amandelspijs, speculaas die lekker gekruid is, en ook belangrijk: het moet niet brokkelen maar één geheel zijn. De supermarkt-speculaas laat in dat opzicht vaak te wensen over, naar mijn mening. Ik besloot het daarom eens zelf te maken, en wat blijkt? Het is heel erg makkelijk, en nog eens lekker ook! Vanaf nu maak ik het alleen nog maar zelf!

Ingrediënten:

Voor het deeg:

  • 250 gram zelfrijzend bakmeel
  • halve theelepel zout
  • 200 gram harde roomboter
  • 150 gram donkerbruine basterdsuiker
  • 2 eetlepels speculaaskruiden

Voor de vulling:

  • 1 klein ei, losgeklopt
  • 1 eetlepel citroensap
  • 300 gram amandelspijs (zie tips, liever 400 als je van extra gevuld houdt)
  • (eventueel) 1 tot 2 eetlepels melk

En verder:

  • 50-75 gram geschaafde amandelen

Bereidingswijze:

Doe het meel, zout, de boter, basterdsuiker en speculaaskruiden in een hoge kom. Snijd de boter met twee messen in stukjes die uiteindelijk de grootte van erwtjes moeten hebben.
Kneed van de ingrediënten een samenhangend deeg en leg het deeg tenminste twee uur, maar liever een hele nacht, in de koelkast, zodat de kruiden goed hun smaak aan het deeg kunnen afgeven. Dek het deeg wel af.
Prak voor de vulling het losgeklopte ei en het citroensap door de spijs, maar doe niet alles ineens erbij, anders is het misschien te nat. Vraagt de spijs echter om nog wat vocht, voeg dan nog één à twee eetlepels melk toe. Beboter intussen een springvorm van 24 cm en verwarm de oven voor op 160°.

Verdeel het deeg in twee porties en kneed ze nogmaals goed door. Maak van de ene portie een bal en rol deze uit, en bedek de bodem van de springvorm hiermee. Zorg ook voor omhoogstaande randen van ongeveer 2 centimeter. Verdeel de amandelspijs hierover.
Maak ook van de andere portie deeg een bal, rol hem uit en maak hier een deksel van. Dek de spijs hiermee af.
Gebruik je vingers of een vork om de randen van het deeg goed aan te drukken zodat de amandelspijs goed afgesloten is.
Verdeel het amandelschaafsel over de bovenkant en druk het voorzichtig aan zodat de amandeltjes niet los liggen, maar vast zitten aan de bovenkant.
Zet de vorm in het midden van de warme oven op een rooster en bak de speculaastaart in circa 50 minuten gaar.
Laat de speculaastaart na het bakken even in de vorm afkoelen en verwijder daarna de randen van de springvorm. Laat de taart verder afkoelen voor je hem aansnijdt.

Tips:

  • Ik gebruikte amandelspijs van Dr. Oetker, wat heel makkelijk is omdat dat precies per 300 gram verkocht wordt. Wel is die amandelspijs aan de droge kant, dus had ik naast het citroensap en ei wel de twee eetlepels melk nodig om het iets smeuïger te krijgen.
  • Het deeg is wat aan de plakkerige kant. Als je moeite hebt met het uitrollen (omdat het deeg scheurt of blijft plakken aan de deegroller), strooi dan wat bloem op je deegroller en het aanrechtblad zodat het niet zo blijft plakken. Gaat het uitrollen helemaal niet, leg dan lekker de deegroller weg en doe het met je handen: verdeel het deeg in 4 kleine ballen die je met je handen platdrukt, en boetseer de stukken aan elkaar. Het is net klei dus dat gaat prima, en ook eventuele naden werk je moeiteloos bij. Voor het deksel geldt dat er nog amandelschaafsel bovenop komt, dus is het geen ramp als het niet supernetjes is. Je maakt de taart immers niet voor de koningin, het mag er best ambachtelijk uitzien.
  • In het recept stond dat het amandelschaafsel op de bodem moest, en dat je de taart dan moest keren. Dat vond ik onzin, daarbij is de taart laag en vind ik keren riskant. Ik heb het amandelschaafsel gewoon aan de bovenkant gestrooid en dit ging prima!
  • Heb je geen amandelschaafsel? Je kan ook mooie hele amandelen op de bovenkant drukken. Maak bijvoorbeeld een mooi patroontje!
  • Ik sneed er punten van, maar je kan er ook blokjes van snijden als je de taart in een vierkante vorm hebt gebakken.
  • De speculaaskruiden kocht ik bij de Jumbo, ik koos voor ‘specerijenmix koek en speculaas (zonder zout)’ van het merk Verstegen.
  • De volgende keer gebruik ik misschien iets meer amandelspijs, bijvoorbeeld 400 gram, om het net iets gevulder te maken.
Print Friendly, PDF & Email

4 Comments on Gevulde speculaas

  1. Jeske
    September 11, 2011 at 4:47 pm (13 years ago)

    Omnomnom me wants<3

    Reply
  2. marlissa
    September 15, 2011 at 4:41 pm (13 years ago)

    Jammie!

    Reply
  3. Marianne
    September 23, 2011 at 2:53 pm (13 years ago)

    Dit recept zag er zo lekker uit dat ik hem zondag ook heb gemaakt!
    Hij smaakte heerlijk. Ik had inderdaad zoals jij adviseerde al wat meer spijs gebruikt, en dat was precies goed. Volgende keer moet ik me oven ietsje zachter zetten want ik vond de korst net iets te hard geworden. Het rollen van het deeg was bijna niet te doen dus dat werd gewoon met me handen verdelen haha.
    Je hebt een leuke website, ik blijf regelmatig kijken!
    Groetjes Marianne

    Reply
    • Margriet
      September 25, 2011 at 9:49 pm (13 years ago)

      Hai Marianne, bedankt voor je compliment! Fijn dat de speculaas zo lekker was. 🙂

      Groetjes
      Margriet

      Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Comment *