In december 2010 kocht ik bij C1000 het kookboek ‘Buitengewoon Hollands’. Toen ik het boek in de folder zag staan was mijn interesse meteen gewekt omdat het boek zo’n leuke cover had. Op dat moment wist ik nog niets over de inhoud. Dat het boek de Hollandse keuken behandelt, maar verder niets.

Eenmaal in de winkel bladerde ik het door, en ik was direct verkocht. Voor slechts € 12,50 heb je een compleet kookboek dat alle gangen behandelt. Er staan heerlijke hapjes in, maar ook lekkere hoofdgerechten en toetjes. Vlees en vis komen uitgebreid aan de orde. Veel recepten hebben een ‘twist’, zo worden gehaktballetjes opgeleukt met rozijntjes of olijven, en krijgt boterkoek extra smaak met sinaasappel en walnoten. Dat maakt dit kookboek nèt wat anders dan de klassiekere Hollandse kookboeken.

Mijn favoriete recepten uit dit boek zijn de warme tomaten uit de oven (blz. 50), boerenomelet (blz. 166) en boterkoek (blz. 296), maar het staat werkelijk bomvol recepten waar mijn handen van gaan jeuken. Het boek voelt -zeker voor de prijs- erg luxe aan, en is voorzien van veel kleurenfoto’s, heldere beschrijvingen, een frisse, prettige layout, en inleidende verhalen over hoe de Hollandse keuken nu eigenlijk ontstaan is. Ook staan er bij diverse recepten handige tips voor de verwerking van de ingrediënten, en variatietips om een gerecht bijvoorbeeld vegetarisch te maken. ‘Buitengewoon Hollands’ bevat 352 pagina’s, 2 fijne leeslinten en meer dan 200 recepten.

Ik ben nooit groot fan geweest van het typische Hollandse ‘aardappels, groenten en vlees’, gerechten met flink wat pit vind ik doorgaans veel lekkerder. Maar dit boek bewijst dat ook de Hollandse keuken heel spannend, smaakvol en verrassend kan zijn! Na Kerst was dit kookboek vrij snel uitverkocht, wat ik jammer vond. Ik was tegen anderen laaiend enthousiast over het boek, maar het lag al niet meer in de winkels. Maar nu is het weer verkrijgbaar! Wederom geldt, op = op, dus wacht niet te lang als je het boek wilt kopen!

Print Friendly, PDF & Email

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Comment *