Omdat mijn pa afgelopen zaterdag jarig was, werd mij gevraagd om twee verjaardagstaarten te verzorgen. Dat wilde ik natuurlijk met alle plezier doen! Het eerste verzoek was de Duitse cheesecake met kersen die ik met regelmaat maak, en de andere taart mocht ik zelf kiezen. Als het maar een zurige tegenhanger was van zoete gebakken taart.
Daar wist ik wel iets op. Een koude kwarktaart met citrusvruchten! Echter, het fiasco met mijn laatste koude kwarktaart stond me nog helder voor de geest. Ik besloot het nu echter ouderwets te doen, me te vermannen en weer aan de slag te gaan met gelatine. En het resultaat mocht er zijn!

Wij zijn allemaal erg gek op citroen dus was de keuze voor citroenkwarktaart gauw gemaakt. Ook heb ik sinaasappelrasp gebruikt, en mandarijnpartjes om te garneren.

Ingrediënten:

 • 250 gram bastognekoeken
 • 100 gram roomboter
 • 500 gram kwark
 • 2 eetlepels suiker
 • 1 citroen
 • rasp van 1 sinaasappel
 • 8 blaadjes gelatine
 • 250 ml slagroom
 • mandarijntjes uit blik
 • 150 à 200 gram chocolade

Bereidingswijze:

Boen de citroen schoon en rasp hem vervolgens. Gebruik alleen het gele van de citroen, niet de witte laag die er onder zit. Snij de citroen vervolgens in 2 helften en knijp deze uit. Bewaar het sap voor later. Boen ook de sinaasappel schoon, en rasp deze. Het sap hiervan heb je niet nodig voor de taart.
Maak een koekjesbodem van Bastognekoeken door deze te verkruimelen met een deegroller, en de gesmolten boter toe te voegen. Schep de bodemmix in een met bakpapier beklede springvorm van 26 centimeter, druk de bodem goed aan en zet deze 30 minuten in de koelkast.

Open de blikjes mandarijn en laat deze in een vergiet goed uitlekken. Dep eventueel droog met wat keukenpapier. Klop de slagroom stijf met 2 eetlepels suiker. Lepel de kwark door de slagroom heen, en vervolgens de citroen- en sinaasappelrasp. Week de gelatineblaadjes 5 minuten in koud water, en breng het citroensap met een scheutje water (ongeveer 2 eetlepels) aan de kook in een steelpannetje. Als het begint te koken haal je het pannetje van het vuur.
Knijp de gelatineblaadjes goed uit, en los deze op in het citroensap. Roer goed door met een lepel en laat enkele minuten afkoelen. Roer vervolgens het gelatinemengel door de kwark en slagroom. Let op dat de gelatine goed vermengt met het kwarkmengsel, anders gaat het mis tijdens het opstijven.
Giet het mengsel in de springvorm op de koekjesbodem en zet  het in de koelkast, waar het in ongeveer 2 tot 3 uur zal opstijven.

Wil je de taart garneren, dan is het slim om dit te doen voor de taart helemaal stijf is. De garnering hecht dan beter aan de taart. Na ongeveer een half uur heb ik de taart gegarneerd met gesmolten chocolade en de mandarijntjes. Ik heb couverture gesmolten in de magnetron (maar beter is het om dit au bain marie te doen) en deze in mijn Decomax-garneerspuit gedaan. Je kan echter ook een spuitzak of stevige plastic zak (met afgeknipt hoekje) gebruiken. Wacht in ieder geval even tot de chocolade niet meer loeiheet is anders verbrand je je vingers.
Ik heb een fantasie-effect gekozen (deels omdat ik dit lekker speels vind, deels omdat dit een stuk makkelijker is dan pietepeuterig werk), door uit de losse pols wat strepen heen en weer te trekken. Het maakt niet uit als er een kloddertje hier en daar zit, dat staat juist wel grappig en zelfs Nigella Lawson heeft op haar cheesecake een wat rommelig patroon (tip: zoek eens op Nigella Lawson Chocolate Cheesecake!).
Het spelen met gesmolten chocolade kan echter wel een kliederboel opleveren, dus zorg ervoor dat je onder de taart een vel bakpapier hebt liggen. Dat scheelt later schrobben op je aanrecht als de chocolade gestold is.
Daarna heb ik mandarijnpartjes gebruikt voor de randen, en deze ietwat aangedrukt zodat ze niet los op de kwarktaart liggen. Na het garneren mag de taart verder opstijven in de koelkast.

Tips:

 • Ik heb mandarijntjes uit blik gebruikt. Mijn ervaring is helaas echter dat de genoemde ‘mandarijnpartjes’ vaak behoorlijk gehavend zijn, en niet geschikt om te garneren. Je kan in plaats daarvan verse mandarijntjes gebruiken (al vind ik die partjes weer te droog), of kiezen voor een iets duurder merk mandarijntjes uit blik. Om die reden heb ik ook 2 kleine blikjes gebruikt in plaats van 1, zo kon ik de goede partjes er uit vissen en de gebroken partjes door mijn yoghurt doen.
 • Couverture is chocolade die bij uitstek geschikt is om te smelten voor je taarten, cakes, koekjes, etcetera. In Duitsland vind ik het overal, in Nederland is het echter nog wat minder goed verkrijgbaar. Wel is er kookchocolade van Verkade, maar de prijs daarvan vind ik onzinnig hoog (vooral voor die hoeveelheid). Elke keer als ik in Duitsland ben sla ik dus een voorraadje in. Kom je echter niet in Duitsland, dan kan je ook een gewone reep chocolade gebruiken, al zullen de hulpstoffen in de reep (zoals glansmiddel) een iets minder mooi effect geven dan chocolade die speciaal bedoeld is om te smelten.
 • Mocht je biologische citrusvruchten kunnen vinden, gebruik deze dan voor de rasp. Dan weet je zeker dat ze onbespoten zijn.
 • In plaats van naturelkwark kan je ook citroenkwark gebruiken, dan wordt de citroensmaak nog intenser. Maar aangezien dit redelijk kunstmatig is kies ik doorgaans voor naturelkwark.
 • De citroen- en sinaasappelrasp zijn respectievelijk te vervangen voor Citro Back of Orange Back van het merk Schwartau (ook Duits).
Print Friendly, PDF & Email

7 Comments on Citroenkwarktaart

 1. Kim
  August 8, 2012 at 3:23 pm (11 years ago)

  Heerlijk! Heb deze taart zelf ook gemaakt en hij was hartstikke lekker. Zou je het goed vinden als ik het recept op mijn blog zet, uiteraard met vermelding van deze blog als bron?

  Liefs,
  Kim

  Reply
 2. Laura Wattel
  October 16, 2013 at 7:26 pm (10 years ago)

  Hai,

  Gezien de berichten hierboven… Ik zet em ook op mijn blog. Ik heb hem zelf ook gemaakt en hij was fantastisch!

  Groetjes,
  Laura

  Reply
  • Margriet
   October 16, 2013 at 7:52 pm (10 years ago)

   Leuk om te horen Laura!
   Ik ben benieuwd naar je blog. 🙂

   Reply

2Pingbacks & Trackbacks on Citroenkwarktaart

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Comment *